Spánok mám v obľube, pohodlné ráno ešte radšej. Už večer, keď líham do postele, teším sa na ďalší deň, ktorý ma čaká a ďakujem za ten, ktorý som mala možnosť prežiť. Život ma naučil, že nič nie je samozrejmosťou. Dokonca ani nový deň, ktorý ponúka nové príležitosti a možnosti dobehnúť zameškané, či napraviť pokazené. Vďaka dištančnému štúdiu momentálne nemusím vstávať na budík, môžem si dopriať spánku, koľko sa mi ráči. Napriek tomu sa snažím vstávať skôr, aby som začala svoj deň produktívne. Sotva po otvorení očí poďakujem za nový deň a novú šancu, byť tu. Nažive. Hneď potom, ak je už priateľ hore, usteliem posteľ a moje kroky sú už nasmerované do kúpeľne. Ranná hygiena, čistenie zubov a tváre, hydratácia pokožky a pier. Usmejem sa na seba do zrkadla, ak som práve nevstala hore zadkom, a smerujem do kuchyne. Vychutnať si raňajky. Najradšej mám hotelové a veľkolepé, doma sa uskromním aj s menšími. Ešte pred raňajkami je ale čas na čaj, či je leto a či zima.

Raňajky s Bylíkom

Čajový začiatok dňa

Vypiť ráno čaj ma učila mamina s babkou od útleho detstva. Vždy verili v liečivú silu bylín. Mnohé byliny sú vhodné aj pre deti. Uprednostňovala som napriek tomu ovocné čaje. Nesladený som však nevypila, bola by to pohroma. Cukor som mala rada, ako mnohé deti. A mám ho rada doteraz, no naučila som sa vychutnávať si skutočnú chuť čaju. Nezmenenú vďaka tichému jedu, cukru. Dodnes mám najradšej ovocné čaje, sypané. Niet nad kvalitný a chutný sypaný čaj s príchuťou ovocia, ktoré máte radi. V mnohých obchodoch málokedy natrafím na kvalitu alebo na sypaný čaj, ktorý sa môže popýšiť svojou lokálnou výrobou. Nie som fajnotka. no v čajoch som vyberavá a prieberčivá. Veľakrát som si priala, aby som si mohla namiešať svoju vlastnú zmes. Ušetrilo by mi to mnoho času, i energie. Ovocné sypané čaje sú fantázia, slasť, niekedy to však potrebuje pridať bylinku, aby to malo akúsi nezameniteľnú iskru. A tak som našla Bylík, internetový obchod plný byliniek a možnosti namiešať si vlastnú čajovú zmes, ktorú môžete pomenovať, ako sa vám páči. Namiešala som si zmes, ktorú som pomenovala Sladká zmes. Nie je to originálne, no za to výstižné. Moja Sladká čajová zmes obsahuje jahodník, mätu, biely ženšen, stolistú ružu a ibištek. A ako som spomínala na začiatku odseku, vrátila som sa do detských čias vďaka detskému čaju. Pripravuje sa dvomi polievkovými lyžicami a 1/2 l vriacej vody. Lúhovať by sa mal aspoň 15 minút, potom čaj precedíme a môžeme osladiť medom, ak si deti pýtajú sladší čaj. Podávame ho v častých a malých dávkach po celý deň. V polovičnej dávke je tento čaj vhodný aj pre deti už od jedného roka.

Sypaných čajov nie je nikdy dosť, veď aj lekári nám radia pri žalúdočných problémoch kupovať čierny čaj alebo feniklový. Ak máte problém s pokožkou a potrebujete kúpeľ, či dezinfekciu, na kožnom vám poradia vývar z harmančeka. A ak máte problém s menštruačným cyklom, pošlú vás do lekárne kúpiť si okrem (zväčša) hormonálnej antikoncepcie aj brusnicový alebo rebríčkový čaj. Nemôžu sa síce považovať za liek, no minimálne ich môžeme zaradiť medzi doplnky stravy, ktoré majú pri dlhodobom užívaní priaznivý vplyv na naše problémy. Mňa posledné mesiace potrápila oslabená imunita, ktorá na mňa vykukla z čista jasna. Zastihla ma nepripravenú a už som sedela pred lekárom, ktorý mi oznamoval, že mám málo bielych krviniek. Môj stav sa dával dokopy chemoterapeutikami niekoľko mesiacov, až sa podarilo. Odvtedy si dávam pozor a môže mi hovoriť kto chce, čo chce, užívam doplnky stravy a pijem poctivo čajíky, ktoré priaznivo ovplyvňujú imunitný systém. A teda som si vzala zo stránky Bylík čaj na Imunitu, ale aj na nervozitu. S ňou bojujem, odkedy sa na mňa všetko zosypalo a zdravotné problémy prichádzali z každej strane. Nehovoriac o nafukovaní, ktorého sa neviem zbaviť. Našťastie, aj naň existujú bylinky, ktoré vám dopomôžu ku plochšiemu brušku bez kŕčov a nafukovania.

Čajový začiatok dňa

Jablková ovsená kaša

Po zaliati sypaného čaju vriacou vodou sa púšťam do prípravy raňajok. Tie by nemali byť vždy len o pečive s maslom a šunkou, ako sú ľudia zvyknutí. Mnohí sa chceme len rýchlo najesť, a tak je nám jedno, čo si dáme. Najčastejšie to je, už spomínaný, chlieb s maslom. Na ňom nie je nič zlé, ale originalita sa ráta. Jedia aj naše oči. Som o tom nadmieru presvedčená, a preto ak mám čas, snažím sa vyhrať sa a naaranžovať pripravený pokrm. Pri ovsenej kaši to ide vždy najjednoduchšie. Doma máme stále aspoň jedno jabĺčko, ktoré si nastrúham, hodím do menšieho hrnca spolu s ovsenými vločkami, 1PL kokosového cukru, 3dcl ovseného mlieka a dochutím škoricou. Občas zvyknem pridávať aj super potraviny, akými sú goji a ďatle. Varím, kým má kaša požadovanú konzistenciu. Najradšej robím raňajky pre dvoch, mňa aj priateľa. Naposledy som nám preto pripravila stôl s okvetnými lístkami ruží. Dodá to nádych romantiky, ale aj inšpirácie. Pohladí nielen dušu, ale i oči. Ovsenú kašu napokon naservírujem do misiek a ozdobím plátkami mandlí a kokosu, ktorý dodá každému jedlu nádhernú a exotickú vôňu. Na ozdobu som taktiež použila goji, tie má priateľ špeciálne v obľube a jeden lupeň ruže.

Jablková ovsená kaša

Príprava na obed

Pri posledných sústach raňajok premýšľam, čo chutného môžem uvariť na obed. Jedlo, chutné jedlo, máme radi. Voľba padne párkrát aj na polievku, sýtu strukovinovú, ktorá nás zásobí bielkovinami a zasýti na dlhú dobu. Strukovinové polievky mám najradšej, musia byť však dobre ochutené. Používam červenú mletú papriku, bobkový list, soľ, či dochucovadlo. Polievka by ale nebola polievkou bez kvalitného celého korenia. Často využívam čierne korenie, pridávam aj desať bobuliek. S farebným celým korením sa však varí omnoho pestrejšie. Nemusíte ho využívať len do polievok, príjemne sa hodí aj do omáčok, kde vynikne a jeho farebná kombinácia bielej, zelenej, čiernej a ružovej farby korenia upúta oči.

Farebné čierne celé korenie

Čo najradšej raňajkujete vy? 🙂