Odkedy si pamätám, čo mi pamäť siaha, využívali sa u nás doma esenciálne oleje. Nie všetci mali samozrejme aróma lampu, to je skôr výdobytkom nového storočia, kedy sa rozmohli aróma lampy takmer do každej domácnosti. Mali sme klasický keramický svietnik s malým tanierikom navrchu, kde sa kvapkal čistý alebo vodou zriedený esenciálny olej. Na vône, ktoré mala v obľube moja mama si nespomínam, no viem, že sme čajové sviečky pálili každý deň. Vôňa esenciálnych olejov sa uvoľňovala a všetko bolo v harmónií. Krásne spomienky. Na úvod sa však patrí napísať aj pár faktov o tom, čo to tie esenciálne oleje sú. Esenciálne oleje sú prírodné aromatické zložky, nachádzajúce sa v rastlinách, v ich kvetoch, semenách, listoch, stonkách, koreňoch a plodoch. Väčšinou sú esenciálne oleje silné a krásne voňajúce, no vieme zohnať aj esenciálne oleje s jemnejšou vôňou. Oleje pôsobia nielen na zmysly človeka, no upokojujúco môžu zapôsobiť aj na naše emócie a náladu. Využitie esenciálnych olejov je také ďalekosiahle, aký je význam esenciálnych olejov v rastlinách. Esenciálne oleje chránia rastlinu pred škodcami, baktériami, vírusmi a plesňami. Ten istý účinok môžu priniesť aj ľuďom a zvieratám. Kľúčom k tomu je vysoká koncentrácia. Esenciálne oleje sa používali na podporu zdravia po celú dobu zdokumentovanej histórie. Väčšina účinných látok sa v medicíne objavila práve v prírode a v rastlinách. Uzdravujúce účinky esenciálnych olejov boli znovu objavené v roku 1937 francúzskym chemikom, Rene-Marice Gattefosse.

BellMedi esenciálne oleje

Kadidlo

V dávnych dobách sa kadidlo cenilo viac než zlato. Verilo sa, že dokáže vyliečiť takmer všetky neduhy. Dodnes sa na Strednom Východe považuje za posvätný olej používaný pri obetných obradoch. Pomáha sústrediť energiu, obmedziť rozptýlenie a zlepšiť koncentráciu. Mierni hyperaktivitu, netrpezlivosť, podráždenosť a nekľud. Má hlboké psychologické a duchovné benefity, už dávno uznávané v náboženských a duchovných tradíciách po celom svete. Je ideálnou pomôckou na meditáciu, rozjímanie a modlitbu, zanechanie mentálnej nesústredenosti a upokojenie mysle. Pomôže nechať minulosť v minulosti a vytvorí prostredie, v ktorom sídli optimizmus a očakávanie slobody sústrediť sa na súčasné úspechy, ktoré umožňujú mier a sebaprijatie. Má hlbokú, nádhernú a meditatívnu arómu. Má vysoký obsah upokojujúcej organickej zlúčeniny β-elemene, ktorá zvyšuje celkový komfort v našich telách a kĺboch. Esenciálny olej kadidlo je získavaný zo živice, ktorá je označovaná ako „Tekuté perly zo stromu života“. Táto olejová živica funguje ako ochranná a obranná podpora pre strom, a vo forme esenciálneho oleja nám dodáva tieto vzácne benefity. Olej má živicovú, bohatú arómu a môže pomôcť pri upokojení pľúc a emócií. Pomáha neutralizovať mikróby, znižuje stratu vlhkosti, stimuluje imunitný systém a priedušky. Na náš nervový systém má povznášajúci účinok, zlepšuje náladu, znižuje úzkosť a stres. Podporuje spánok a vytvára pocity eufórie. Vo všeobecnosti je netoxický a nedráždivý, no vždy najprv otestujte malé množstvo (1-2 kvapky do aróma difuzéra) kvôli citlivosti alebo alergickej reakcii. Pozor si treba dať, ak ste tehotná alebo v starostlivosti lekára. O vdychovaní kadidlového oleja sa poraďte s lekárom. 

Kadidlo - esenciálny olej

Mätový esenciálny olej

Vôňu mäty som od malého dievčatka vnímala ako vôňu „dospelákov.“ Zubná pasta perlička nikdy nevoňala ako mäta, za to zubné pasty pre dospelých takmer vždy. Keď sa dnes prenesiem do čias, keď som bola dievčatko, mätu som cítila okrem zubných pást aj v ústnych vodách, ktoré som ako dieťa nemohla používať. Neskôr som mätu vždy spozorovala v čokoládach a dezertoch, ale i v nápojoch pre dospelých. Dnes už viem, že ten nápoj pre dospelých má svoj názov. Mojito. Až sa mi zbiehajú slinky. Dodnes si pamätám na svoju prvú mätovú pastu. Cítila som sa tak dospelo. O prvom mojite a dospelosti ale radšej pomlčím. Vôňa mäty a výrobkov, ktoré mätu obsahujú, bola pre mňa od mala dospelácka a takmer nedosiahnuteľná. Doslova, nedotiahla som bez stolčeka na zubné pasty nachádzajúce sa na umývadle. Prišli však dni, kedy mamina začala kupovať mätové esenciálne oleje do lampy s tanierikom na vrchu, kde ich kvapkala. Slasť, to bol môj pocit. Mätový olej dodáva telu energiu, osvieži myseľ a pomôže vám so sústredením sa na dôležité úlohy, ktoré vás počas dňa čakajú. Najradšej preto využívam mätový olej doobeda. Preberie ma, prečistí vzduch v obývačke a posilní moje vnútro. Ráno často vstávam so zapchatým nosom, nakoľko som alergička. Mätový olej mi pomáha uvoľniť zapchatý nos a pri úmyselnom a riadnom vdychovaní prečistí dutiny, aby som mohla opäť dýchať bez obmedzenia. Je vhodný nielen pre alergikov, ale i pre astmatikov, či deti. Niektorí ho často pridávajú aj do prania, aby prevoňal prádlo. Na tie účely však radšej využívam kvetové vône. Pri kozmetickom použití uzatvára póry na pokožke čím zabraňuje ich nasledovnému upchávaniu. Tradične sa používa spolu s kokosovým olejom na regeneráciu pokožky spálenej od slnka. Po pridaní do vlasového šampónu pôsobí proti lupinám.

Mäta - esenciálny olej

Eukalyptový esenciálny olej

Ak vám chutia eukalyptové cukríky v zelenom obale a milujete ich vôňu, čistý eukalyptový olej od BellMedi by bol pre vás to najlepšou voľbou. Po otvorení a prvom pričuchnutí hneď zacítite prenikavú, sviežu a zároveň ostrú vôňu gáforu, ktorá je ľahko rozpoznateľná. Eukalyptový olej sa získava z listov eukalyptu, čo je vždyzelený mohutný strom, ktorého domovinou je najmä Austrália. Tento esenciálny olej má pritom v rámci aróma terapie široké uplatnenie. Charakteristický je svojimi antibakteriálnymi, antivírusovými aj proti plesňovými účinkami. Môže byť užitočným pomocníkom pri liečbe mnohých ochorení a zdravotných problémov, napríklad i ťažkostí s dýchacím ústrojenstvom. Pomáha pri bolesti hrdla a svalov, kašli, zapchatých dutinách, zápachu z úst a zápalu ústnej dutiny, či pri akné a niektorých kožných ranách. Používať odporúčam inhaláciou, kedy použijete 15 až 20 kvapiek do jedného litra horúcej vody na naparovanie alebo do inhalačného prístroja. Inhalovať by ste mali optimálne dvakrát denne 10 až 12 minút. Do aróma lampy a kúpeľa 1 až 2 kvapky.

Eukalyptus - esenciálny olej

Aké vône esenciálnych olejov máte radi? 🙂