Sedíte pred televíziou alebo v kresle s dobrou knihou, vyložíte si nohy, konečne relaxujete. A niečo tomu predsa len chýba. Čosi po zub. Je večer, a tak sa premáhate, aby ste nesiahli po ďalšej kalorickej bombe, ktorá spôsobí ďalší nárast chute na sladké, či slané. Ale, čo si dať? Nutella? Nie, veľmi sladké. Chipsy? Nie, veľmi mastné. Niečo by to chcelo, a tak prichádza na rad zdravé maškrtenie. Áno, aj maškrtiť sa dá zdravo. Dokonca vegánsky, bez cukru, bez GMO a bez lepku. S výrobkami, ktoré sú s láskou ručne robené a ich chuť ďaleko predčí akékoľvek iné sladkosti, či slané pochúťky, ktoré ste konzumovali doteraz. Hlavnou snahou výrobkov Damodara je vyrábať jednoduché a prírodné potraviny bez chemických prísad. Suroviny, ktoré sú do týchto maškŕt používané sú od dodávateľov prvotriednej kvality. Výrobky Damodara majú vďaka niekoľkoročnému vyvíjaniu receptúry výbornú a stálu kvalitu.

Damodara - Vegan & bezlepkové produkty

Ladu Damodara

I keď sa dnešný článok bude niesť v inom duchu ako moje kozmetické recenzie, nebudete o nič ukrátení. Ako zvyčajne, ku každému výrobku napíšem zloženie a rovnako pár slov ku samotným výrobkom. Avšak, nie tak obsiahlo, ako pri kozmetických výrobkoch, nakoľko ma Damodara obdarovala veľkým množstvom výrobkov a bolo by nemožné, respektíve siahodlhé napísať niekoľko, mnoho, viet o každom jednom. Začínam so sladkosťami Ladu, ktoré môžete nájsť v troch príchutiach: so slivkami, s karobom a s mandľami. Ladu je exkluzívna indická sladkosť, vyrábaná z cícerovej múky a z karamelu. Ďalej si každý podľa svojej chute do receptu pridáva napríklad sušené ovocie, semená alebo orechy. Ladu je jedinečné v tom, že sa dokáže prispôsobiť teplote. Podľa teploty vzduchu okolia na seba Ladu viaže rôzne konzistencie. Môžete ho používať rôznymi spôsobmi – nakrájať na kocky, či obdĺžniky ako som to urobila aj ja, či nastrúhať na posyp alebo z neho dokonca vytvoriť guľky.

Karamelové LADU s karobom a lieskovými orechmi: cícerová múka, karamel z trstinového cukru, kokosový tuk, lieskové orechy, karob

Karamelové LADU so slivkami: cícerová múka, karamel z trstinového cukru, kokosový tuk, slivky

Karamelové LADU s mandľami: cícerová múka, karamel z trstinového cukru, kokosový tuk, mandle

Damodara - Ladu

Chipsy Damodara

Pre milovníkov slaných jedál ponúka Damodara chipsy, alebo po slovensky čipsy, z hrachovej múky. Podávajú sa zvyčajne ako pochutina, napríklad ku filmom, či učeniu sa, rovnako ako čipsy, ktoré poznáte z bežných potravinových reťazcov. Pokiaľ navyše inklinujete pri slaných pochúťkach ku štipľavej chuti, po vôli vám určite budú chilli chipsy. Chipsy Damodara sú iné nielen v zložení, ale i v chuti, či tvare (ako môžete vidieť na fotografii nižšie). Ponuka je pestrá a prinajmenšom zaujímavá. No povedzte, ochutnali ste už niekedy makové alebo konopné chipsy?

Konopné chipsy: hrachová múka, múka z konopných semien, sušené zemiaky, slnečnicový olej, soľ

Chilli chipsy: hrachová múka, sušené zemiaky, slnečnicový olej, chilli, konopné semienko, čierne korenie, soľ

Makové chipsy: hrachová múka, mak, slnečnicový olej, soľ

Rascové chipsy: hrachová múka, sušené zemiaky, rasca, slnečnicový olej, soľ

Chia chipsy: hrachová múka, sušené zemiaky, slnečnicový olej, chia semienka, soľ, rozmarín

Pizza chipsy: hrachová múka, sušené zemiaky, slnečnicový olej, sušené paradajky, oregáno, soľ

Repové chipsy: hrachová múka, sušené zemiaky, červená repa, slnečnicový olej, soľ

Sezamové chipsy: hrachová múka, sezam, slnečnicový olej, soľ

Damodara - Zdravé & bezlepkové chpsy

Instantné polievky Damodara

Instantné polievky, klasika z čias, kedy poniektorí z nás žili na internátoch a mali skutočne hlboko do vrecka. Avšak aj spomienka na naše prvé kulinárske výtvory, kým sme varenie nemali v ruke. Alebo nemáme doteraz. Niekoľko rokov dozadu som si celkom vychutnávala instantné polievky. Potom prišiel bum, aké sú škodlivé. Písalo sa o tom všade. Od instantných polievok som rázom dala ruky preč. Áno, vedela som byť ovplyvniteľná reklamou, ako my všetci v niektorom úseku nášho života. Našťastie, instantné polievky sa ku mne dostali opäť vďaka spolupráci s Damodarou. Sú chutné, rýchle a najmä, nie sú zdraviu škodlivé. Neobsahujú nič, čo by zavádzalo spotrebiteľa. Ich instantné polievky tvorí najmä múka, a to cícerová, fazuľová alebo hrachová. To sú nektoré druhy bezlepkových múk. Ďalej v nich nájdeme slnečnicový olej, sušenú zeleninu a koreniny, či štipku soli.

Cícerová polievka: cícerová múka, slnečnicový olej, sušená paprika, sušené zemiaky, soľ

Fazuľová polievka: Fazuľová múka, slnečnicový olej, sušená kapusta, sušené zemiaky, soľ

Talianská polievka: hrachová múka, slnečnicový olej, sušený špenát,sušené paradajky, kokos, soľ

Špenátová polievka: hrachová múka, slnečnicový olej, sušený špenát, sušené zemiaky, chia semená, soľ, rasca

Hrachová polievka: hrachová múka, slnečnicový olej, sušená červená repa, sušená kapusta, soľ

Damodara - Instantné polievky

RAW tyčinky Damodara

Dodnes si pamätám svoju prvú RAW tyčinku, ktorú som ochutnala. Fuj, povedala som si. Toto teda nie, odporné. Mala som pocit, že žujem čisté, pomixované ďatle. Neskôr, ako aj instantným polievkam, som dala RAW tyčinkám šancu. Bolo to približne pred tromi rokmi, odvtedy si RAW tyčinku doprajem minimálne jedenkrát týždenne. Zbožňujem RAW tyčinky, čoraz viac. RAW tyčinky sú najlepšou desiatou pre športovcov mieriaci do fitka, pre deti rútiaci sa školské chodbou, vyťažených manažérov po porade alebo mamičky na prechádzke parkom. Skrátka, pre všetkých, skutočne. Pokiaľ samozrejme nemáte na niečo z ich zloženia alergiu. RAW tyčinky totiž predstavujú zaujímavý zdroj živín, ktoré neprešli tepelnou úpravou, čím je maximálne zachovaná ich výživová hodnota. Sú plné kvalitných orechov, sušeného ovocia a ďalších ingrediencií s minimálnym obsahom tzv. éčok. Značka Damodara má vo svojom portfóliu až dvanásť rôznych druhov RAW tyčiniek, je z čoho vyberať.

Červená repa: ďatle, hrozienka, pšenové extrudované lupienky, červená repa

Hrušková: hrozienka, hruška, slnečnica, BIO pohánkové vločky, dyňové semená, badyán

Kokosová: ďatle, hrozienka, kukuričné extrudované lupienky, kokos, muškátový kvet

Slivková: slivky, hrozienka, ľanové semená, kukuričné extrudované lupienky, kyselina sorbová

Amarantová: hrozienka, slivky, slnečnicové semená, ďatle, pufovaný amarant, konopný proteín, kyselina sorbová

Banánová: hrozienka, slnečnice, RAW banány, BIO pohánkové vločky, kardamón

Figová: ďatle, figy, karob

Chia s jablkami: hrozienka, ďatle, sušené jablká, chia semená, pšenové extrudované lupienky

Maková: ďatle, hrozienka, kukuričné extrudované lupienky, mak, škorica

Marhuľová: hrozienka, marhule, pšenové extrudované lupienky

Mrkvová s goji: slnečnica, mrkva, BIO pohánkové vločky, goji

Damodara - Raw tyčinky

Strukovinové pochúťky Damodara

Strukovinové pochúťky pre mňa boli novinkou, doposiaľ som sa s ničím podobným nestretla. Zistila som však, že sa môžu konzumovať čisté ako chipsy, prípadne si nimi môžete obohatiť polievku, omáčky, či šaláty. Ich miesto zaujme najmä indická kuchyňa. Cícerovú pochúťku odporúčam pridať napríklad do rajčinovej polievky a špenátovú pochúťku do strukovinového šalátu, napr. šošovicového.

Cícerová pochúťka: cícerová múka, slnečnicový olej, soľ

Špenátová pochúťka: hrachová múka, slnečnicový olej, sušený špenát, soľ

Damodara - Strukovinové pochúťky

Granola Damodara

Granolu som vždy zahliadla u blogeriek, ktoré sa venujú jedlu. Našla som mnoho receptov, ktoré by určite stáli za vyskúšanie, no pečenie nie je mojou šálkou kávy. Ako ani varenie, musím sa na to cítiť, aby som sa ku vareniu, či pečeniu premohla. Našťastie, granola sa dá kúpiť už takmer všade, i keď sa o jej kvalite dá polemizovať. Granola od značky Damodara je pečená, ľahko stráviteľná, vhodná pre celiatikov, vyrobená ručne a s láskou. Sladená je výhradne prírodnými sladidlami, žiaden cukor v nej nenájdete. Na výber máte dva druhy granoly, kráľovskú a dedinskú. Či už v balení 120g alebo 500g.

Kráľovská granola: BIO bezlepkové ovsené vločky, ryžová múka, fruktóza, kokosový tuk, sušené banány, sušené ďatle, mandle, karob, kokosové plátky

Granola z dediny: BIO bezlepkové ovsené vločky, BIO čiroková múka, kokosový tuk, hrozienka, lieskové orechy, BIO pohánkové vločky, ryžový sirup, sirup z datlí, sušené jablká, mandle, škorica

Pečená & Kráľovská granola

Čidva & Jablkové mlsanie

Jablkové chrumky u nás padli za obeť ako prvé. Spojenie jablka a škorice priam zbožňujem. Momentálne na jeseň o to viac, keď je čas jabĺk a pomaly odvšadiaľ cítiť škoricu. Túto mňamku si určite zamilujete nielen vy, ale aj deti, či návšteva. Tá si však rovnako zamiluje čidvu, chrumkavú korenenú zmes z prirodzene bezlepkových surovín, vhodnú aj pre vegánov. Kto má chuť na niečo pikantnejšie, v ponuke nájdete aj ostrú čidvu.

Čidva ostrá: hrachová múka, pražené arašidy, mandle, slnečnicový olej, slnečnicové semená, sušené zemiaky, morská soľ, chilli, čierne korenie

Čidva papriková: hrachová múka, pražené arašidy, hrozienka, kešu oriešky, slnečnicový olej, slnečnicové semená, sušené zemiaky, sladká paprika, morská soľ, škorica

Čidva gangotri: hrachová múka, pražené arašidy, hrozienka, brusnice, slnečnicový olej, slnečnicové semená, sušené zemiaky, garam masala, asafoetida, morská soľ

Jablkové chrumky: hrachová múka, bezlepková ovsená múka, sušené jablká, slnečnicový olej, BIO čiroková múka, ryžová múka, vanilková fruktóza, škorica, himalájska soľ, stévia

Čidva & Jablčné chrumky

Instantné kaše

A čerešničkou na torte sú instantné kaše, ktoré zachránia nejedno rýchle, zbesilé a nervózne ráno. Stačí zaliať s 250ml horúcej vody alebo rastlinného mlieka, zamiešať, osladiť podľa chuti a raňajky sú na svete. Na vrch si môžete nasypať podľa chuti chia semienka, mletú škoricu, či poliať kašu medom. Odporúčam do koše pohodiť aj ovocnú kokinu, ovocné RAW bonbóniky, ktoré vám určite zachutia.

Pšenová kaša s goji: pšeno, datle, goji, kardamon

Ryžová kaša s karobom: ryža, hrozienka, vlašské orechy, karob

Kukuričná kaša s makom a vanilkou: kukurica, mak, fruktóza, vanilka

Ovocná kokina: RAW datľová pasta, sušené figy, sušené banány, kokos, karob, esenciálny olej Divoký pomaranč

Damodara - Instantná kaša

Na akej zdravej pochúťke si najradšej pochutnávate vy? 🙂