Pred pár dňami sme sa spoločne s priateľom vrátili z výletu do Užhorodu, a tak by som sa s Vami chcela podeliť o moje zážitky a dojmy, nakoľko Ukrajina nie je jednou z destinácií, kde by sa hnalo milióny turistov. V prvom rade by som Vás chcela ubezpečiť, že pokiaľ nepôjdete na Krym a do oblastí, kde sa bojuje, nemáte sa čoho obávať. Pred naším vycestovaním nás naše rodiny strašili tým, že Ukrajina je veľké zlo, že sa tam kradne, je tam obchod s bielym mäsom, nie veľmi priateľskí ľudia, a mnoho ďalších, negatívnych dezinformácií. Užhorod, malé mestečko, ktoré sa nachádza hneď za našimi hranicami je vskutku pokojné, až sme ostali prekvapení. Nikto nás počas výletu neokradol, nepredal, nezabil, neprepadol, nikto nebol nepriateľskí, bla bla. Neverte všetkému, čo Vám budú ľudia o Ukrajine (o časti Ukrajiny, kde sa nebojuje) hovoriť. Najlepšie je ísť a presvedčiť sa na vlastné oči. 🙂

Katedrála Povýšenia svätého kríža

AKO SA TAM DOSTANEM, KOĽKO STOJÍ CESTA A AKO DLHO TAM SMIEM OSTAŤ?

Na Ukrajinu do Užhorodu sme cestovali autobusom z Košíc, priamo. Lístky na autobus odporúčam kúpiť ešte na Slovensku, obojsmerné. Obojsmerný lístok (tam aj späť) vyjde pre jedného cca 13€, čo skutočne nie je zlá cena. Pamätám si, ako som cestovala z Košíc do Prievidze za rodinou autobusom a platila som 11€ za jednosmerný lístok. Rozhodne neodporúčam ísť na Ukrajinu autom, nakoľko by sme sa na hraniciach zdržali veľmi, skutočne veľmi dlho. Na hranici Slovensko – Ukrajina sa zdržíte kratšie, hranicou prejdete približne do hodiny. Do autobusu nastúpi hraničná kontrola, vezmú Vám pasy, skontrolujú ich, prehľadajú úložný priestor autobusu a pustia Vás ďalej. Na Ukrajinskej hranici Vás čaká opäť to isté, dokopy Vám pasy kontrolujú dvakrát, pričom víza dostanete až na Ukrajinskej strane. Pozor, na Ukrajine sú víza platné len na 90 dní! Počas cesty späť sa pripravte na dlhšie čakanie, nakoľko idete na hranicu Ukrajina – Slovensko. Všetci do jedného musia opustiť autobus spoločne so svojimi vecami. Skrátka, so všetkým, aj s batožinou. Ide sa prehľadávať celý priestor autobusu. Cestovné pasy opäť odovzdáte hraničnej kontrole a vstúpite do colnej haly, kde Vám prehľadávajú batožinu, pýtajú sa na prenos alkoholu, cigariet, a pod. NEPRENÁŠAJTE z Ukrajiny ani alkohol, ani cigarety. Zbytočne Vás budú kontrolovať o to dlhšie, aj keď ste neprekročili stanovený limit. Na hranici Ukrajina – Slovensko sme čakali už o niečo dlhšie, tuším viac ako tri hodiny. Počas tohto času bude určite povolené odskočiť si na záchod, prípadne do obchodu, ktorý sa nachádza na Ukrajinskej strane hranice.

Autobus v Užhorode – Mašrutka.

ČO VIDIEŤ V UŽHORODE?

Užhorod je viac, než len mesto, kam chodia ľudia na trhy. Ponúka čosi pre milovníkov histórie, pre milovníkov kultúry, ale i pre milovníkov prírody. Pre milovníkov kultúry odporúčam návštevu filharmónie, orientálne pôsobiacu stavbu bývalej synagógy. Milovníci prírody určite ocenia Pidziamkovy park, Rotary park, botanickú záhradu, či Lipovú Alej, ktorá je najdlhšia v Európe. A milovníci histórie a pamiatok? Tí budú v raji. Užhorod totiž ponúka veľké množstvo sôch i miniatúr, Gréckokatolícku katedrálu, Užhorodský hrad, Skanzen rusínskej kultúry, Horjanskú rotundu, historické centrum, pravoslávne kostoly, či synagógy.

Chrám Krista Spasiteľa
Užhorodský hrad
Múzeum ľudovej architektúry – skanzen
Štátna budova v štvrti Malé Galago navrhnutá československými architektmi

NAOZAJ JE UKRAJINA LACNÁ?

Dalo by sa polemizovať. Záleží od toho, čo si človek predstaví pod pojmom „lacné“. Oproti Slovensku je lacnejšia, avšak nečakajte, že sa jedná o krajinu, kde je lacné úplne všetko. Našla som outlet s Ukrajinskými značkami, kde sa ceny oblečenia šplhali aj na 1 00O UAH (Ukrajinských hrivien), čo je v prepošte cca 40€. Každopádne, my sme dokázali vyžiť na Ukrajine 4 dni s rozpočtom 250€, pričom cca 150€ stál hotel na 3 noci pre 2 osoby. Hotel bol nádherný, bývali sme v hoteli Antonio, ktorý má aj na Bookingu skvelé hodnotenie (9,2). Hotel ponúka klimatizáciu, luxusné izby, wi – fi, minimarket priamo v hoteli, denné upratovanie, recepciu s nepretržitou prevádzkou a krásnu reštauráciu na prízemí, kam sme chodili na raňajky. Raňajky sme mávali dvojchodové plus každé ráno sme si dávali domáci malinový čaj. Pre dve osoby nás dvojchodové raňajky aj s nápojom vyšli približne 12 – 15€. Záležalo aj od toho, čo sme si dali. Na Ukrajine sa samozrejme platí Ukrajinskými hrivnami, avšak snažím sa Vám všetko prepočítať na eurá, aby ste mali lepšiu predstavu o cenách. Obedy, prípadne večere sme väčšinou mávali v meste, kde to nebolo príliš drahé. Dvaja sme sa najedli za 15 – 20€, vždy. Nikdy sme neplatili za jedlo v meste viac ako 500 UAH (20€). Pomimo to sme občas skočili do obchodu, kde sme si kúpili vodu, nakoľko sme neriskovali piť v zahraničí vodu z kohútika, ktorú nepoznáme. 1,5l neperlivá minerálka stála približne 10 UAH (0,20€). Samozrejme, nájdete aj drahšie minerálky, no šli sme low budget. 😀 Mimochodom, peniaze si zmeňte ešte na Slovensku a snažte sa zmeniť ich čím skôr, nie deň pred odchodom, nakoľko sa môže stať, že zmenárne nebudú mať dostatok hrivien. Vlastná skúsenosť. Čo sa týka suvenírov, oblečenia a pod., nič také sme si z Ukrajiny nedoniesli, nakoľko nám to prišlo úplne zbytočné. Na suveníry len padá prach a oblečenia máme dostatok. Človek nepotrebuje suvenír, aby mal vo svojom srdci a v hlave zážitky, ktoré mal možnosť zažiť.

ĽUDIA NA UKRAJINE

Nenechajte sa oklamať, ak Vám niekto bude rozprávať, že na Ukrajine sú „zlí ľudia“. Ľudia na Ukrajine sú veľmi milí, priateľskí a snažia sa Vám porozumieť v prípade, že rozprávate len slovensky. Ak sa rozhodnete navštíviť Ukrajinu, nebolo by odveci, aby ste oprášili svoje vedomosti z ruského jazyka, pokiaľ ste ho mali. Pokiaľ nie, naučte sa aspoň základy, prípadne Ukrajinu navštívte s niekým, kto dokáže čítať cyriliku, aby ste neboli úplne stratení. Na Ukrajine sa dohovoríte ukrajinsky, rusky, s mladšími ročníkmi a v hoteloch aj anglicky, avšak nespoliehajte sa na to! Slovensky rozumejú málo, no budú sa snažiť aspoň sa s Vami dohovoriť, anglicky však nevedia takmer vôbec, čo im vôbec nedávam za zlé. Fakt na záver. Ukrajina je druhou najväčšou krajinou Európy a majú tam hodinový časový posun – o hodinu viac.

BONUS NA ZÁVER

Všade, kam sa vyberiete, stretnete túlavé psy alebo mačky. Spočiatku som sa vždy zľakla každého psíka, ktorého som videla len tak pobehovať okolo nás. Neskôr mi to však vôbec nevadilo a prestala som sa tomu čudovať.

Boli ste už niekedy v Užhorode? 🙂