Žijeme v dobe, kedy z každej strane počúvame o potrebách sebalásky. Ľudia akosi prestali ľúbiť samých seba, prípadne sa milujú až priveľmi (narcisti). Ženy strácajú sebavedomie, strácajú vôľu milovať sa také, aké sú. Majú pocit, že nie sú „dosť“. Častokrát im ku týmto myšlienkam dopomáha aj okolie, ktoré ich mnohokrát znemožňuje.

Určite ste to mnohí počuli, dala by som za to ruku do ohňa, ako vám niekto povedal, aby ste sa pozreli, čo tá žena za volantom stvára. Veď ona vôbec nevie šoférovať! Ženám auto do rúk nepatrí. Vážne? Podľa štatistík sú to totiž práve muži, ktorí spôsobujú dopravné nehody častejšie. No posuňme sa ďalej. Žena. Tá má vedieť navariť, napiecť, aj upratať. Popritom stíhať aj pracovať, veď vzrastá emancipácia, však? Akonáhle žena nemá nadelené do vienka, že je dobrá kuchárka, či pekárka, už sa mnohí začnú čudovať, že niečo nie je v poriadku. A čo tak to, keď vám hovoria, že ste žena, vy nikdy nebudete vedieť matematiku alebo fyziku? Čo tak to, že ste žena, a preto sa nevyznáte v technológiách? Mohla by som pokračovať do zbláznenia, no nikoho nemám v úmysle haniť. Mala som v úmysle poukázať na problém, ktorý nastal v spoločnosti, a čoho dôsledkom je udupané prirodzené ženské sebavedomie, ktoré sa spája s láskou ku samej sebe. A ako ju nájsť pri tom všetkom? Pripravila som pre vás 30 nápadov, aktivít a maličkostí, ktoré vám dopomôžu. Aspoň v to verím.

1. Napíšte si zaľúbený list. Skutočne. Opíšte všetky vaše pocity ku sebe samej tak, ako by ste opisovali pocity ku niekomu, koho milujete, kto je vášmu srdcu blízky.

2. Každý deň si spíšte, čo sa vám podarilo a za čo ste vďační.

3. Kúpte si kyticu a vystavte si ju na miesto, kde ju budete mať „pod nosom“. Starajte sa o ňu, pretože je od človeka, ktorý s vami bude naveky. Od vás samotných.

4. Znovu si prečítajte vašu obľúbenú knihu, prípadne motivačnú literatúru.

5. Vytvorte si nástenku, kde si spíšete zoznam vašich snov a prianí. Postupne si vyškrtávajte tie, ktoré ste si už splnili alebo ktoré sa vám už splnili.

6. Zájdite na manikúru, pedikúru, masáž alebo na čokoľvek, čo vám môže spríjemniť deň.

7. A čo tak prechádzka v prírode? Alebo rovno meditácia.

8. Vyskúšajte jógu. Pre mňa bola jóga jedným z cvičení, ktoré mi pomohlo nielen fyzicky, ale najmä psychicky. Čiastočne ma jóga zbavila zlých myšlienok a pomohla mi zvládať depresiu.

9. Odpojte sa aspoň na jeden deň od sietí. Následne „unfollownite“ ľudí a stránky na sociálnych sieťach, ktorí vám neprinášajú radosť, dobrú náladu a dehonestujú vaše zmýšľanie o vás samotných, prípadne vás podnecujú k závisti.

10. Pokiaľ viete variť, či piecť, pripravte si vaše obľúbené jedlo alebo koláč. Pokiaľ nedisponujete silnými kuchárskymi vedomosťami, ako napríklad ja, vezmite seba na rande. Kamkoľvek, kde budete mať chuť ísť. Na trojchodovú večeru, ľahký obed, či poriadne kalorický koláč.

11. Prehodnoťte vaše vzťahy. Robia vás skutočne šťastnými, spokojnými? Rastiete vďaka nim? Niekedy je lepšie obklopiť sa ľuďmi, ktorých spočítate na jednej ruke, než zbytočne udržiavať kontakt s ľuďmi, ktorí nás oberajú o energiu a nestoja za to.

12. Vyskúšajte niečo nové. Let balónom, 5D kino, potápanie, lezenie, korčuľovanie na ľade, púšťanie šarkana, pyžamový deň, pomoc charite, napísanie básne.. Možností je mnoho.

13. Doprajte si dostatok odpočinku a naučte sa chodiť spávať a vstávať približne v rovnakých intervaloch. Vyhnete sa prílišnému vyčerpaniu.

14. Privstaňte si a zadívajte sa na krásny východ slnka. Nestihli ste to? Skúste západ slnka.

15. Pozrite sa do zrkadla a povedzte si, že sa ľúbite a prijímate sa i so svojimi chybami.

16. Spravte veľkú očistu vašej izby alebo rovno celého bytu. Darujte veci, ktoré nepotrebujete, nepoužívate, nenosíte a ktoré vám zavadzajú niekomu, kto ich potrebuje.

17. Naplánujte si výlet, len vy, nikto iný. Nájdite si slušný hotel, prípadne si nájdite ubytovanie cez AirBnb a môžete vyraziť. Či sa budete jednať o krajinu vzdialenú niekoľko stoviek kilometrov alebo o miesto, ktoré máte pár kilometrov od domu, všetko sa počíta.

18. Neporovnávajte sa s ostatnými. Nie je všetko zlato, čo sa blyští. Verte mi, že aj ostatní majú svoje neduhy, aj oni majú svoje problémy a tiež občas čelia negatívnym myšlienkam.

19. Navštívte hrad, zámok, múzeum, výstavu, zájdite na wellness, vyrazte na túru.. robte čokoľvek, čo vás poteší a čo vás nabudí energiou aj inšpiráciou zároveň.

20. Pomaznajte sa s nejakým zvieratkom. Žiadne nemáte? Nerobte si starosti. Môžete vyraziť do útulku, kde vás radi privítajú a určite vám nejakého psíka požičajú na prechádzku.

21. Zavolajte niekomu z rodiny, koho si vážite a s kým sa nestretávame tak často, ako by ste chceli. Takýto hovor určite ocení nielen druhá strana, ale aj vy. Na konci môžete povedať, že vám daný človek chýba, prípadne dobre padnú aj slová lásky, ako ľúbim ťa, či mám ťa rád/rada.

22. Nezabudnite na hydratáciu v podobe čistej vody s citrónom, čerstvých štiav, či bylinkových sypaných alebo čerstvých čajov. Telo sa vám poďakuje.

23. Oblečte si niečo, v čom sa cítite pohodlne. Nech je to akokoľvek uletené.

24. Skladajte origami, riešte hlavolamy, maľujte, vyfarbujte, vyrábajte, hrajte na hudobný nástroj, spievajte, tancujte, skladajte puzzle.. Ste omnoho šikovnejší, než si myslíte.

25. Naučte sa ľuďom hovoriť „nie“. Spočiatku to bude ťažké, avšak vás to veľmi oslobodí a nebudete otrokom všetkých požiadavok a povinností, ktoré nie sú vo vašej réžií.

26. Starajte sa o seba. Umyte si vlasy, nechajte pôsobiť kondicionér, použite na telo vaše obľúbené mydlo, natrite sa voňavým krémom, ostrihajte si nechty, aplikujte si masku na tvár, pite váš obľúbený čaj, užívajte vitamíny..

27. Vyrazte na trh, ku kaderníčke, počúvajte vašu obľúbenú hudbu, zavolajte priateľom, pozerajte váš obľúbený film, zájdite do kina, prečítajte si magazín, navštívte kaviareň.

28. Strávte čas s rodinou. Času strávenému s niekým, kto vás miluje a koho milujete vy, sa nič nevyrovná.

29. Spravte niečo pekné pre druhých. Tým pomáhate rásť aj sebe.

30. Choďte si zacvičiť. Nemusí to nutne znamenať silový tréning, ktorý vám zaberie dve hodiny a vyšťaví vás tak, že si nebudete vedieť spomenúť ani na vlastné meno. Stačí zájsť ponaťahovať svoje svaly do bazéna, trochu si zaplávať, prípadne ísť behať, pripraviť si ľahký plán cvičenia a zistiť, ktorá aktivita vás reálne baví.

Inšpirácií, ako prispieť ku vašej sebaláske, je neúrekom. Skutočne. Akoby sa s nimi pretrhlo vrece. Vybrala som vám moje obľúbené, ktoré sa snažím praktizovať aj ja, nakoľko som s láskou ku sebe samej mala tiež dlhý čas problém. Občas to u každého jedinca „škrípe“ a má v nejakej sfére svojho života problémy. Niektoré sa však dajú riešiť, a to pomerne jednoducho. Začnite svoju cestu ku milovaniu samých seba hneď, ako to bude možné. Najlepšie hneď teraz. Mimochodom, čo dávajú v divadle? Skúste to zistiť a o program, minimálne na dnes alebo aspoň na jeden deň počas najbližšieho týždňa, máte postarané. 🙂