Ahojte!
Poslednú dobu sa stále viac a viac mladých ľudí zaujíma o ekológiu a snažia sa ku nej prispievať. Najjednoduchší krok je vymeniť igelitku za plátenku, ktorá je mimochodom momentálne veľmi moderná. Poviem vám, nikdy nebolo jednoduchšie začať s bezodpadovým životom, než je tomu dnes. Máme množstvo výrobkov, ktoré môžme používať rozumne, zaradiť ich medzi náš každodenný život a najmä nimi prispieť k eliminácií odpadu. Otázka odpadu ma zaujíma už dlhšie. Viem s pokojom povedať, že moje prvé kroky začali, keď som vymenila igelitku za plátenku, ktorú mám dodnes. Chodila som len do second – handov, kupovala som bambusové kefky a pokračovalo to tuhými mydlami, zbieraním odpadkov zo zeme.. Až to dospelo ku plechovke na šampuch, nerezovým slamkám, sklenenej fľaši, nerezovej dóze a pod. Vymenovala som len pár vecí, ktorými sa snažím eliminovať odpad na planéte. Každopádne akosi mi to nestačilo, chcem sa dostať skutočne na pomyselnú „nulu“ v odpade.
Našla som preto e-shop Ekonetka, ktorý ponúka všelijaké zero – waste vymoženosti, pomôcky a najmä výrobky, ktoré by vám na začiatku mohli veľmi pomôcť. Vybrala som si z e-shopu Ekonetka dva výrobky, ktoré by som vám chcela predstaviť a ktorými by ste aj vy mohli pomôcť našej krásnej planéte.

OBAL NA POTRAVINY BEE’S WRAP
Každým dňom sa snažím zdokonaľovať sa v oblasti redukovania odpadu. Prednedávnom som na Youtube našla pár videí od slečien, ktoré žijú podobným životným štýlom ako ja, čo spomínali ekologický obal na potraviny s názvom Bee’s wrap. Vravím si wow, aká super vychytávka. Predom som sa však zmierila s tým, že na Slovensku to nenájdem. A veruže, našla som.
Do Bee’s wrapu môžete zabaliť napríklad pečivo, zeleninu, ale aj ovocie. Osobne som si vybrala štartovací balíček obalov, ktorý obsahuje malý, stredný a veľký obal na potraviny.
Do malého obalu môžete zabaliť napríklad polovicu cibule. Nemusíte sa báť, Bee’s wrap neudrží zápach. Práve naopak, vonia nádherne, medovo. Do stredného obalu si môžete zabaliť napríklad polovicu sendviča a veľký je ideálny na zabalenie koláču, či dokonca polovice melóna.
Bee’s wrap je kompostovateľný a vydrží vám približne rok pravidelného používania. Po roku alebo po čase, kým vám Bee’s wrap doslúži, ho spokojne môžete hodiť do kompostu, kde sa rozloží.
Umývanie ekologického obalu je mierne odlišné ako umývanie napríklad riadu. Používa sa studená voda a jemný prostriedok na umývanie riadu. Obal necháte uschnúť a možete použiť znova.
Použitie je jednoduché, stačí použiť teplo svojich rúk a obaliť Bee’s wrapom zvolenú potravinu. Neodporúča sa však baliť do Bee’s wrapu surové mäso, či používať ho ako podložku na krájanie.
Myslím si, že Bee’s wrap je skutočne geniálna pomôcka ku zero – waste životnému štýlu. Je to investícia, ktorá sa vám vyplatí. Rozhodne odporúčam začať práve so štartovacou sadou, ako som začala aj ja. Pre „nenásytných“ však je aj obal na chlieb, bagetu, syr, či dokonca maxi sada.
Zloženie: včelí vosk, organická bavlna, živica zo stromov a organický jojobový olej
KELÍMOK RCUP 
Praktická pomôcka vhodná tiež na každodenné použitie. Najviac využívaná najmä milovníkmi kávy a čaju. Milovníci kávy, ktorí ráno málokedy stíhajú a doprajú si kávu take – away, produkujú skutočne nadmerné množstvo odpadu. Vždy, keď vidím niekoho, ako drží papierový jednorázový kelímok v ruke, mám chuť im dať rovno prednášku o problematike odpadu. Ročne totiž spotrebuje priemerne každý človek až 350 jednorázových kelímkov. Žiaľ, v tejto uponáhľanej dobe sa ľudia tvária, že na edukáciu o odpade nemajú čas. Každopádne, je tu vychytávka, ktorá bude s vami denno – denne bez toho, aby ste produkovali odpad. rCup, ktorý je vyrobený zo šiestich použitých papierových kelímkov.
rCup je vôbec prvý svojho druhu, opakovane použiteľný termo kelímok na kávu a čaj vyrobený z recyklovaných jednorázových papierových kelímkov. Hlavným cieľom je využitie jednorázových kelímkov, ktoré sú každý deň vyhadzované po pár minútach použitia. Vskutku je rCup niečo viac ako len kelímok, stojí za ním nádherná filozófia, ako dokážeme aj z odpadu vytvoriť niečo skutočne užitočné. Prečo však vôbec odpad tvoriť, keď môžeme použiť vlastný kelímok?
Pokiaľ váhate a nie ste úplne presvedčený o tom, že vlastný kelímok je skutočne skvelá voľba, mám pre vás hneď niekoľko dôvodov, prečo ho musíte mať a prečo ho budete zbožňovať. Čo tak napríklad to, že ho dokážete otvoriť jednou rukou a pritom zabezpečuje 100% tesnenie? Alebo to, že sa kelímok drží pohodlne, aj keď je nápoj horúci? Najdôležitejšie, prečo by ste sa mali rozhodnúť pre rCup je z môjho pohľadu však najmä to, že je recyklovaný a recyklovateľný, tým pádom je lepší pre svet.
Momentálne svoj milovaný rCup využívam každý deň na výborný čaj do školy, aj do práce.
Snažíte sa aj vy redukovať odpad? 😇