Zamysleli ste sa niekedy nad tým, koľko odpadu produkuje vaša domácnosť a jednotlivé miestnosti v nej? Kúpeľňa a kuchyňa sú miestnosti, kde sa to odpadom hemží každý deň. Redukovať odpad pritom nie je žiadna veda. Problematike odpadu v domácnostiach a celkovo vo svete sa vo voľnom čase venujem už niekoľko rokov. Prešla som si všelijakými štádiami a etapami, ktoré ma naučili, čo funguje a čo nie. Ak niečo viem, rada to zdieľam ďalej. Ukážem vám, ako sa dá jednoducho redukovať odpad v kúpeľni, a to počas prania, upratovania alebo počas umývania tváre. Zistíte, že dokážete minimalizovať nielen svoj odpad v domácnosti, ale aj svoje výdavky. Snažiť sa o minimum odpadu je vždy v dlhodobom horizonte výhodnejšie nielen pre našu matku Zem, ale aj pre našu peňaženku. Je naivné myslieť si, že konzumný životný štýl je lacnejší. Nie je. Pohlcuje náš čas i peniaze. Ak zmeníme naše nákupné zvyky a konzumné spôsoby života, bude sa nám žiť nielen lepšie, ale aj zdravšie. Z našich obydlí zmiznú nebezpečné chemikálie a zistíme, že v skutočnosti nám stačí o dosť menej výrobkov.

Kúpeľňa s minimom odpadu

Pranie

Počuli ste už o mydlových orechoch? Najlepšia alternatíva ku klasickým pracím gélom, práškom a iným prostriedkom na pranie. Možno vás prekvapí, že mydlové orechy sú skutočné plody rastúce na strome Sapindus mukorossi. Mydlové orechy hnedozlatej farby, mierne lepkavej konzistencie, obsahujú cenný prírodný saponín. Saponíny sú aktívne zložky s detergenčnými vlastnosťami potrebnými ku praniu a umývaniu nielen bielizne. Na fotografií nižšie môžete vidieť 1kg balenie mydlových orechov, ktoré vydrží štvorčlennej rodine niekoľko mesiacov. Vydržať môže až rok, záleží od častosti prania. U nás sa perie najmä počas víkendu. Prádlo si delím na tmavé, svetlé a na to, ktoré je potrené vyprať pri vyššej teplote (uteráky, utierky, obliečky, a pod.). Mydlové orechy využívam na všetky typy prádla. Pri silnejšom znečistení potriem škvrny žlčovým mydlom. Za najväčšiu výhodu mydlových orechov považujem ich skladnosť, neagresívny prírodný saponín (môžete s nimi prať aj detské oblečenie) a neutrálnu, jemnú vôňu. Pranie s mydlovými orechmi je jednoduché. Do priloženého bavlneného vrecúška vložíte niekoľko poliek mydlových orechov, uzavriete ho a vložíte do práčky medzi prádlo. Môžete sledovať ako sa počas prania postupne vytvorí ľahká pena spôsobená saponínom, ktorá účinne vyčistí a vydezinfikuje prádlo. Do prania pridávam pred pracím cyklom aj aviváž, ktorú si vyrábam doma.

Kúpeľňa s minimom odpadu - pranie

Upratovanie

Činnosť, ktorá produkuje azda najviac odpadu a paradoxne najviac znečisťuje našu domácnosť. Na mysli mám najmä toxíny a nebezpečné chemikálie, ktorými sa počas bežného upratovania domácnosti obklopujeme. Ročne míňame na upratovanie a prostriedky naň závratné sumy. Je to potrebné? Nie. Zabudli sme, ako upratovali naše mamy, staré mamy. Používali dookola jednu bavlnenú handričku a prípravky v zmysle „čo dom dal“. Samozrejme, v reklamách vám nepovedia, že upratovať môžete s použitím octu, citrónovej šťavy, sódy bikarbóny, či iných čistiacich prostriedkov, ktoré si môžete vyrobiť doma. Rýchlo, jednoducho a lacno. Posledné desaťročie sme posadnutí upratovaním. Nemôžem povedať, že taká nie som tiež. Mám rada čistú a voňavú domácnosť. Nebezpečné chemikálie mi však voňavé neprídu. Uvedomila som si, že sa mi neoplatí kupovať čistiace prostriedky na kúpeľňu, na kuchyňu, na taký a hentaký povrch, a pod. Často som mala z bežne dostupných čistiacich prostriedkov dýchacie ťažkosti, kýchala som, kašľala som, slzeli mi oči. Čistiace prostriedky si vyrábam doma, lepšie som urobiť nemohla. Na utieranie povrchov používam kuchynskú utierku, ktorá je kompostovateľná a vydrží približne 45-50 praní pri teplote 60°C. V ponuke sú rôzne vzory kuchynských utierok More Joy, ktoré majú potlač z biologicky odbúrateľných farieb. Na odolnejšie a zaschnuté škvrny používam miesto klasickej „drátenky“ lufu (pozn. familiárne ju nazývam moja lufka). Ak ste ju nikdy nevyskúšali, prosím, urobte tak. Niet využiteľnejšieho pomocníka v domácnosti. Síce ju využívam aktuálne na odolné a zaschnuté škvrny, predtým som ju využívala aj na riad. Taktiež sa dá využívať ako hubka na telo (výborný píling), či ako podložka pod mydlo. Vyrába sa zo sušenej tekvice, či baklažánu, a rovnako ako utierka More Joy aj lufa je kompostovateľná. Predáva sa bez obalu, rýchlo schne a zvyšky špiny, či jedla, sa z nej vypláchnu rýchlejšie ako sa nazdáte.

Kúpeľňa s minimom odpadu - upratovanie

Osobná hygiena

Koľko výrobkov osobnej hygieny máte v kúpeľni? Predpokladám, že kvantum. Stačí mi zájsť na návštevu ku rodičom, či svokrovcom. Alebo kdekoľvek inde. Vidím kúpeľne v ktorých je kvantum a kvantum výrobkov, ktoré nie je možné spotrebovať v čase, dokedy by sa spotrebovať mali. U nás doma máme s partnerom jeden spoločný šampón, dva prírodné sprchovacie gély (jeden na telo, jeden na intímnu hygienu) a tuhé mydlo, ktoré využívam na čistenie tváre. Viac nepotrebujeme. Tuhým mydlám holdujem už dlhý čas. Nevymenila by som ich za nič na svete. Sú skvelými pomocníkmi pri čistení pleti nielen od nečistôt, ale aj od mejkapu. Pri správnom výbere nehrozí, že by vám vysušili alebo podráždili pokožku. Kúpou a používaním tuhého mydla máte postarané o čistenie pleti minimálne na dva mesiace. Predávajú sa poväčšine v papierových obaloch, ktoré sú vhodné na recykláciu alebo do kompostu. Ušetríte tým minimálne dve plastové fľaše s prípravkom na čistenie pleti a jednu plastovú fľašu s tonikom na pleť. Z vlastnej skúsenosti môžem na čistenie pleti odporučiť mydlo Mark Rose flowers, ktoré ulahodí nejednej ženskej pleti. Mydlá značky Mark môžete rovnako využívať aj na umývanie celého tela, či rúk. Mydlo Rose flowers má prírodné a jednoduché zloženie (olivový olej, voda, kokosový olej, ricínový olej, glycerín a prírodný extrakt z ruže). Pochváliť sa môže taktiež ženskou vôňou azalky, ktorá navodzuje pocit relaxu a výnimočnosti. Je vyrábané ručne a neobsahuje žiadne živočíšne zložky.

Kúpeľňa s minimom odpadu - osobná hygiena

Snažíte sa vo vašej domácnosti eliminovať odpad?