Problematiku plastov som na blogu prepierala mnohokrát, no vždy je dôležité sa ku tomu vrátiť. Opakovanie je matkou múdrosti, v tomto prípade hneď niekoľkokrát. Na úvod musím napísať, že plast ako hotový výrobok, je praktický a má mnoho výhod. V prípade, ak je používaný viackrát alebo ak je recyklovaný. Žiaľ, stačí sa pozrieť pri kontajner a vidíme úplný opak. Nesprávne vytriedený alebo vôbec nevytriedený plastový odpad. Jedno je isté. Rozsiahle možnosti využitia (od balenia kozmetiky, medicíny, oblečenia, potravín, až po samotné plastové výrobky) priniesli so sebou aj obrovský rozmach plastov po celom svete. Avšak to, kde skončia, je na našom svedomí, disciplíne a prirodzenej inteligencii, ktorú by sme sa mali naučiť využívať, kým nie je neskoro. Totižto, len vytriedený plast je možný recyklácie. A vďaka recyklácii sa odpad znovu využíva na výrobu nových produktov, čím sa zmenšuje spotreba prírodných zdrojov a šetrí sa spotreba energie. Najlepšie je však plastový odpad nevytvárať vôbec a povedať mu nie ešte predtým, než by skončil u vás v domácnosti a následne v koši, v kontajneri, či ešte horšie, na skládke. Dnes už nie je núdza o výrobky, ktoré nie sú balené v plaste. V tuhom stave, bez plastov, v kompostovateľnom obale, môžete kúpiť tuhý šampón, mydlo na ruky, ba dokonca aj mydlo na holenie.

tuhé výrobky bez obalov

Tuhý šampón

Prvý krok, ktorý som urobila, keď som prechádzala na život bez odpadu, bola výmena tekutého šampónu za tuhý. Bez všetkých servítok pred ústami poviem, ako to bolo. Zamilovala som si tuhé šampóny od prvej chvíle, prisahám. Aj to je dôvod, prečo ich používam už niekoľko rokov. Za ten čas som vyskúšala mnoho značiek s rôznym zložením, vlastnosťami, či vôňou. Zväčša mi všetky tuhé šampóny sadli, no treba podotknúť, že pri niektorých je viac ako žiadané využívať aj kondicionér na vlasy. Ten je tiež možné nájsť v tuhej forme. Ak sa však vrátim naspäť ku tuhému šampónu, najviac ma na tuhých šampónoch vždy oslovila ich výdrž. Pri klasickom, tekutom šampóne, som potrebovala každý mesiac nový. Možno som zle odhadovala množstvo, ale vskutku si to nemyslím. Vždy som bola šetrná. Pri tuhých šampónoch však nemám problém „odhadnúť“ množstvo zle. Vydrží mi omnoho viac ako jeden mesiac a používanie je príjemnejšie, nakoľko viem, že nevznikne zbytočný odpad a nezaťaží odpadové vody. Stačí si tuhým šampónov pomasírovať korienky vlasov a následne prejsť po celej dĺžke vlasov. Tuhý šampón odložím do mydelničky (nesmie v nej byť voda, inak sa rýchlo rozmočí!) a krúživými pohybmi masírujem pokožku hlavy končekmi prstov. Postupne sa uvoľňuje nádherná ovocná vôňa plná tropického pôžitku v podobe ananásu, či manga. Z času na čas si ku tuhému šampónu idem privoňať len tak. V chladných dňoch ma myšlienkami vráti do leta, kedy sme s priateľom boli na dovolenke po Slovensku. Ako píšem tieto riadky, predstavujem si, že najradšej by som si tento tuhý šampón ušetrila až do ďalšieho leta, kedy bude ešte lepším pomocníkom. A ak máte nafarbené, dlhé, či suché vlasy, nemusíte sa obávať. Tuhý šampón Hey Mango je vhodný aj pre vás.

Zloženie: kokosový olej, citrónová šťava, citrónová kôra, kakaové maslo, kokosový olej, marhuľový olej zo semien, konopný olej, malinový olej, pro vitamín B komplex, esenciálne oleje (ananás, pomaranč, vanilka, mango)

Tuhý šampón

Tuhé mydlo na ruky

Na začiatku vyhlásenia pandémie z pultov rad radom mizli mydlá na ruky, dezinfekcie, Savo a iné výrobky, ktoré zrejme doposiaľ neboli natoľko využívané. Pri všetkej úcte, zrazu všetci zistili, že existuje mydlo na ruky a kupovali ho na litre. A tí uvedomelejší vedeli, že nám postačí jedna tabuľka mydla na celý mesiac, aj dlhšie. Tuhé mydlo na ruky sa používalo u nás doma od mala. Moja babka ho využíva dodnes, nedá na tuhé mydlo dopustiť. Tekuté mydlo by mi asi hodila o hlavu a poslala ma kade ľahšie. Na druhú stranu, moja mamina bola „modernejšia“ a viac sa jej zapáčili tekuté mydlá, ktoré si prelievala do keramickej nádoby na mydlo. A potom som tu ja. Dlho predlho sa mi páčili tekuté mydlá a páčilo sa mi, že sa dajú kúpiť vo väčších baleniach a dokonca neškodných pre prírodu. Problémom však bol plast, a tak som sa snažila nájsť riešenie. Tuhé mydlá na telo som používala už niekoľko rokov, no nevedela som si predstaviť opäť sa vrátiť ku ich používaniu aj na umývanie rúk. Po tom, čo som sa odsťahovala od rodičov, bolo vymaľované. Tuhé mydlo aj na ruky, prečo nie. Každé, ktoré u nás doma bolo, malo niečo do seba. Vzhľad, vôňu, či penivosť. Posledne ku nám do domácnosti prišlo tuhé mydlo na ruky s krásnym menom Turtley Awesome, ktoré nedostalo len tak náhodou. Prírodné mydlo na ruky Turtley Awesome má slabunkú vôňu mojita v ktorom cítiť kvalitný olivový olej. Vďaka obsahu éterických olejov je vôňa osviežujúca a nevtieravá. Navyše obsahuje mak, ktorý pokožku starostlivo vydrhne a odstráni z nej odumreté zvyšky pokožky. Mydlo Turtley Awesome prichádza v recyklovateľnej alebo kompostovateľnej kartónovej krabičke rovnako ako všetky produkty od značky Non Plastic Beach.

Zloženie: slnečnicový olej, kokosový olej, sójový olej, voda, glycerín, repkový olej, levanduľový olej, šalviový olej, ovsené jadro, pemza, makové semeno, pomarančový olej, pačuli olej, prášok z pšeničnej trávy, esenciálne oleje (litsea cubeba, cédrové drevo), farbivá (CI 77492, CI 99891, CI 77007, CI 77019), geraniol, limonene, linalool

Tuhé mydlo na ruky

Tuhé mydlo na holenie

Posledný odsek venujem tuhému mydlu na holenie, ktoré ma oslovilo najväčšmi. Doposiaľ som žiadne tuhé mydlá na holenie nepoužívala. Miesto nich som vzala obyčajné tuhé mydlo a mohlo sa začať holenie. Veľakrát som sa porezala, veľakrát som mala „husiu“ kožu po holení a veľakrát sa samotné holenie míňalo účinku. Nie, že by som sa nevedela oholiť, no bola som skúpa kupovať oddelene mydlo na telo a mydlo na holenie. Ani vo sne by mi nenapadlo, že je medzi nimi taký veľký rozdiel. Až kým som sa sama nepresvedčila. Mydlo na holenie krásne zjemní chĺpky a maximálne urýchli holenie. Po oholení som nemala „husiu“ kožu, neporezala som sa a pokožka bola hladká a vláčna, žiadne jemne vyčnievajúce chĺpky a suchá, podráždená pokožka. A nakoľko príliš neholdujem holeniu a nie som ním posadnutá (holím sa v priemere raz do týždňa), dovolím si tvrdiť, že mydlo na holenie, i keď má 50g, mi rozhodne vydrží minimálne tri mesiace. Dokonca aj cena je viac ako dobrá. Zväčša sa kvalitné tuhé mydlá na holenie v obdobnej gramáži cenovo pohybujú od desať eur vyššie. Avšak tuhé mydlo Non Plastic Beach vás vyjde len 4,55€ a ušetrí vám nielen peniažky, ale i prírodu, nakoľko nezanáša odpadové vody.

Zloženie: organický kokosový olej, organický olivový olej, organické bambucké maslo, prírodný glycerín, organický repkový olej, organické kakaové maslo, sladký mandľový olej, zelený íl, esenciálne oleje (santalové drevo, bergamot, kadidlo)

Tuhé mydlo na holenie

Aký názor máte na tuhé kozmetické produkty? Využívate ich? 🙂