Plastový odpad je obrovským ekologickým problémom už niekoľko rokov. Plast, sám o sebe, je síce parádnym materiálom a v dvadsiatom storočí bol naozaj veľkolepým objavom, no začal sa zneužívať. Každý má doma nejaký plast, dokonca aj stolička na ktorej sedíte v sebe možno má nejakú časť z plastu, prípadne je celá plastová. Dózy na jedlo sú rovnako zväčša plast. Proti dózam na jedlo, ktoré sú znovu použiteľné a neuvoľňujú karcinogény, nič nemám. Problém ale nastáva v našom konzumnom správaní. Len si predstavte, koľko nepotrebného plastu doma máte. Obaly od šampónov, či sprchovacích gélov. Obaly od mydiel na doplnenie, ba dokonca aj toaletný papier je v plastovom obale. A pokračujem. Zubná kefka, často plastová, obaly od potravín a nápojov. Plastu okolo nás je neúrekom. Nedá sa jednoznačne povedať, že plast je zlý zlý zlý a fuj na neho. Zlé je to, ako sme sa ku nemu naučili pristupovať. Konzumne. Ale to, čo sa ráta, sú aj malé kroky, ktorými sa môžete aj vy posnažiť o redukovanie plastu. Napríklad obmeniť svoju klasickú a nevzhľadnú potravinovú fóliu (ťažko recyklovateľnú) za voskovaný obal Peelo.

voskované obaly peelo

Táto doba našťastie nie je len čierna alebo len biela. Ako každá iná doba, má svoje plusy aj mínusy. Azda sa zhodneme, že je jedna z najuponáhľanejších. Aj to je dôvod, prečo by som nemohla využívať potravinovú fóliu, keď si niečo potrebujem rýchlo zabaliť a vyraziť. Nemám čas vyberať ju, premerať koľko jej potrebujem, odrezať ju, zabaliť, a tak vyraziť. S voskovanými obalmi je to jednoduchšie, praktickejšie a sprevádzané vôňou medu. Vyberiem si veľkosť voskovaného obalu, ktorú potrebujem, zabalím do neho jedlo a vyrážam. Žiaden zbytočný odpad, žiaden plast, či zdĺhavá robota. Pred použitím ho len stačí zohriať teplom rúk a prikryť ním nádobu, či obaliť zvyšok potravín. Priznám sa, nie vždy obal zahrievam teplom rúk, som naozaj uponáhľaná. Našťastie, tak či onak, krásne drží. U nás doma využívame voskované obrúsky približne dva roky, a tak môžem povedať, že ich životnosť je zhruba do troch rokov. Záleží ako často ich využívate a ako sa o ne staráte. Pre mňa je najväčšou radosťou nielen to, že uľavím prírode od zbytočného odpadu, ale aj vôňa, ktorá na voskovaných obaloch drží aj po roku, to vám môžem zaručiť. Ale ako sa o ne poriadne starať? Voskované obaly Peelo nesmú ísť do umývačky riadu, na priame slnko, do mikrovlnky, či byť vystavované teplotám vyšším ako 40°C. Rovnako im neprospeje, ak do nich budete baliť surové mäso a plesnivé syry. Naopak, aby ste predĺžili ich životnosť, najlepšie urobíte ak ich po použití opláchnete vlažnou vodou. Pokiaľ je to nutné, môžete použiť aj ekologický saponát a jemnú hubku. Následne necháte voľne uschnúť, to sa mi osvedčilo.

Chlieb v peelo vaku

Slovenská značka Peelo ponúka vo svojom sortimente nielen voskované obrúsky v troch rôznych veľkostiach, ale i bavlnené vrecká, či voskované vaky rovnako v troch veľkostiach ideálnych na pečivo. Pečivo vydrží vo voskovaných obaloch dlhšie čerstvé, a to bez toho, aby sa vôňa vosku prenášala na jedlo. Voskované obaly Peeloschopné nahradiť až 300 metrov potravinovej fólie, prispôsobiť sa akémukoľvek tvaru nádoby, ochrániť vaše jedlo, ale čo je najzaujímavejšie, sú plne kompostovateľné. Ak sa vám rozpadnú, či zunujú, hodíte ich do kompostu a máte vystarané. Žiaden ďalší zbytočný odpad. O vyhadzovaní sa však baviť nemusíme, Peelo bude totiž skvelým parťákom nielen na cesty, či do kuchyne. Pokojne s ním môžete frajerovať pred kamarátmi, pretože to je najlepšia osveta. Ukázať druhým, že zbaviť sa niektorých zbytočných plastov v našej domácnosti vôbec nie je tak zložité, ako sa na prvý pohľad javí. Navyše, voskované obaly majú využitie nielen na balenie ovocia a zeleniny, môžete s nimi ochrániť vaše pečivo pred tvrdosťou ako sme si spomínali, viete doň zabaliť bylinky, prikryť plech, zabaliť doň desiatu, prikryť akúkoľvek misku, alebo zabaliť doň tvrdé syry.

Ovocie na Peelo obrúsku

Zloženie voskovaných obalov: včelí vosk, prírodná živica, kokosový olej, jojobový olej, 100% bavlna.

Voskované obrúsky Peelo sú certifikované pre styk s potravinami.

Voskový obrúsok

Aby ste si mohli vyskúšať aj vy Peelo voskové obrúsky, mám pre vás zľavový kód na všetky výrobky značky Peelo. Stačí zadať kód BIBI10 a zľava je vaša.

Peelo voskový obrúsok

Vyskúšali ste niekedy vymeniť plastovú a nevzhľadnú potravinovú fóliu za voskované obrúsky? 🙂