Ahojte!
O ricínovom oleji ste už možno čo to počuli. Niektorí ho odsudzujú a tvrdia, že môže uškodiť. Iní ho na druhú stranu milujú a tvrdia, že je výborný a pomáha na mnohé problémy. Kde je pravda? Pravdu majú obe skupiny ľudí. Áno, skutočne môže ricínový olej uškodiť, avšak iba v prípade, ak by ste sa ho rozhodli konzumovať. Neodporúčam jeho konzumáciu a myslím si, že na to by sa skutočne človek nezmohol. A na druhú stranu áno, ricínový olej pomáha na mnohé problémy a je skvelým pomocníkom napríklad i na vlasy, riasy, či obočie.


Začala by som trochu netradične, možno až zhurta, a to konzistenciou, ktorá je pomerne hustá. Ricínový olej by sme vedeli konzistenciou pokojne prirovnať ku tekutému vosku. Od konzistencie by som sa presunula ku vôni, ktorá však nie je príliš lákavá. Osobne mi ricínový olej smrdí, avšak nie všetko liečivé môže byť aj voňavé.
V kozmetike je pre mnohých ľudí ricínový olej nenahraditeľný. Stará sa o poškodenú a namáhanú pokožku (najmä o extrémne suchú), pomáha jej regenerovať sa a chráni ju pred vonkajšími vplyvmi počasia. U mňa našiel uplatnenie najmä pri podpore rastu rias. Podporuje totiž rastové vlákna, takže pravidelné potieranie riasovej línie ricinovým olejem dokáže dopomôcť k silnejším a hustejším riasam. Na riasy ho ľahko aplikujete pomocou vatovej tyčinky.
Okrem rias používam ricínový olej aj na moje jazvy, kde má nepostrádateľný účinok. Schopnosť ricínového oleja regenerovať pokožku je skutočne obrovská. Často sa využíva na rýchlejšie hojenie rán, ale i jaziev, ako je tomu napríklad v mojom prípade. Pozitivní účinky má aj v prípade, ak vás trápí akné. Pomáha vyhladiť drobné jazvičky po pupencoch a zároveň pleť skvelo hydratuje. Pozor však, aby ste ho na pleť nenaniesli priveľa. Stále platí, že je to olej a treba s ním zaobchádzať opatrne, aby ste náhodou nemali pleť poriadne premastenú.

Poznáte ricínový olej? 😊