S koncom letných dní prichádza späť školské obdobie, ktoré je najmä pre všetkých prváčikov plné očakávania a nadšenia. Nový začiatok školského roka však môže ostatným, už starším žiakom a študentom, priniesť mnoho výziev. A preto by mal byť školský motivačný diár ich spoľahlivým spoločníkom, ktorý im pomôže prežiť celý školský rok sebavedome a odhodlane. Školský motivačný diár je totiž viac ako len obyčajný denník, či zápisník. Je to silný nástroj navrhnutý na zvýšenie motivácie a produktivity počas celého školského roka. Kombinuje prvky tradičného týždenného diára s motivačnými citátmi, článkami a cvičeniami na stanovenie a úspešné zvládnutie stanovených cieľov. Nový školský rok môže priniesť akékoľvek výzvy, ale so školským motivačným diárom v ruke a záväzkom udržať si motiváciu môžete nastaviť samých seba na úspešný ročník. Do školy si nezabudnite ku nemu pribaliť aj motivačný zošit, ktorý vás nenechá v štichu, keď budete strácať chuť učiť sa nové pojmy, či zručnosti.

Školský motivačný diár

Školský motivačný diár

Možno vám práve napadlo, čo vám školský motivačný diár môže okrem správnej motivácie poskytnúť. Je toho mnoho. Začnem však tým, že vám poskytne možnosť stanovenia jasných cieľov, ktoré sú jedným zo základných aspektov úspešného školského roka. Musíte mať zadefinované jasné a dosiahnuteľné ciele. Školský motivačný diár umožňuje každý týždeň zapísanie troch najdôležitejších týždenných cieľov, ktoré môžete počas týždňa rozkladať na menšie a ľahšie zvládnuteľné úlohy. Keď uvidíte vaše 3 TOP týždenné ciele napísané, budete sa na ne viac sústrediť a budete motivovaní ich dosiahnuť. Rovnako sa naučíte efektívne organizovať a hodnotiť vaše dni hviezdičkami podľa úspešnosti.

Do diára si nemusíte písať len aktivity spojené so školou, môžete si doň zapísať aj mimoškolské aktivity, či naplánovať si čas na oddych. Na konci dňa si môžete spísať aj vašu dennú vďačnosť a udržiavať si tak prehľad v tom, za čo ste vďační a čo všetko sa vám už podarilo. Školský motivačný diár taktiež umožňuje sledovať vaše úspechy prostredníctvom mesačného zhrnutia konkrétneho mesiaca. Zapíšete si doň vaše úspechy, čo by ste chceli zmeniť ďalší mesiac, ako si môžete priniesť viac radosti do života, ale aj nové mesačné ciele v oblasti osobného života, vzdelávania a vzťahov.

Celým školským rokom vás taktiež budú sprevádzať motivačné citáty a pozitívne afirmácie, ktoré môžu slúžiť ako denné pripomienky vašich schopností a hodnoty. Keď začnete deň s pozitívnym myslením, ste viac pripravení čeliť výzvam. Dôležitým aspektom motivácie je taktiež učenie sa z vlastných skúseností. Diár preto poskytuje priestor na reflexiu, ktorá umožní analyzovať, čo sa darilo a čo by sa dalo zlepšiť.

Školský motivačný diár

Motivačné tipy

Záverom by som vám rada ponúkla pár tipov, ako si môžete udržať vašu motiváciu počas celého školského roka na vysokej úrovni.

Prvým tipom je, aby ste si predstavili svoje úspechy. Vytvorte si vašu vlastnú nástenku snov a cieľov alebo použite svoj diár na ilustráciu vašich snov a cieľov. Vizualizácia týchto úspechov môže byť silným stimulom, ktorý vás bude hnať dopredu. Druhý tip je, aby ste boli organizovaní a oslavovali (aj malé!) úspechy. Udržujte si preto svoj školský priestor v čistote, bez neporiadku. Upratované prostredie podporí sústredenie a zníži možnosť rozrušenia. Posledným, no nemenej dôležitým tipom, je dodržiavať zásady správnej životosprávy. Vyvážená strava, pravidelná fyzická aktivita a dostatok spánku sú nevyhnutné pre udržanie motivácie, zdravia a celkového pocitu pokoja.

Všetkým želám v novom školskom roku veľa úspechov a krásnych momentov.

Školský motivačný diár

Používate motivačné diáre?