Škola volá. Opäť, zas a znova. Mne síce už odzvonila minulý rok, no každý rok som sa tam tešila. Bez štipku humoru, či irónie. Entuziazmus mi často vydržal len prvý septembrový týždeň, ale aspoň chvíľu ma dobrá nálada zo začiatku školy neobchádzala. Posledné štyri školské roky, respektíve neskôr semestre, som mala v pláne tešiť sa zo školy po celý rok. Znie to ako vtip, rozumiem. Opakujem, myslím to vážne. Vždy som mala september rada. So školským motivačným diárom som začala mať rada aj ostatné mesiace v školskom roku. Zakaždým, s motivačným diárom, ubehli ako voda. Myšlienkami by som sa rada vrátila do čias, kedy som bola študentkou. Akonáhle človek vyjde zo školy, pocíti akúsi zvláštnu prázdnotu. Myslela som si, že som zvláštna, ba priam divná. Nevedela som, čo ďalej. Cítia to tak mnohí, ktorí vyjdu zo školy a úspešne ukončia svoje štúdium. Moje najlepšie odporúčanie, aké môžem študentom dať, znie: „užívajte si školu“. Urobte si strategický plán, udržiavajte si motiváciu a radujte sa z každého dňa. S dobrou náladou a motiváciou vám pomôže školský motivačný diár s výzvami na každý mesiac.

Školský motivačný diár

Motivácia po celý školský rok

Začnime múdrosťou a významom slova motivácia. Čo si pod tým človekom môže predstaviť? Všetci používame slovo „motivácia“, a to možno aj na dennom poriadku. Málokto si uvedomuje skutočný význam slova. Motivácia je akousi vnútornou hnacou silou, ktorá ženie k uspokojeniu nenaplnených potrieb. Po lopate: súbor pohnútok, ktorý nás ženie vpred. Aby ste ostali motivovaní po celý školský rok, musíte prekonávať rôzne výzvy. Nielen v škole, v rodine, ale aj svoje vlastné – duchovné. Povzbudiť svoj duševný rast. Školský motivačný diár je užitočný najmä v tom, že má pripravené výzvy na každý mesiac. Naučíte sa, kým a s kým chcete v živote byť, ako si vytvoriť ideálny deň, napíšete list svojmu „Ja“ staršiemu o päť rokov, zistíte ako objaviť svoje prirodzené talenty, a mnoho ďalšieho. Každému mesiacu v školskom roku dáte vďaka novým výzvam jasný zámer, ktorý vás bude motivovať. Na konci mesiaca si zhrniete, čo vás aktuálna výzva naučila a akú najlepšiu spomienku si vďaka výzve v aktuálnom mesiaci odnesiete. Skvelým hnacím motorom pre vás jednoznačne bude aj nástenka snov, cieľov a vízií. V diári sú pre ňu vyhradené dve strany, no fantázií, kreativite a snom sa medze nekladú. Náčrt nástenky môžete zvečniť do vášho školského diáru a následne si podobnú nástenku vytvoriť doma (napr. nad písacím stolom). Dôležité je umiestniť svoju nástenku snov do výšky očí a najmä tam, kde ju budete každý deň vidieť. Vždy, keď uvidíte vaše sny a plány do budúcna, predstavujte si ako sa pri vašich splnených snoch budete cítiť. Predstavte si, že to všetko, čo ste si napísali (alebo nakreslili) už máte. Pomôže vám to uveriť, že to dokážete zrealizovať. Zároveň budete mať každý deň slušnú motiváciu napredovať a nestagnovať.

Školský motivačný diár

Plány a ciele na každý deň

Motivácia je zaujímavý psychologický proces, no bez jasných plánov a cieľov nebude dostatočná. Mať plány a ciele je polovica úspechu. Všetko, čo si napíšete na papier, mozog spracováva a vníma. Ak chcete byť motivovaní, pripravte na to váš mozog prostredníctvom jasných a stručných plánov na každý deň. Zapisujte si, čo vás čaká, či už to bude písomka, dôležitá skúška alebo oddychové stretnutie s kamarátmi. Vďaka plánom budete mať prehľad v tom, čo všetko ste už zvládli a čo vás ešte čaká. Pomôže vám to pri rekapitulácií mesiaca. Jednoduchšie budete môcť zhodnotiť vaše úspechy, ale aj to, čomu chcete budúci mesiac venovať viac času a na čom chcete usilovnejšie pracovať. Každý večer zakončíte s vďačnosťou a so zhodnotením dňa. Dali by ste mu tri hviezdičky? Pokojne. Školský motivačný diár má ku každému dňu nakreslené obrysy hviezdičiek, ktoré môžete vyplniť a zhodnotiť váš deň. Čerešnička na záver pre tých, ktorí už školský motivačný diár poznajú a predtým používali – aktuálne sa zmenila tvrdá väzba diáru na lepenú. Odľahčilo to diár o pár gramov, čo musím vyzdvihnúť. Pokiaľ ste si ešte školský motivačný diár nekúpili, nezabudnite tak urobiť. Váš školský rok budete vďaka nemu omnoho pestrejší.

Školský motivačný diár

Páči sa vám koncept školského motivačného diáru?