Prichádzam s kožou na trh a podelím sa s vami o svoju cestu chudnutia, preklínania, priberania a nekonečného kolotoča. Približne pred tromi rokmi som pribrala 20kg – kombinácia liekov a zvýšenej chuti do jedla urobila veľkú šarapatu. Cítila som sa zle a začala som zvádzať každodenný boj so znížením váhy. Od hladoviek, melónových diét a neviem čoho všetkého, som sa dostala až ku nízko sacharidovej strave. Dnes si vravím, prečo som ju neobjavila skôr. Ušetrila by som si trojročný kolotoč chudnutia a následného priberania. V prvom rade však chcem pripomenúť, že ide o moju vlastnú skúsenosť a nie je v mojom záujme, aby ste zmenili vaše spôsoby stravovania a životného štýlu. Ide čisto o moje subjektívne názory a pocity.

Super Slim - low carb cestoviny

Začiatky s „low carb“ stravou

Low carb, preložené z anglického „menej sacharidov“, označuje reštriktívny spôsob stravovania, ktorého hlavným princípom je limitovanie príjmu sacharidov na 10-30 % z celkového objemu stravy. Prečo ale limitovať sacharidy počas redukcie váhy? Pretože tým, že znížime prísun sacharidov v našej strave, telo dostane signál, že má začať brať energiu zo svojich zásob – uložených tukov. Hlavným zdrojom energie sú tuky. Tuky sú v oblasti nízko sacharidového stravovania zásadné, pretože sú používané ako hlavný zdroj energie namiesto sacharidov. Ale pozor! Nie je tuk ako tuk. Základné delenie tukov je následovné: nasýtené, nenasýtené a trans tuky. Nasýtené sú tuky, ktoré pochádzajú prevažne zo živočíšnych zdrojov. Nenasýtené naopak, môžeme ich získať prevažne z rastlinných zdrojov. Trans tuky predstavujú posledný typ tukov, ktoré sú pre telo veľmi škodlivé a mali by sme sa im oblúkom vyhýbať. Nájdeme ich v priemyselne spracovaných potravinách. Do našej stravy trans tuky nepatria, ale zdravé – nasýtené a nenasýtené – áno. Pokrm so zdravým množstvom zaženie hlad na dlhšie obdobie ako jedlo, ktoré je primárne tvorené zo sacharidov. Medzi jedlami tak nie sú potrebné „svačinky“. Postupom času a vplyvom správnych stravovacích návykov si vytváram v tele zdravé prostredie, vďaka ktorému dokáže moje telo využiť tuk ako palivo pre aktivity s nízkou intenzitou (chôdza, upratovanie, …). Akonáhle aj vaše telo prepne svoj režim na spracovanie energie z tukov, nebudete musieť jesť každé dve – tri hodiny. Skutočne. Telo sa naučí čerpať energiu z tukových zásob. Nezabúdajte, že správnu porciu jedla spoznáte podľa toho, že zvládnete v pokoji vydržať bez jedla 4 – 6 hodín.

Super Slim - low carb cestoviny

Low carb recept: kuracie v smotanovej omáčke

Jednej potraviny sa mi ale vzdávalo najťažšie. Cestovín. Cestoviny som vždy milovala, zvládla by som ich jesť deň čo deň. Našťastie, dnes máme zdravšiu obmenu takmer každého jedla. Môžem si doma pripraviť cuketové špagety alebo siahnuť po cestovinách Super Slim. V ponuke majú rôzne druhy, ako napríklad špagety, fetuccine, rezance, penne, či dokonca aj ryžu. Poďme si preto spolu pripraviť kuracie v smotanovo-syrovej omáčke s low carb cestovinami typu penne vhodnými pre diabetikov, celiatikov a aj vegánov. Mimochodom, na 100g majú len 8kcal!

Suroviny na 1 porciu: 10g slanina, 50g cibuľa, 140g kuracie mäso, 40 ml smotana 12%, 10g strúhaný syr, 1000g Super Slim cestovín, 10g strúhaný syr na posypanie

Postup: Na slanine si speníme nakrájanú cibuľu, pridáme na kocky nakrájané kuracie mäso a restujeme. Následne zalejeme smotanou a pár minút povaríme, aby sa smotana vyvarila. Pridáme strúhaný syr/ parmezán. Dochutíme. Naložíme na tanier a posypeme strúhaným syrom/ parmezánom. Pridať môžeme aj výhonky (klíčky).

Low carb recept

Máte skúsenosť s nízkosacharidovou diétou?