Zmenou času a prvým jarným dňom sa oficiálne začala jar. Najlepšie ročné obdobie v ktorom nie je ani príliš horúco, ani príliš chladno. Ak si odmyslím alergiu, ktorá ma sprevádza od jari do jesene, jar milujem spomedzi všetkých ročných období najväčšmi. Pozorovať a vnímať prebúdzanie prírody po zimných mrazoch je očarujúce. Kúsok jari si vždy prinášam aj domov. Chodievam si každý druhý týždeň kupovať tulipány, typické jarné kvietky. Vystriedam rôzne farby, robia mi radosť. Nevyhýbam sa ani jarnému upratovaniu, triedeniu a všetkému novému, čo mi do života počas prvých teplejších dní prichádza. Spoločne s upratovaním odkladám zimné oblečenie, ktoré vymieňam za kúsky ideálne do teplejšieho počasia. Odkladám aj korenisté a vôňou ťažšie parfumy. Vystriedajú ich jarné vône plné voňavých jarných kvetov, sviežosti a jemných tónov, ktoré vám v dnešnom článku predstavím. Moje jarné trio tvoria zvučné mená značiek, ktoré dôverne poznáme. Vždy si vyberám balenia, ktoré majú maximálne 50ml, aby som ich stihla počas jari spotrebovať a v lete sa mohla vrhnúť na čosi ďalšie, nové. Voľba jarných parfumov padla v tomto roku na parfum Karla Lagerfelda, Versace a Calvina Kleina.

Jarné vône pre ženy

Karl Lagerfeld for Her

Parfumovaná voda Karl Lagerfeld for Her s jarnou kvetinovo – ovocnou vôňou počas prvých jarných dní vynikne. Flakón parfumu očarí na prvý pohľad svojou jednoduchosťou a logom s grafickým obrázkom Karla Lagerfelda ako z prednej časti parfumu, tak z hornej strany vrchnáku. Nekričí z neho luxus, skôr elegancia. Vôňa parfumu je ľahká a svieža zároveň. S kvetinovým podtónom. Pri prvom streku z nej cítiť najmä magnóliu. Po chvíli sa vôňa otvorí a budete cítiť sladké, šťavnaté a slnkom pobozkané broskyne. Po krásnych a šťavnatých broskyniach príde ustálenie vône, kedy sa parfumovaná voda Karl Lagerfeld for Her usadí do jemnej pižmovo – kvetinovej nádhery. A možno pre niekoho klasiky. Nepohrdnú ňou mladšie ani staršie ročníky, ale pozor! Podľa môjho názoru je to vôňa na denné nosenie, nie na večerné rande.

Základ: ambra, pižmo, drevité tóny

Srdce: magnólia, ruža, frangipani

Hlava: citrón, broskyňa

*Parfum for Her bol uvedený na trh ešte v roku 2014 spoločne s parfumom pre mužov.

Karl Lagerfeld for Her

Calvin Klein Eternity

Máte cestu vôkol parfumérie? Výborne! Zbehnite si privoňať ku vôni Eternity od Calvina Kleina. Je to bohatá ženská vôňa, ktorá vytvára harmonickú kvetinovú zmes klasického a súčasného štýlu. So sviežimi citrusovými vrchnými tónmi, kvetinovými akordmi v strede a pižmovým základom vás očarí vrstvami tajomstva. Hlava tohto parfumu má korenisto – svieži nádych frézie, citrusovej mandarínky a osviežujúcej šalvie. Srdce tvorí sladká fialka, konvalinka, korenistý karafiát, nechtík a sladký narcis. To, čo na záver pretrváva, sú základné tóny zemitého pačuli, santalového dreva, pižma a ambry. Calvin Klein Eternity bola na trh uvedená ešte v roku 1988, čím sa stáva ikonickou vôňou už celé desaťročia. Po obalovej a technickej stránke som ale našla nielen plusy. Začnem s kladnými vlastnosťami. Rozprašovač parfumu vyzerá veľmi robustne a je vyrobený s myšlienkou, aby vám vôňa vydržala roky bez vyparovania alebo straty svojich kvalít. Fľaša parfumu však nemá uzáver, čo podľa mňa chýba. Mimo to považujem obal za praktický.

Základ: pačuli, heliotrop, ambra, santalové drevo, pižmo

Srdce: fialka, konvalinka, jazmín, karafiát, ľalia, nechtík, ruža, narcis

Hlava: šalvia, zelené tóny, frézia, citrusy, mandarínka

Calvin Klein Eternity

Versace Bright Crystal

Čerešnička na torte alebo ako sa vraví: „to najlepšie nakoniec“. Vôňu Versace Bright Crystal by som mohla charakterizovať tromi slovami – zmyselnosť, jas a pokušenie. Je vyrobená tak, aby očarila nielen nositeľku, ale aj ľudí vôkol. Otvára sa vôňou yuzu, ktorá okamžite vynikne medzi šťavnatými semienkami granátového jablka a vytvára ovocný výbuch sviežosti. Následne vás uchváti elegancia pivónie spolu s rafinovanými tónmi magnólie a lotosových kvetov, ktoré dodávajú vôni pocit úplnosti. Zmyselnosť vône na záver zdôrazňujú základné tóny vzácnej ambry, mahagónového dreva a žiarivého pižma. Myslím si, že vôňa Versace Bright Crystal je celkom bezpečná voľba nákupu na slepo, ak hľadáte vôňu na každodenné nosenie od jari do leta. A čo sa týka obalu, ružová farba azda nejednej ulahodí. Obal pôsobí noblesne, ale nie prepychovo. Uzáver je v tvare obrovského diamantu, pričom navrchu je znázornená ikonická medúza značky Versace. Uvítala by som menší uzáver, aby bol obal vo všeobecnosti skladnejší, ale inak vôni samotnej nemám čo vytknúť. Bude ma sprevádzať celú jar.

Základ: ambra, pižmo, mahagón

Srdce: magnólia, lotos, pivonka

Hlava: yuzu, granátové jablko, ľad

Versace Bright Crystal

Aká je vaša obľúbená jarná voňavka, parfém?