Do polnoci a bujarých osláv Nového roka ostáva už len pár hodín. S príchodom nového a odchodom starého roka zvyknú ľudia rekapitulovať celý predošlý rok. Čo sa im podarilo, čo naopak nie a čo by chceli budúci rok zlepšiť. Niektorí si dávajú predsavzatia, iní si robia plány na celý rok a ďalším je to ukradnuté. Kedysi som si aj ja dávala predsavzatia, no ich plnenie a cesta ku ich naplneniu mi vydržali vždy len veľmi krátko. Zväčša som nad nimi už po prvom mesiaci zlomila palicu. Následne som tri roky ignorovala Silvester aj jeho oslavy. Tohto roku som si povedala, že si urobím na ďalší rok plány, ktoré chcem uskutočniť. Dokopy som si do diára zapísala šesť plánov na rok 2023. Podelím sa s vami o dva z nich, ktoré sú pre mňa na najvyššej priečke.

Moje plány na rok 2023

Viac recyklovať a redukovať odpad

Počas mojich tínedžerských rokov som sa usilovala o redukovanie odpadu v najväčšej možnej miere. Spätne, keď sa na to pozriem, som pre seba inšpiráciou. Nie je fér porovnávať sa so svojím mladším ja, no teraz, keď som staršia, zanedbávam viacero zo svojich predošlých životných filozofií. Vykoľajila som sa z cesty vegetariánstva, aj z cesty znižovanie odpadu. Nikto z nás nejde celý život po rovnej ceste, sem – tam nás čakajú serpentíny a vykoľajenia, ako sa to stalo aj mne. Dôležité je, či sa na cestu, ktorá je pre nás tou správnou, chceme vrátiť. Ja sa vrátiť chcem. Všetkými desiatimi. Opäť sa chcem viac zaujímať o svoje okolie a možnosti redukovania, či spätného využitia odpadu. Uprednostňovať výrobky v sklenených obaloch, príp. plastových vhodných na recykláciu. Recyklovať všetko, čo sa dá. Obmedziť spotrebu mäsa. Siahať vo všeobecnosti skôr po prírodnej kozmetike. Prispôsobiť domácnosť pre (ne)tvorenie odpadu, a mnoho ďalšieho. Na mojej, aj vašej, ceste nie je dôležité byť najlepší, ale snažiť sa byť každým dňom lepším. Už len samotná snaha niečo zmeniť je dobrým začiatkom.

Moje plány na rok 2023

Mesiac v inej krajine

Jeden z najväčších snov, ktoré mám, je zažiť život v Taliansku. Tak skutočne, aspoň na rok. Viem však, že momentálne to pre mňa nie je uskutočniteľné, a tak som sa sa uchýlila ku reálnejším plánom. Ak vám niečo môžem poradiť, skúste si aj vy tvoriť reálne plány. Nemajte veľké oči, aby neprišlo sklamanie. Spoločne s manželom sme sa zhodli, že celý rok v inej krajine by sme momentálne finančne nezvládli. S dvomi psami by bolo navyše príliš komplikované cestovať až do Talianska. Neviem si ich predstaviť v podpalubí lietadla, nie som s tým stotožnená. A tak sme si povedali, že život v inej krajine vyskúšame na mesiac. Je to rozumný kompromis. Premýšľame nad štátom, ktorý je blízko Slovenska a aktuálne vyberáme z našich susedných krajín. Budeme v inej krajine, no stále blízko domova, ak by sa čokoľvek udialo. Predsa len, máme už desaťročných psíkov a predstava, že by sme mali zbankrotovať v inej krajine kvôli veterinárnym poplatkom nie je lákavá, haha.

S manželom si dnes na odpútanie sa od starého roka a „zasadenia“ priania do nového roka zapálime sviečku, nech je náš štart pokojnejší. Kedysi sa verilo, že oheň má očistný charakter a rovnako sa verilo, že ak si po prianí sfúknete sviečku, do roka sa vám prianie splní. Snáď sa nám to teda podarí. Máme sviečku s dvomi knôtmi, môžeme fúkať naraz, haha. Majte krásny a úspešný nový rok, drahí čitatelia.

Moje plány na rok 2023

Dávate si novoročné predsavzatia alebo si robíte na celý rok plány?