Nemám vianočnú náladu, ani stromček. Kapustnicu pre nás pripravili rodičia a šalát svokrovci. Už niekoľko rokov nepociťujem vianočné naladenie, avšak tohto roku je to iné. Prvýkrát nemáme stromček, pretože sme sa rozhodli darovať ho tým, ktorí ho potrebujú a oceňujú viac ako my. Napečené máme len kakaové crinkles (odporúčam všetkými desiatimi) a nikam sa neponáhľame. Klasické vianočné rozprávky nepozeráme, pretože v televízií ide všetko – možné, len nie vianočné klasiky a Netflix je.. Netflix. Márne by sme tam hľadali naše vianočné rozprávky. Spätne, keď si to čítam, môže to znieť ako pohroma. Ale nie je to tak. Viac ako Vianoce a Štedrý deň sme si s manželom užili oslavu zimného slnovratu. Neprejedli sme sa, cítili sme sa viac ako dobre a trávili sme čas spolu. Skutočne spolu, nielen vedľa seba. A aj keď Vianoce nie sú sviatkom, ktorý by som prežívala už od prvého decembra, vždy mám chuť sa vyfintiť. Na zimný slnovrat, na Vianoce a aj na Nový rok.

Nový rok

Vianoce

Vyjadriť sa, či Vianoce mám alebo nemám rada by bolo odvážne, no na vianočnom období mám rada čas strávený s rodinou. Spomalenie, ktoré nastáva a všemožne vysvietené okná susedov. Po večeri, keď sa ideme prejsť so psami, je na celom sídlisku ticho a cítiť vôňu Vianoc. Znie to šialene, však? Že vôňa Vianoc, ale myslím to vážne. Vždy počas Štedrého večera cítim vonku zvláštnu, ale príjemnú až rozprávkovú vôňu Vianoc. V mojom duchu stále prebýva dieťa, pravdepodobne. V onen sviatočný deň má naša rodina mnoho zvykov, ktoré dodržiavame. Nevyhadzujeme v ten deň smetie, aby sme si nevyhodili šťastie. Do každého kútu v byte (alebo aspoň kuchyni) hádžeme celé vlašské orechy v škrupine, aby sme mali poriadok a „vyhnali“ zlú energiu z príbytkov. Prestierame pre „pocestných“ a zároveň pre tých, ktorí s nami už nie sú na tomto svete. Prekrajujeme jabĺčko, zapaľujeme sviečku, pod obrus dávame papierovú bankovku a ku stolu sa obliekame vkusne. Tesne pred večerou sa každý rok osprchujem, aby som zo seba zmyla všetko zlé a nedobré. Zlú energiu, ktorá v každom z nás z času na čas drieme. Uterákom si presuším vlasy a oči zvýrazním maskarou. Každým rokom si obliekam rovnaký odev – šaty. Sú pre mňa ideálnym kúskom na každú príležitosť. Tohto roku som sa rozhodla pre svetrové červené šaty, ktorá som v páse zviazala opaskom a doplnila ich o teplé čierne pančušky. Červené šaty som si farebne zvolila zámerom, aby som ladila s obdobím Vianoc. Ku červeným šatám mi nechýbal ani červený rúž. Mimochodom, ak by ste mali záujem, tieto červené šaty sú momentálne na Bonprixe v zľave. Okrem šiat nájdete na Bonprixe aj zvyšok, ktorý mám na sebe. Šaty, opasok a aj pančušky. Bonprixovsky som sa zladila.

Vianoce

Nový rok

Týždeň po Vianociach, presnejšie po Štedrom dni, sa po celej Zemi oslavuje Nový rok a u nás Silvester. Nedávno som sa zamýšľala, akú bujarú oslavu majú páni s menom Silvester. S nadsádzkou by som povedala, že ich meniny oslavuje takmer celá Zem. Ak sa vrátim nohami na zem, prezradím vám, ako trávime Nový rok my s manželom. Prvý spoločný rok, kým sme ešte boli partnermi, sme prežili Nový rok na Ukrajine. Boli sme v Užhorode a ak sa situácia na Ukrajine upokojí, veľmi radi sa tam vrátime opäť. Druhý rok sme strávili na pohotovosti, keďže sa mi zhoršil zdravotný stav s vaječníkom. Tretí rok sme oslavovali v Silickej Jablonici na východe Slovenska s našimi kamarátmi a tento rok sme sa rozhodli byť doma. Silvester strávime s naším Ramonkom a druhým psíkom, ktorého sme vzali do dočasnej opatery. Dúfame, že ani jeden z nich nebude mať z petárd a ohňostrojov stres a zvládneme to všetci štyria bez ujmy. Máme v pláne uvariť šošovicovú polievku, aby sme mali na ďalší rok hojne. Je to zvyk, ktorý sa u nás dodržiava. Okrem toho pripravíme zmes sušeného ovocia a orieškov, čaj s domácim čučoriedkovým sirupom a šampanské. Šampanské, nie „šampanské“, mám veľmi rada, no pripravený budeme mať aj detský šampus. Obaja sa slávnostne oblečieme, pripijeme si a možno si pozrieme nejaký silvestrovský program. Už teraz mám v hlave vymyslený odev, ktorý budem mať na sebe. Červený pulóvrik a sukňu s metalickým vláknom, opäť kúsky z Bonprixu. Aktuálne majú zimný výpredaj, odporúčam všetkými desiatimi.

Nový rok

Aké vianočné a novoročné zvyky dodržiavate?