Po desiatich rokoch som bola opäť pri mori. Čistom, krásnom a teplotne príjemnom. Dovolenkovali sme niekoľko dní na prekrásnom ostrove Lošinj, prezývanom aj ostrov vitality, ktorý sa nachádza v Chorvátsku. Počas jedného celého dňa sme sa loďou vybrali aj na výlet na ostrov Susak (Sansego), ktorý má piesočnatú pláž. Dodnes sa nevie, odkiaľ sa piesok vzal. Tí, čo boli v Chorvátsku vedia, že takmer všade sú len kamenné pláže. Piesok na ostrove Susak je neobjasnenou záhadou. Zároveň je však ostrovom, kde vznikla fotografia nižšie. Rovnako som si na ňom nazbierala mušle, poprechádzala sa uličkami (ostrov má cca 3km), ochutnala pečivo z miestnej pekárne, pochutnala si na sladkej Baklave a nemala strach z mora. Takmer 200 metrov od pevniny bolo stále hlboké maximálne pol metra. I keď je plávanie mojou vášňou, pred Matkou prírodou som opatrná. Necítim sa komfortne, keď plávam na miestach, ktoré nepoznám. Dovolím si tvrdiť, že more nikto z nás nepozná dostatočne. Avšak, späť ku dovolenke. Ostrov Lošinj odporúčam navštíviť všetkým, ktorých Chorvátsko omrzelo a zdá sa im, že už nemá viac – čo ponúknuť. Budete milo prekvapení.

Ostrov vitality a ja

Aktivity a pobyt na ostrove Lošinj

Cesta bola nekonečná, s tým sa na rovinu priznám. Tam sme cestovali dokopy 24 hodín a späť 22 hodín. Museli sme ísť z Košíc do Bratislavy, z Bratislavy do Rijeky, z Rijeky hodinu autom na trajekt a trajektom na ostrov Lošinj. Odtiaľ opäť autom, konečne ku ubytovaniu. Verím, že cestu je možné absolvovať aj v kratšom (normálnejšom) intervale, avšak pre nás bola najmä po finančnej stránke vhodná táto alternatíva. Navyše sme si v spoji z Bratislavy do Rijeky príjemne pospali. Výhody lôžkových vozňov.

Prvý deň sme si potrebovali odpočinúť z cesty, a tak sme si okrem chutného jedla dopriali aj výdatný spánok. Druhý deň sme sa šli prejsť na pláž, ktorá bola od nášho ubytovania pár minút chôdze. V ten istý deň sme sa opäť išli poprechádzať a užili si západ Slnka. Ďalšie dni sme neleňošili, na výletoch (dovolenkách) chceme vždy vidieť čo najviac. A videli sme. V prvom rade vás musím upozorniť, že na ostrove je enormne veľa mačiek a psíkov. Nikdy som nebola na mieste, kde by mačky a psy spolu tak dobre vychádzali. Mačky sú tam naozaj všade, na každom rohu.

Ak sa budete nachádzať na ostrove Lošinj, určite si choďte obzrieť kostolík v dedinke Cunski. Za pohľad stojí aj pláž Artatore, kde môžete kajakovať na mori a je na ňu možný vstup aj so psíkom. Naplánujte si taktiež výstup na horu sv. Nikola (557 m. n. m.). Nezabudnite na pevnú obuv!

Na ostrove Lošinj v meste Mali Lošinj vám odporúčam ochutnať miestnu zmrzlinu a prosciutto to go. Neoľutujete. Mali Lošinj ponúka aj zážitkovú jazdu ponorkou spolu s morskou pannou. Nezabudnuteľný zážitok. Uvidíte potopenú loď, starú obrovskú kotvu, rybky v prirodzenom prostredí a v neposlednom rade predstavenie „morskej panny“ priamo pod vodou. Odtiaľ sa môžete neskôr presunúť do obce Čikat, kde sa viete poprechádzať pri mori cestičkou vedúcou priamo do Veľkého Lošinja.

Posledný deň dovolenky si naplánujte obzrieť si baptistický kostol, odkiaľ je nádherný výhľad na hviezdy, mesiac a celú nočnú oblohu. Za zmienku rovnako stojí pozorovanie delfínov, ku ktorému sa žiaľ neviem vyjadriť. Mali sme v programe mnoho vecí, ktoré sme chceli stihnúť a delfíny sa nám do programu nevošli. Snáď budeme mať budúci rok väčšie šťastie a lepšie naplánovaný čas.

Ostrov vitality a ja

Čo si na ostrov zbaliť, na čo nezabudnúť?

Pamätajte, že akokoľvek dobre sa na ostrove cítite, vždy je to ostrov. Záleží od toho, kam na ostrov idete, no vo všeobecnosti platí jedno: zbaľte si všetko. Seriózne. Na ostrove Lošinj síce sú obchody, ale ak tam nechcete nechať majland, vezmite si oblečenie a doplnky z domu. Vítané sú minimálne jedny šľapky, sandále, topánky do vody a nepochybne tenisky na prechádzky a ľahšiu turistiku. Nespoliehajte sa, že si šľapky alebo topánku ku moru kúpite na Lošinje. Teda v prípade, ak za ne nechcete nechať 50€. Troje plavky, dvoje slnečné okuliare, klobúk, taška na pláž a kabelka do mesta, to by vám taktiež nemalo chýbať. Oblečenie si pobaľte tak, ako zvyčajne. Aj pri oblečení však platí, aby ste si vzali z domu všetko potrebné. Lošinj je, čo sa oblečenia a doplnkov týka, drahý. Pre vaše lacnejšie, no kvalitné nakupovanie, vám odporúčam urobiť si pred dovolenkou online nákup na stránke Zalando Lounge. Tiež som tam pred dovolenkou nakúpila, a to konkrétne šľapky Menbur, kabelku Mango a Liu Jo slnečné okuliare. Dokopy ma celý nákup vyšiel na 80€. Mimochodom, kde inde by som si mohla povedať, že som uchmatla Liu Jo okuliare za 30€? Nikde, haha. Majú tam stále nové kampane, ktoré je fajn sledovať. Ušetríte a nakúpite (aj) prémiové značky za skvelé ceny.

Ostrov vitality - čo si nezabudnúť

Kde ste tento rok dovolenkovali vy?