Ahojte!
Počuli ste už o hnutí Zero Waste? Ide o hnutie, ktoré sa usiluje o bezodpadový život alebo respektíve o životný štýl, ktoré sa snaží žiť s minimálnym odpadom. Jeho hlavnou tvárou, ambasátorkou a kvázi zakladateľkou je Bea Johnson, ktorá je matkou dvoch detí. Žena, ktorá žije v 4-člennej domácnosti s jedným psíkom. Za celý rok dokáže vyprodukovať len jeden zaváraninový pohár odpadu. Pýtate sa ako? Pre náš konzumný svet je to možno nepochopiteľné, avšak dnes vám napíšem o jej knihe Domácnosť bez odpadu, kde nájdete mnoho praktických a využiteľných tipov ako žiť čo najviac zero waste.

Kniha Domácnosť bez odpadu vás v prvom rade prevedie systémom zvaným 5R, ktorý je prevzatý z angličtiny. Znamená Refuse (odmietni), Reduce (zredukuj), Reuse (znovu použi), Recycle (zrecykluj) a Rot (skompostuj). Vymenovala som ich presne za radom ako idú, nakoľko v tomto životnom štýle je veľmi dôležité odmietnuť, čo nepotrebuje a tým pádom zároveň aj zredukovať a znovu využiť množstvo vecí, ktoré už máte. Zvyšok zrecyklujete a/alebo skompostujete.
Zamietnuť by človek mal najmä jednorázové plastové výrobky, ktoré by mal nahradiť za znovupoužiteľnú a ekologickejšiu variantu. Ďalej by mala byť zamietnutá napríklad aj nevyžiadaná pošta. Čo sa týka zredukovania vecí, mali by ste predovšetkým myslieť na veci, ktorých máte mnoho. Čo tak vytriediť si šatník, šálky, knihy a podobne? Zistíte, že používate len 1/3 z vecí, ktoré vlastníte a zbytočne plýtvate svojím časom, ale i priestorom. Vaša domácnosť je pohltená vecami.
Prínosy životného štýlu bez opadu sú tri (tri hlavné). Prvý prínos je finančný, nakoľko budete mať všetko znovupoužiteľné a nebudete musieť plytvať peniažky na jednorázové výrobky. Ďalej sú to prínosy zdravotné, nakoľko všetci vieme, že plast je zdraviu škodlivý. V poslednom rade sú to prínosy časové, ktoré sú opodstatnené tým, že máte menej vecí, a tým pádom máte viac času na aktivity, ktoré vás bavia a podobne. Prínosov je samozrejme viac, tieto sú však hlavné.
Kniha Domácnosť bez odpadu vás prevedie tým, ako aplikovať životný štýl bez odpadu v kuchyni a ako nakupovať potraviny bez odpadu. Šikovné a praktické know how sú plátené tašky, ktoré vám ušetria peniaze, neroztrhajú sa vám a sú rozhodne ekologickejšou variantou než igelitky.  Ukáže vám, ako nielen nakupovať, ale i variť bez odpadu a hospodáriť s jedlom i peniazmi.
V ďalšej kapitole vás kniha prevedie kúpeľňou, hygienou, kozmetikou a samotným zdravým. Netreba prízvukovať, že je dôležité používať prírodné produkty, ktoré zanechávajú malú, prípadne žiadnu stopu na ekológií i na vašom zdraví. V kapitole sa navyše dočítate aj to, ako si kozmetiku pripraviť doma.
V neposlednom rade sa zameriava na spálňu, šatník, domáce práce, upratovanie a mnoho ďalšieho. Naučí vás, ako praktikovať zero waste aj na cestách, ba dokonca aj čo – to o darčekoch, ktoré môžete darovať a zabaliť s čistou dušou úplne ekologicky. Kniha má dokopy vyše 200 strán a každá jedna strana sa číta jedným dychom, je fantastická. Bola to kniha, ktorá sa stala mojou vysnívanou.

V knihe nájdete dokonca aj recepty, ktoré sú zväčša úplne jednoduché, lacné a vyžadujú málo času. Skrátka recepty, ktoré sa hodia na každú príležitosť, keď potrebujete pripraviť niečo rýchle a chutné.

Zaujala vás kniha Domácnosť bez odpadu?  😇