Spomínam si na časy, keď som mala približne štyri roky a u nás doma bol vždy difuzér – aróma lampa. Starý, klasický, vtedy zrejme ešte neexistovali moderné difuzéry, ktoré poznáme dnes. Nikdy u nás nechýbali čajové sviečky a esenciálne oleje, ktoré mamina nakvapkala do aróma lampy. Náš byt vždy voňal, zbožňovala som tie vône. Približne do mojich desiatich rokov sme aróma lampu mali využívanú takmer na dennom poriadku. A neskôr, ani neviem, čo sa stalo, mamina s tým prestala. O niekoľko rokov neskôr som sa presťahovala s priateľom do podnájmu, kde sme si hneď zaumienili, že chceme difuzér. Spočiatku bol využívaný non – stop, teraz striedmejšie. Napriek tomu sú pre mňa esenciálne a vonné oleje, rovnako aj silice, dôležitou súčasťou dní. Nielen v difuzéri, ale kdekoľvek inde, kde ich smiem využiť a nadýchať sa krásnej vône. Verím, že človek si vďaka príjemným vôňam môže zlepšiť psychické prežívanie.

Esenciálne oleje zn. Phytos

A veruže, svoje psychické prežívanie som si esenciálnymi olejmi naozaj vylepšila. Niekoľko rokov bojujem s depresiami a môj život je akousi horskou dráhou. Raz je všetko v poriadku, inokedy ma prepadnú ťažké, pochmúrne myšlienky. Mnohokrát som sa zamýšľala nad tým, čo naviac môžem urobiť pre svoje psychické zdravie. Prišla som na to. Uvedomovala som si, že každá príjemná vôňa so mnou dokáže divy. Vždy mi zlepší náladu, či celý deň. Niektoré mi dokonca pripomínajú detstvo, maminu a jej vtedajšiu milú závislosť na esenciálnych olejoch. Myslím, že naše čuchové bunky sú geniálne a akonáhle zachytia príjemnú vôňu, posielajú do nášho mozgu signály, pozitívne signály. Najlepšie sa cítim vtedy, keď moje čuchové bunky zbystria vďaka citrusovej, či kvetinovej vôni. Biela magnólia, ktorú pridávam aj do domácej aviváže, je skvelým príkladom. Aj teraz, keď píšem tieto riadky, ovoniavam éterické oleje a uvoľňujem psychiku. Vôňa bielej magnólie napomáha nielen ku psychickému povzbudeniu, ale i posilneniu imunitného systému, či uvoľneniu dýchacích ciest. Rovnako sa využíva v parfumoch, či vo výrobkoch pre starostlivosť o pleť. Pri depresiách, či nespavosti, ľuďom určite pomôže aj vôňa gardénie, ktorá má nádhernú vôňu. Upokojuje, tlmí podráždenie a napätie. Vôňa gardénie ma preniesla do čias, kedy som s mojou nebohou babkou vyrábala ruže z krepového papiera. Vždy ich na konci nastriekala vôňou, ktorá mi dnes pripomína gardéniu. Myslím, že aj to je jedným z dôvodov, prečo ľudia siahajú po tej, či onej vôni. Milé a úsmevné spomienky, ktoré si chcú opäť prehrať v hlave. Za pomoci vône to ide o to jednoduchšie. Ak by ste sa však počas spomienok spálili, a to doslova, esenciálny olej gardénie vám pomôže aj na to. Gárdeniu totiž je možné použiť lokálne na spáleniny a iné poškodenia kože.

Esenciálne oleje zn. Phytos

Jazmín, očarujúca, jemná a ženská vôňa. Známa najmä vďaka svojim afrodiziakálnym účinkom. V kozmetike je vôňa jazmína cenená ďaleko viac, a to najmä pre svoje hydratačné, rozjasňujúce, antioxidačné a vyživujúce vlastnosti, ale rovnako pre svoju očarujúcu vôňu. Tak isto ako predošlé dva esenciálne oleje, aj vôňa jazmínu má blahodarný efekt na psychické zdravie a dokáže výborne bojovať proti stresu. Najlepšie je mať zapojenú aróma lampu s niekoľkými kvapkami esenciálneho oleja čistého jazmínu vedľa stola, príp. na stole, kde pracujete. Určite oceníte aj analgetické vlastnosti tejto vône, najmä počas rušných dní, kedy vám ide „vybuchnúť“ hlava. Jazmín má širokú paletu vlastností, v spojení s kokosovým olejom dokonca pomáha hojiť a sťahovať jazvy. Niektoré ženy si pár kvapiek esenciálneho oleju jazmín pridávajú aj do svojej kozmetiky s neutrálnou vôňou. Najčastejšie sa pridáva do telových mliek, či krémov na ruky. Na záver vám predstavím okúzľujúcu a sviežu čerešničku na torte. Ako som spomínala, svieže a citrusové vône dokážu poriadne prebudiť moje čuchové zmysly. Esenciálny olej Litsea Cubeba je skvelým citrusovým príkladom, ktorý pomáha zvyšovať koncentráciu, prebúdza kreativitu, pôsobí proti depresiám a taktiež je prírodným afrodiziakom. Litsea Cubebu môžete využiť aj vtedy, keď potrebujete pomôcť s vyrážkami, či plesňami. Nie nadarmo býva súčasťou pleťových vôd pre mastnú a aknóznu pleť. Ak túžite po psychickom upokojení, povzbudení a pozitívnom naladení, Litsea Cubeba vám určite pomôže. A čo viac, niekedy je veľmi účinné esenciálne oleje striedať, aby sme si na ne príliš nenavykli. V zálohe je dobré mať minimálne dva až tri rôzne druhy esenciálnych olejov. V mojej zbierke sa aktuálne nachádzajú tieto štyri, ktoré som vám predstavila, plus klasika v podobe levanduľového esenciálneho oleja a citrónovej trávy.

Esenciálne oleje zn. Phytos

RECEPT NA AVIVÁŽ (ZN. LACNO A RÝCHLO)

Prednedávnom som sa začala zaujímať o výrobu drogérie doma, lacno. Nielenže som chcela odľahčiť peňaženku za náklady, ktoré putujú každý mesiac na pracie gély a aviváže, chcela som si vyrobiť niečo sama, čo bude ekologické, reálne použiteľné a nebude to stáť kvantum. Skúšala som všelijaké recepty, no vrchol všetkého pre mňa bol, keď som našla recept na domácu aviváž. Začala som si vyhľadávať zámerne viacero receptov, ingrediencie sa však rôznili. Povedala som si, že skúsim úplne najjednoduchší recept a uvidím, čo to dá. Na moje prekvapenie, ostala som veľmi spokojná. Aktuálne používame domácu aviváž často, zväčša na prádlo, ktoré periem aspoň pri šesťdesiatich stupňoch. A ako si ju vyrobiť? Potrebujeme čistú fľašu do ktorej nalejeme jeden diel vody a jeden diel bieleho octu. Ak vás striaslo pri tejto predstave, nemusíte sa ničoho obávať. Ocot vo finále absolútne necítiť. Zmes premiešame a pridáme niekoľko kvapiek esenciálneho oleja. Ja som použila nádhernú, kvetinovú vôňu bielej magnólie.

Podomácky vyrobená aviváž s esenciálnym olejom.

Akú vôňu esenciálnych olejov máte najradšej? 🙂