S príchodom chladnejšieho, mrazivého a veterného počasia sa objavuje viac a viac ľudí v čakárni u svojho všeobecného lekára. Zväčša ide o „obyčajnú“ nádchu, ktorá do pár dní odznie. Môže nás však potrápiť a na tri dni úplne odstaviť od práce, najmä v tomto období. Najlepšie, čo môžeme urobiť, je dbať na prevenciu ešte skôr, než budeme musieť riešiť samotné ochorenie. Dôležité je prijímať pestrú stravu, strážiť si príjem tekutín, ísť denne aspoň na malú prechádzku a ak je možnosť, využívať aj výživové doplnky ako napríklad multivitamínové preparáty. December je totiž pre mnohých chorľavým obdobím. Nevraviac o problémoch s trávením, ktoré postihujú takmer každú domácnosť počas vianočných sviatkov. Nevieme si uvedomiť, kedy máme dosť a jeme až kým nám nepríde zle. Pri tom všetkom zabúdame na jednu vec. Našu imunitu, ktorá sídli v črevách a ktorú si naším obžerstvom ničíme. Nie je teda na škodu počas vianočných sviatkov užívať aj probiotiká – baktérie, ktoré svojou prítomnosťou v organizme potláčajú rast patogénnych mikroorganizmov v tráviacom trakte.

Jamieson - výživové doplnky

Zmes bakteriálnych kultúr (probiotiká)

Úvodom som načrtla, čo sú probiotiká a kde sídli imunita (v črevách). Črevá sú najväčším imunitným orgánom človeka. Sídli v nich významné množstvo buniek imunitného systému, a práve z tohto dôvodu sú správne fungujúce črevá nevyhnutnou podmienkou celkového zdravia. Na to, aby boli črevá zdravé, potrebujeme udržiavať zdravú črevnú mikroflóru. Čo to ale je, tá črevná mikroflóra? Črevnú mikroflóru tvoria baktérie mliečneho kvasenia, ktoré sa prirodzene nachádzajú v čreve. Tieto baktérie sa podieľajú na mnohých funkciách nášho organizmu a majú výrazný vplyv na naše zdravie. Nakoľko ich telo nedokáže samé produkovať, je potrebné ich pravidelne dopĺňať výživou. A tu niekde sa dostávam k jadru celej veci. Nie je tajomstvom, že na Slovensku máme denno – denne mnoho ochorení tráviacej sústavy alebo v súvislosti s nesprávnou životosprávou. Naše jedlo by malo byť našim liekom, a to si treba uvedomiť. Aby črevá fungovali správne a plnili svoju imunitnú funkciu, musia byť zdravé. To zabezpečíte zdravou a vyváženou stravou, obmedzením tučných a mastných jedál, pohybom a krátkodobo aj probiotikami. Probiotiká obnovujú črevnú mikroflóru a podporujú trávenie. Sú v strave potrebné z dôvodu, že náš tráviaci systém je neustále bombardovaný alergénmi, chemikáliami a potenciálne škodlivými baktériami z jedla a nápojov. Rovnováhu črevnej mikroflóry môžu taktiež narušiť lieky, choroby, stres, či zlé stravovacie návyky, čo má za následok množenie škodlivých baktérií. Doplnením probiotík v našej strave dokážeme udržať správny počet baktérií, ktoré vytvárajú zdravú mikroflóru. Probiotiká, ktoré môžem odporučiť a za ktoré sa môžem zaručiť, sú probiotiká značky Jamieson. Pre mňa je značka Jamieson jednotkou na trhu, čo sa týka výživových doplnkov. Na trhu sú takmer sto rokov, čím sú najstarším a najväčším kanadským výrobcom a distribútorom prírodných vitamínov, minerálov, koncentrovaných výživových doplnkov, byliniek a botanických liekov.

Obsahuje:

zmes bakteriálnych kultúr s obsahom 10 miliárd KTJ, vitamín B12 (10 000% ODD), vitamín C (12,5% ODD), vitamín D3 (110% ODD), zinok (110% ODD), mikrokryštalická celulóza, hypromelóza (povlaková látka), rastlinný stearan horečnatý (emulgátor), oxid kremičitý (objemové činidlo)

Zmes bakteriálnych kultúr - výživový doplnok

Superkomplex vitamínov a minerálov

Výživový doplnok číslo dva (a zároveň posledný) je superkomplex vitamínov a minerálov. To, čo by ste inak užívali v troch, či štyroch výživových doplnkoch, môžete užívať v jednej tobolke. Superkomplex je doslova nabitý vitamínmi a minerálmi, ktoré sú dôležité pre správne fungovanie ľudského tela. Výživový doplnok Superkomplex slúži nielen na doplnenie vitamínov a posilnenie imunity po chorobe, ale taktiež ako prevencia. A tá je vždy lepšia ako riešiť ochorenie spôsobené nedostatkom vitamínov v tele. Suplementovať vitamíny a minerály by mali najmä tí, ktorí majú nadmernú fyzickú, či psychickú záťaž. Nemali by na ne zabudnúť ani ľudia, ktorí sú vystavení denno – denne neprimeranému stresu. Multivitamíny sú tu koniec koncov pre nás všetkých. Totižto, napriek tomu, že jeme zdravú a vyváženú stravu, mnoho z tej stravy sú potraviny, ktoré sú dovážané. Tým sa ochudobňujú o niektoré nutrienty, ktoré telo potrebuje. Navyše, niektoré zložky stravy bránia vstrebávaniu mikronutrientov. Napríklad rafinované cukry, rovnako ako produkty z bielej múky (napr. biely chlieb) môžu znížiť hladinu minerálov v krvi, napríklad zinku a horčíku. Multivitamíny sú jednoznačne praktickým spôsobom ako doplniť vitamíny a minerály. Dlhodobo ich však neodporúčam užívať. Znie to ako klišé, ale všetkého veľa škodí. Aj toho, čo je zdravé. Konkrétne Superkomplex vitamínov a minerálov obsahuje aj vitamín B6 ktorý sa rozhodne neodporúča užívať dlhšie ako rok vkuse, vtedy je s ním spojené poškodenie nervov. Za zmienku stojí aj beta – karotén, ktorý by nemali vo vysokej miere užívať fajčiari u ktorých je spätý s vyšším rizikom rakoviny pľúc. Najlepšie je brať multivitamíny najdlhšie tri mesiace vkuse, následne si dať aspoň 2-3 týždne pauzu a opäť začať suplementovať. Aby ste zistili, ktoré vitamíny a minerály sú u vás problematické a ktoré je potrebné suplementovať, odporúčam dať si urobiť krvné vyšetrenie. Následne budete na 100% vedieť, čoho máte nedostatok a môžete siahnuť po kvalitných doplnkoch výživy, akými je značka Jamieson.

Obsahuje:

vitamín A (112,5% ODD), beta – karotén, vitamín B1 (272% ODD), vitamín B2 (239,2% ODD), niacínamid (250% ODD), kyselina pantoténová (208,3% ODD), vitamín B6 (364,2% ODD), vitamín C (225% ODD), vitamín D3 (500% ODD), vitamín E (250% ODD), vitamín K1 (160% ODD), biotín (120% ODD), kyselina listová (400% ODD), draslík (4% ODD), horčík (13,3% ODD), chróm (87,5% ODD), jód (100% ODD), mangán (115% ODD), meď (100% ODD), molybdén (90% ODD), selén (100% ODD), vápnik (18,75% ODD), zinok (110% ODD), železo (71,4% ODD), luteín, lykopén, celulóza, rastlinná kyselina stearová, oxid kremičitý, hydroxypropylcelulóza, riboflavín, karmín (farbivo)

Multi Complete - výživový doplnok

Užívate výživové doplnky?