O pár dní tu máme Vianoce. Dodnes však nemám vianočnú náladu, a tak mi napadlo, že by som vám aspoň mohla priblížiť môj každoročný 24-tý december. Každý rok je takmer na vlas rovnaký. V niektorých prípadoch, ako sú aj Vianoce, mám rada určité stereotypy. Celý deň sa snažím oddychovať, ale nie prokrastinovať. Čítam si knihu, premýšľam nad novými článkami, naberám si a vyjedám koláče, sledujem vianočné rozprávky, takmer až do večera mám na sebe pyžamo a teším sa na spoločnú večeru. Táto doba je príliš rýchla a málokedy sa nám s partnerom alebo rodičmi podarí zladiť náš čas a spoločne sa v pokoji najesť. Na Vianoce si spoločnú večeru naozaj vážim. Ku tomu sa mi viažu aj zvyky, ktoré máme a ktoré robíme samozrejme každý rok. Nesmú chýbať bankovky pod obrus na stole, prekrojenie jabĺčka, hádzanie orechov do kúta, či zvyk jedného taniera navyše (pre tuláka alebo pre toho, kto už nie je medzi živými). Napečené sú každý rok linecké kolieska, medovníky a vanilkové rožky. Večera sa u nás začína po zotmení, približne o piatej hodine večernej. Po večeri si rozbalíme darčeky, debatujeme a pozeráme vianočný program v televízii. Poďme si to ale vziať pekne postupne, od rána až do samotného večera.

Ráno – pyžamová kultúra

Či už je pracovný týždeň, víkend alebo sviatok, vždy vstávam približne v rovnakom čase. Medzi šiestou a ôsmou hodinou ráno už som hore. V zime je o šiestej ráno ešte tma, a tak, aby som nezobudila partnera, zasvietim si malé svetlo pri posteli a prečítam si pár strán knihy. Tak začínajú moje Vianoce. Na sebe mám vianočné pyžamo s dlhým rukávom a neskôr, keď mi začne byť chladnejšie, aj hrubé ponožky. Následne sa presúvam do kúpeľne, kde si spravím rannú hygienu a deň sa môže začať. Hneď z rána, aj keď by sa vraj nemalo, narýchlo ešte čosi poupratujem. Mám rada čistotu a poriadok. Potom si pripravím čaj, najlepšie zelený alebo čierny s mliekom, sadnem si na gauč, prikryjem sa dekou a v tichosti si čítam, kým sa partner zobudí. Vstáva neskôr po mne. Keď už je hore, spoločne sa naraňajkujeme. Volíme ľahké a dobre stráviteľné jedlá, aby sme sa neprejedli a nebolo nám zle. Musí predsa ostať miesto aj na koláče a štedrú večeru. Počas doobedia si obaja ďalej čítame knihu alebo pozeráme vianočné filmy.

*Na sebe mám pyžamo z Bonprixu vo veľkosti 36/38, nájdete ho pod kódom 94312895.

Vianoce - ráno

Obed – vyjedanie koláčov, sledovanie vianočných rozprávok

Obed a poobedie je podobné ako ráno a doobedie. Akurát s tým rozdielom, že niekedy sa mi chce prezliecť z pyžama (málokedy) a partner už je otrávený minimálne jedným vianočným filmom, ktorý som ráno pustila. Nič sa nedeje, ja si idem po svojom a ďalej sledujem vianočné filmy a každoročné klasiky. Najradšej mám film Sám doma, no rada si pozriem aj rozprávky, či niečo na Netflixe. Nepohrdnem ani Perinbabou. O tomto čase už ládujem druhý tanier vianočného pečiva a premýšľam nad tým, či už mi nie je dosť. Paradoxne, ráno sa snažím udržať sa na uzde, najesť sa zdravo, no na obed už musia byť na stole koláče. Ako ste určite postrehli, nedržíme pôst. Jednoznačne je niekoľkohodinový pôst pre telo vhodný, no počas Vianoc nám to príde mierne drastické. Nemôžem sa na tie koláče len pozerať. Potom som nervózna, prenášam svoju nervozitu aj na partnera a koniec – koncov, okrem mojej mamy sú nervózni všetci koho poznám, lebo sú hladní. Nie som si úplne istá, či tá nervozita má patriť ku Vianociam, ale je lepšie sa jej vyhnúť. A v pokoji sa najesť. Hádam už v našom veku nikto neverí v to, že uvidí zlaté prasiatko, ak vydrží do večera nepapať.

*Na sebe mám oblečenie z Bonprixu. Pletený sveter, vrúbkovaný rolák (kód: 90530081) a legíny z ottoman džerseju – ozaj pevné a hlavne nepresvitavé. Všetko vo veľkosti 36/38.

Vianoce - obed

Domáce medovníky nesmú chýbať počas žiadnych Vianoc. Niekedy ich zdobíme, inokedy na ne pred pečením poukladáme vlašské orechy a občas sa stihnú zjesť skôr než sa ozdobia.

Vianoce - medovníky

Večer – štedrovečerná večera, rozbaľovanie darčekov

Dokým som žila u rodičov, dve hodiny pred štedrou večerou u nás bol obrovský ruch. Ako každá mamina v čase Vianoc, aj tá moja chcela, aby bolo všetko perfektné. Samozrejme, každý rok aj bolo. Odkedy však žijeme spoločne s partnerom, nie je u nás taký ruch. Možno to je tým, že nemáme deti a možno tým, že sa nesnažíme byť na Vianoce perfektnými. Niet pre koho, keď sme len my dvaja. Chvíľu pred večerou položíme pod náš malý stromček darčeky, osprchujeme sa, hodíme sa do gala (tento bod je pre mňa veľmi dôležitý) a zasadáme ku stolu. Každý rok si ku štedrovečernému stolu obliekam slávnostne šaty alebo blúzku a cigaretové nohavice. Navoniam sa svojim obľúbeným parfumom, spoločne s partnerom pripravíme stol pre nás dvoch a taniere pre „pocestného“ (zvyk, ktorý som spomínala v úvode článku) a začíname večerať. Takmer celé menu nám prichystajú rodičia a v štedrý deň nám ho donesú, za čo som im nesmierne vďačná. A tak sa s partnerom usadíme, dáme si oplátku s medom a cesnakom, kapustnicu a zemiakový šalát bez majonézy s pečeným lososom. Presunieme sa následne ku stromčeku, rozbalíme si darčeky, poriadne najedení oddychujeme pri vianočnom programe a približne o desiatej večer sa poberáme na spánok.

*Na sebe mám lesklé šaty (kód: 95433895) a troj-radový náhrdelník z Bonprixu. Šaty sú vo veľkosti 36/38.

Vianoce - večer

Priblížený záber na troj-radový náhrdelník z Bonprixu, ktorý nádherne vynikne so šatami alebo blúzkami s V – výstrihom. Zlatý farebný odtieň bude svedčiť takmer každej žene, bez ohľadu na vek.

Vianoce - náhrdelník

Ako trávite vianočný čas?