Nie je nič jednoduchšie, než ukryť zvyšky nášho jedla do sklenenej alebo plastovej dózy. Čo ale v prípade, ak sú všetky dózy „obsadené“, príp. máme doma dózu, ktorá nemá uzáver? Poznáte to, v každej domácnosti sa dóza tohto typu nájde. Sú to dózy, ktoré nechceme posunúť ďalej, pretože nám ešte poslúžia. Vraj. Aj keď bez vrchnáku pomenej. A čo v prípade, ak sa niekam chystáte a potrebujete si svoje jedlo do niečoho zabaliť? U nás doma už minimálne tri roky nevyužívame klasickú potravinársku fóliu. O tom, že nie je ekologická, predsa viete. Miesto toho máme doma voskované obaly z včelieho vosku, ktoré slúžia výborne na uskladnenie niektorých potravinových zvyškov, prikrytie nádoby bez pôvodného uzáveru, či ako obaly na desiate počas cestovania. Voskované obaly Včelobal sú ekologickou alternatívou ku klasickej potravinovej fólií, ktorá (tiež) prispieva ku topeniu ľadovcov, stúpaniu oceánov, či celkovo ku nepriaznivému aktuálnemu stavu našej planéty. Našťastie, dnes už máme voskované obaly Včelobal, ktoré sú znovupoužiteľné, recyklovateľné, ba dokonca si ich viete opraviť. Áno, čítate správne. Viete si ich v pohodlí domova opraviť, aby vám slúžili o niečo dlhšie.

Včelovak

Napriek tomu, že ste určite zvedaví na samotný včelobal, rada by som vás ešte zdržala a ukázala vám včelovak. Pre mňa absolútnu vychytávku. So včelovakom chodíme do obchodu a balíme do neho čerstvý chlieb, žemle, či iné pečivo. Snažíme sa do neho nebaliť príliš aromatické veci, ako napríklad cesnakové bagetky, aby sme stále mohli cítiť jeho nádhernú medovú vôňu. Otestovala som dokonca, kde vydrží pečivo dlhšie čerstvé. Možno vás to prekvapí, ale vo včelovaku ostáva pečivo dlhšie čerstvé. Najmä chlieb z ktorého ste už čo – to odkrojili, ostane aj na druhý, či tretí deň mäkký. Čo sa týka medovej vône včelovaku, nemusíte sa báť, že by presiakla do vášho pečiva. Včelovak síce vonia nádherne, ale svoju vôňu na pečivo neprenáša. Ani na nič iné, čo do včelovaku zabalíte. Na fotografii nižšie môžete vidieť reálnu veľkosť malého včelovaku do ktorého vždy zmestíme jeden chlieb alebo 6ks cereálnych žemlí. Včelovak, rovnako ako aj včelobal, je certifikovaný na styk s potravinami. Avšak, odporúčam vám, aby ste do neho nebalili surové mäso, či horúce potraviny. Rovnako, aby sa predišlo plesniam v rohoch včelovaku, by ste do neho nemali baliť syry, ovocie, zeleninu, ani koláče. Najvhodnejšie je používať ho výhradne na (nemastné) pečivo. Po skonzumovaní pečiva z neho stačí vytriasť omrvinky a umyť ho vlažnou vodou. Pri správnej starostlivosti vám vydrží až 18 mesiacov.

Zloženie:

100% GOTS BIO bavlna, včelí vosk, jojobový olej, prírodná živica

Včelobal

To, čo vás pravdepodobne zaujíma najviac, je včelobal. Môžem sa pochváliť, že vlastním skutočne všelijaké veľkosti voskovaných obalov. O to viac ma potešilo, keď som v darčekovom balení značky Včelobal našla trio rôznych veľkostí včelobalu. Presnejšie veľkosť S s krásnym lesným dizajnom, veľkosť M so zvieracou potlačou a veľkosť L s horskou tématikou. Zelené voskované obrúsky som doposiaľ nevlastnila, a tak som sa im skutočne potešila. Najmä včelobalu so zvieracou potlačou vo veľkosti M, ktorý využívam najčastejšie. Priznám sa, že doposiaľ som tak nádhernú potlač nevidela pri žiadnych voskovaných obaloch. Sú to presne tieto maličkosti, ktoré mi spravia náladu a následne produkty používam s omnoho väčším nadšením. A s obrovským nadšením by ste ich určite využívali aj vy. Sú totiž praktické, ekologické, ale aj ekonomické. Pokiaľ sa o ne budete vhodne starať, vydržia vám 12 mesiacov. To znamená 12 mesiacov, počas ktorých nemusíte kupovať žiadnu potravinársku fóliu, papierové vrecúška, či plastové mikroténové sáčky. Môžete ho totiž využiť všemožnými spôsobmi. Poslúži vám na balenie potravín, prikrytie dóz, či ako obal na desiatu. Variácií, ako využiť včelobal, je mnoho. Nezabúdajte však na to, že je potrebné ho po každom použití oprášiť, či umyť vlažnou vodou od zvyškov. Po 12-tich mesiacoch používania je možné si včelobal opraviť v pohodlí domova s pomocou výrobku včelopravár alebo ho jednoducho môžete skompostovať. Včelobaly si rozhodne zamilujete. Dokonalo nahradia potravinársku fóliu, ľahko sa tvarujú a sú 100% prírodné.

Zloženie:

100% GOTS BIO bavlna, včelí vosk, rastlinný olej, prírodná živica

Včelopravár

Čerešničkou na torte je v dnešnom článku výrobok včelopravár, ktorý som už spomínala vyššie. Pokiaľ sa nechcete zbaviť svojich včelobalov, či včelovakov, môžete si ich opraviť v pohodlí domova. Budú vám tak slúžiť dlhšie, akoby pôvodne mali. Včelopravár sa dodáva v papierovom balení, po ktorého otvorení nájdete priamo na ňom napísané presné inštrukcie ako ho použiť. Jeho hmotnosť je približne 15g, vôňa jemne medová a neprenikavá, vzhľad totožný ako včelí plást. Musím uznať, že na vzhľade včelopravára si výrobcovia určite dali záležať. Je perfektný. Dôležitejšie ako vzhľad produktu je však jeho funkčnosť. Včelopravár sľubuje, že dokáže opraviť voskované obrúsky, a tým znížiť množstvo odpadu v našej, aj vašej, domácnosti. A úprimne, o tomto tvrdení naozaj nepochybujem.

Zloženie:

včelí vosk, bio repkový olej, prírodná živica

Počuli ste už o Včelobale?