Ako malá som si zvykla písať denník. Nebola som zo svojej generácie jediná, no som z generácie, ktorá začala viac písať na počítači ako do diárov, či denníkov. Pre mňa malo písanie si denníkov vždy svoje čaro. Poctivo som si zapisovala na konci každého dňa, čo sa mi v ten deň prihodilo, čo som robila, čo sa mi páčilo, či nepáčilo na danom dni. Vždy som denník starostlivo schovávala, aby ho nenašli rodičia. Jedného dňa som ho schovala tak geniálne, až som ho sama nenašla. Prešli približne dva, možno tri roky, keď som sa rozhodla robiť si v detskej izbe veľké upratovanie. Vtedy som príliš upratovaniu neholdovala, a tak pre mňa veľké upratovanie znamenalo to, čo pre mňa dnes znamená každovíkendové. Bolo to len z času na čas. Vyhodila som zo skríň, poličiek a skriniek všetko, a postupne som začala veci triediť na tie, ktoré potrebujem a chcem a na tie, ktoré nepotrebujem a nevyužívam. Medzi tým všetkým, čo som vyhádzala, som našla aj svoj niekdajší denník. Bolo to už niekoľko rokov dozadu, mala som vtedy šestnásť rokov. Sedela som obklopená všetkými vecami, ktoré som povyhadzovala na zem a čítala som si, čo som prežívala a aké dni som mala kedysi. Istým spôsobom to bolo vzrušujúce, ale miestami aj bolestivé. Čím sme totiž starší, tým viac problémov nám do života prichádza. Alebo si ich možno len my vytvárame. V dospelosti je však tiež potrebné niekam sa vypísať, mať záľuby a niečo, čo nás poháňa vpred. Ako vtedy, keď sme boli deti. A čím sme starší, tým viac chápeme to, aké dôležité je byť zdravý. Vydajte sa preto spoločne so mnou na 101 dňovú cestu k zdraviu, kde podporíme svoje zdravie zdravými myšlienkami v denníku od I Can Academy.

Denník 101 dní k zdraviu

Na úvod si môžeme v duchu každý z nás odpoveď, čo robíme pre svoje zdravie teraz. Kde sa aktuálne vo svojom zdraví nachádzame a kde by sme sa nachádzať chceli? Existuje mnoho spôsobov a podôb, ako sa o svoje zdravie starať. Nájdete ich všade na internete. Tipy, koľko vody denne vypiť, ako sa stravovať, kedy cvičiť, prečo večer nejesť, a podobne. Akosi pomenej sa však na internete nachádzajú tipy o duševnom zdraví. Kedysi som napísala článok o tom, aký je život s depresiou. Trpím ňou už niekoľko rokov. Niekedy potrebujem lieky, niekedy mi stačí psychoterapia. Pre mňa je denník 101 dní k zdraviu denníkom, kde si chcem písať svoje pokroky, svoje úspechy, svoje pocity. Miesto, kde chcem dať momentálne do popredia svoje psychické zdravie pred tým fyzickým.

Hneď na prvej strane v denníku sa nachádza miesto, kde si môžete nalepiť fotku, ktorá podľa vás odráža, čo je zdravie. Môže to byť krásne chudé, či vyšportované telo. Môže to byť tanier plný ovocia a zeleniny, môže to byť plávanie alebo iná aktivita, no napríklad aj fotografia dúhy. Prečo? Aby sme videli, že svet nie je len čierno – biely. Že zdravie nie je len chudé telo, zdravé stravovanie, športovanie, ale aj zdravá, „farebná“, myseľ. Ako pretočíte stranu, nájdete tam miesto, kde si môžete napísať, čo chcete dosiahnuť vo vašej 101 – dňovej ceste k zdraviu.

Denník 101 dní k zdraviu

V denníku ďalej nájdete aj to, ako ho používať. Na každej dvojstránke vás čaká škála, kde si viete zaznačiť ako postupujete. Rovnako vás každý deň čaká motivačný a poučný citát na zamyslenie, či pekná afirmácia. Naučíte sa, ako si udržať po celý deň dobrú energiu, ako zvládať nepriaznivé situácie, ale aj tipy pre lepšie zdravie. To, či si budete zapisovať do denníka poctivo každý jeden deň, ako sa vám darilo, čo vás posilnilo a naopak oslabilo, je len na vás. Ideálne by bolo denník využívať na maximum každý deň. Ak vám to ale čas nedovoľuje, určite bude pre vás lepšie písať si do denníka z času na čas. Netreba sa hlavne do písania nútiť. Nájdite si na to chvíľu, ktorá vám je príjemná a počas ktorej máte v hlave sled myšlienok za celý deň, ktoré chcete zo seba dostať von. Písanie je na to ideálne. Postupom času zistíte, ako sa vám vo výzve darilo, čo sa vám podarilo zlepšiť, ale rovnako uvidíte čierne na bielom, kde treba viac zabrať. Teším sa na vašu, našu spoločnú cestu. O vašich cieľoch, či postrehoch si veľmi rada prečítam. Môžete mi napísať na e-mail: info@bibiananavratil.sk

Denník 101 dní k zdraviu

Píšete si denníky?