Naša strava ovplyvňuje až 70-80% nášho zdravia. Nie nadarmo sa vraví, že sme to, čo jeme. Ak by sme si každý sám za seba mali úprimne odpovedať, či je naša strava skutočne pestrá a bohatá na všetky (nielen makro) živiny, odpovede by sa jednoznačne líšili. Čo viem však povedať s istotou, mnohým ľuďom v strave chýba jedna veľmi dôležitá zložka. Vláknina. Slovensko je akýmsi chvostíkom Európy, čo sa príjmu vlákniny zo stravy týka. Mnoho ľudí trpí rakovinou hrubého čreva, či konečníka, čo spôsobuje práve nedostatok vlákniny. Ďalej sú tu vegetariáni a vegáni, ktorí potrebujú prijímať dostatok bielkovín, no nie každý vegetarián a vegán má rád strukoviny z ktorých prevažná väčšina bielkoviny získava. A tak prichádzajú na rad rastlinné proteíny. Okrem nich vám dnes poviem aj o potrebe vápnika a horčíka na ktorý by si pozor mali dať hlavne ženy počas menštruácie alebo v období gravidity.

VÝŽIVOVÉ DOPLNKY NU3TION

I keď mnoho ľudí výživové doplnky odsudzuje, mňa to ku ním ťahá neustále. Viem, že hoc sa všemožne môžem snažiť, dostatok minerálov, vitamínov a iných živín mať skrátka nebudem. A prečo? Stres. Všetci žijeme v dobe, ktorá je hektická a stresujúca. Niekoho to ovplyvňuje viac, niekoho menej. Faktom však ostáva, že vplyvom stresu sa nám niektoré minerály, vitamíny, stopové prvky, či dokonca aj vláknina, z tela vyplavujú rýchlejšie a nedokážu sa poriadne spracovať tak, aby nám toho odovzdali čo najviac v podobe nášho vytúženého zdravia. Začnem s vlákninou, aby ste pochopili, prečo je taká dôležitá. Denne by sme mali prijať 25-30 gramov vlákniny, to je staré známe. Možno sa to zdá byť málo, napriek tomu však mnohí prijímajú do svojho organizmu iba zlomok tohto množstva. A dostávam sa ku samotnej pointe, prečo je vláknina dôležitá. Zvýšený príjem vlákniny totiž výrazne znižuje riziko vzniku ochorení koronárnej tepny, mŕtvice, vysokého krvného tlaku, cukrovky, obezity a niektorých ochorení žalúdka a črevného traktu. Zvýšený príjem vlákniny okrem iného znižuje krvný tlak a hladinu sérového cholesterolu, ďalej zvyšuje citlivosť na inzulín, čo je mimoriadne dôležité v prípade cukrovky. U obéznych ľudí podporuje príjem vlákniny chudnutie. Odporúča aj pri mnohých ochoreniach žalúdka a črevného traktu. Tak čo, už vám je jasné, prečo vlákninu potrebujeme? Mnohí o potrebe vlákniny hovoria, no málokto dá informácie ohľadom vlákniny na správnu mieru. Prijímať dostatok vlákniny môže byť obtiažne pre ľudí, ktorí nemajú pestrú a vyváženú stravu, no aj pre tých, ktorí majú zažívacie ťažkosti. Nakoľko je vláknina od firmy Neo Nutrition výživovým doplnkom, odporúča sa užívať v dávke 10g/deň. Dávkovanie je rovnaké pre ženy, i pre mužov. Počíta sa s tým, že zvyšok (15-20g) vlákniny dokážete prijať vo forme pestrej stravy. A prečo siahnuť práve po vláknine od firmy Neo Nutrition? Pretože psyllium od Neo Nutrition je vysoko kvalitná rozpustná vláknina z rastliny Plantago ovata, ktorá predstavuje fantastický spôsob na zvýšenie denného príjmu vlákniny. Psyllium navyše pochádza z overeného a certifikovaného zdroja, nakoľko kvalita je pre výrobky od firmy Neo Nu3tion prvoradá.

VÝŽIVOVÉ DOPLNKY NU3TION

Vápnik a horčík, alebo známejšie magnézium. Minerály, ktoré potrebujú nielen ženy. Od mala nám vštepovali, aby sme pili dostatok mlieka, pretože obsahuje dostatok vápnika z ktorého budeme mať zdravé zuby a silné kosti. Je tomu však skutočne tak? Vápnik je dôležitý, a to veľmi. Nespoliehajte sa však na jeho príjem z kravského mlieka, ktoré obsahuje mnohé antibiotiká a látky, ktoré sú pre ľudský organizmus škodlivé. Časy, kedy sa vyrábalo domáce a poctivé mlieko sú preč. Vápnik treba získavať z iných, najlepšie rastlinných, zdrojov. Do svojho jedálnička jednoznačne zaraďte mandle, brokolicu, špenát, či tofu. Odporúčaná denná dávka sa pohybuje od 200 mg vápnika na deň u najmenších detí až do cca 1 200 mg u seniorov. Dokážeme ho však zo stravy prijať dostatok? A kto je na nedostatok vápnika náchylnejší? Gravidné ženy, malé deti a seniori. Ohrozené skupiny, ktoré mávajú nedostatok vápnika. Našťastie, aj to sa dá riešiť. Ako však zistím, či mám nedostatok vápnika? Sledujte tieto varovné signály: prílišný smäd a časté močenie, tráviace ťažkosti, bolesť v kostiach, svalová slabosť, únava, apatia, úzkosť, depresia, vysoký krvný tlak, poruchy srdcového rytmu, obličkové kamene. A čo horčík? Pozor na nedostatok by si mali dávať tí, ktorých trápia dlhotrvajúce hnačky, vracanie, chronické zápalové ochorenia čriev, celiakia a/alebo alkoholizmus. Opäť sa naskytá zvýšená potreba v období tehotenstva, ale aj pri nádorových ochoreniach, či dlhotrvajúcom a pretrvávajúcom strese. Našťastie, netreba chodiť ďaleko a netreba sa trápiť, čo všetko teraz musíte zjesť, aby ste vyrovnali hladinu vápnika a horčíka v organizme. Neo Nutrition ponúka balenie vápnika a magnézia s hladinou 2:1. Balenie je cenovo výhodné, navyše podporuje správne fungovanie organizmu. Výrobok je vhodný pre vegánov, vegetariánov, ľudí s laktózovou intoleranciou, ale i pre celiatikov. Dávkovanie sa odporúča v pomere 3g denne, najlepšie rozpustiť v nápoji (voda, nesladený čaj, zeleninová/ovocná šťava).

VÝŽIVOVÉ DOPLNKY NU3TION

Výživové doplnky sú najčastejšie spojované s proteínmi, ktoré prezentujú najmä tí, ktorí cvičia. Dovoľte mi však vyviesť vás z omylu. Proteíny užívam aj ja, minimálne dva roky, a to absolútne nie som vrcholovou športovkyňou. Šport nemám rada, no viem, že bielkoviny potrebujem, aj keď nešportujem. Nakoľko nie som športovec, ako som už napísala, proteíny využívam inak. Nie po cvičení, nie pred cvičením. Ráno, to je pre mňa ideálny čas. Po prebudení totiž telo potrebuje prijať rýchlo stráviteľný zdroj bielkovín. Už na základnej škole nás na biológií učili, že človek potrebuje minimálne 0,8g bielkovín na kilogram hmotnosti nášho tela. Či je to málo, či veľa, nesúdim. Pre mňa faktom ostáva, že bielkoviny potrebujem a nikdy som si nebola istá, že ich prijímam dostatok. Ba dokonca ani počas čias, kedy som ešte konzumovala mäso. Bielkoviny nie sú „sranda“ a je veľmi ľahké o ne prichádzať. Zrejme platí rovnica, že čím viac človek vie, tým viac sa bojí. O svoje zdravie sa bojím, často. Na proteíny by som preto nedala dopustiť. Najradšej mám sladené, napríklad príchuť čokoláda – škorica alebo čokoláda – oriešok. Vždy som chcela okrem sladených vyskúšať aj proteíny, ktoré nie sú dosladené, a teda majú svoju prirodzenú príchuť. Zväčša nie veľmi chutnú. Sójové proteíny nemusím, a tak som vyskúšala ryžový a konopný. Ryžový proteín od Neo Nutrition je kvalitný bielkovinový koncentrát z ryže, ktorá má prirodzene vysoký obsah kyseliny glutámovej a leucínu. V porovnaní s inými ryžovými proteínmi ponúka vysoký obsah bielkovín (až 80%) a výborný aminokyselinový profil. Obsahuje všetky esenciálne aminokyseliny a je veľmi dobre stráviteľný. Ryžový proteín je výbornou alternatívou pre ľudí, ktorí sa chcú vyhnúť srvátkovým a sójovým proteínom. Neobsahuje glutén (lepok), sóju, laktózu, mlieko a žiadne iné alergény. Je vhodný aj pre vegetariánov a vegánov. Konopný proteín je rovnako výnimočný. Neobsahuje alergény, je prirodzeným zdrojov minerálov a vitamínov, má tiež výborný aminokiselínový profil a jeho stráviteľnosť je vynikajúca. Osobne mi chuťovo viac sedí ryžový proteín, priznám sa. Konopný proteín je dobré zmiešať napríklad s mletou škoricou, či kokosom, pre zlepšenie príchute. Kto má ale rád prirodzené chute a nevadí mu nič horké, smelo do toho. Za skúšku človek nič nedá, aspoň zistí, ktoré výživové doplnky, či proteíny, mu vyhovujú najväčšmi.

VÝŽIVOVÉ DOPLNKY NU3TION

Aké výživové doplnky užívate vy? Aké máte na ne názor? 🙂