Nemálo ľudí si predstaví zdravý životný štýl, či cvičenie, keď sa povie slovo proteín. Skutočne sa proteín využíva len pri cvičení? Určite nie. Proteín často pijú (prípadne konzumujú) aj vegáni, ktorí si vďaka proteínom môžu šikovne vyvážiť bielkoviny v organizme a navyše získať aj cenné minerály, či vitamíny. Ľudia, ktorí majú radi sladké, určite siahnu po proteínoch, kde sa nachádza napríklad čokoláda. I keď dnes už je takmer každá príchuť sladká. Pre čokoládových milovníkov mám jeden tip. Proteínový koktejl s čokoládovo – orieškovo príchuťou, ktorý je vhodný aj pre vegánov.

Čokoládovo-orieškový proteín pre vegánov s plnou odmerkou, naplneným pohárom a čokoláda

Proteínový koktejl s čokoládovo – orieškovou príchuťou som si zamilovala hneď po prvom dúšku. Priznávam, možno to je spôsobené aj tým, ako veľmi mám čokoládu v obľube. Zvykla som si ho robiť každé ráno, keď som nestíhala poriadne raňajky. Zasýtil ma a dodal mi energiu. Môžem priznať, že mi zachránil už mnohokrát ráno, nakoľko si rada pospím a následne nie je čas na poriadne raňajky. Jednu odmerku proteínového koktejlu stačí zmiešať so 4dl vody, dobre premiešať a nechať tri minúty odstáť. Proteínový koktejl si môžete zmiešať aj s mandľovým mliekom, pokiaľ potrebujete ráno prijať máličko viac kalórií. Jednoznačne však nemiešajte proteín s kravským mliekom, nikdy!

Pravdepodobne vám teraz napadlo, z čoho je vyrobený vegánsky proteín. Ak ste čakali, že je vyrobený zo sójovej bielkoviny, ste na omyle. Proteínový koktejl obsahuje kvalitný a prírodný hrachový proteín s vysokou mierou vstrebateľnosti. Postupne sa uvoľňuje, čo napomáha dlhodobému pocitu sýtosti, ako som vám už spomínala. Pozor treba dávať na to, že výrobok nie je vhodný pre deti, tehotné a dojčiace ženy. Preteínový koktejl si môžete zadovážiť vo viacerých príchutiach, a to s banánovou príchuťou, karamelovou alebo čerešňovo – vanilkovou príchuťou. Mimochodom, aktuálne nájdete všetky vegánske proteínové koktejly v 50% zľave.

A prečo vôbec siahnuť po vegánskom proteíne? Proteínový koktejl s čokoládovo – orieškovou príchuťou obsahuje zmes hrachového a ryžového proteínu. Hrachový proteín je bohatý na esenciálne aminokyseliny, ktoré podporujú regeneráciu svalstva, odbúravanie cholesterolu a znižujú obsah tuku v obličkách a pečeni. Navyše, hrachový proteín podporuje pocit nasýtenia. Hrachový proteín je senzácia, o tom niet pochýb. Avšak ryžový proteín za ním vôbec nezaostáva. Ryžový proteín sa vyrába z hnedej ryže, ktorá ponúka o niečo viac bielkovín ako biela ryža. Bielkovinový ryžový prášok, ktorý vznikne mletím zŕn hnedej ryže, má nízky obsah lyzínu (esenciálna aminokyselina – telo si ju nedokáže vytvoriť samo), ale za to je dobrým zdrojom BCAA (esenciálne aminokyseliny s rozvetveným reťazcom).

Naplnený pohár proteínom v detaile

Zloženie: zmes proteínov (hráškový proteín, ryžový proteín), palatinóza, príchuť (čokoláda, lieskový orech), zmes vitamínov a minerálov (vitamíny B1, B2, E, A, D, C, B12, B6, K1, niacín, biotín, kyselina pantoténová, bezvodá kyselina listová, maltodextrín), zahusťovadlo (karboxymetylcelulóza), farbivo (kakaový prášok), sladidlo (sukralóza)

Výživové hodnoty v jednej porcii: 134kcal, 17g proteínu, 1g tuku, 13g sacharidov, 1g vlákniny, necelý 1g soli

Vitamíny (% odporúčanej dennej dávky): vitamín A, D, E , C – 35%, niacín – 31%, vitamín B6 – 30%, kyselina listová – 35%, vitamín B12 – 33%, biotín – 35%, kyselina pantoténová – 36%, vitamín K, B1 – 35%, vitamín B2 – 44%

Aké príchute proteínu máte najradšej? 🙂