Bez obalové nakupovanie sa pomaly, ale isto, teší čoraz väčšej obľube. Bez obalový obchod s trvanlivými potravinami nájdete už takmer v každom väčšom, či menšom, meste. Viete si v nich nakúpiť strukoviny, koreniny, oleje, sušené ovocie, či dokonca aj sladkosti. Jedna kategória mi však v bez obalových obchodoch u nás v Košiciach veľmi chýba. Drogéria a kozmetika. Aktuálne poznám len jeden obchod, kde sa dá načapovať v Košiciach drogéria – mydlo na ruky, prací gél a prostriedok na umývanie riadu. Rovnako sa v jednom bez obalovom obchode dá kúpiť napríklad lufa, či bez obalové olivové mydlo. Ale čo zvyšok? Kde nakúpiť tuhý šampón úplne bez obalu alebo mydlové kokosové vločky na pranie? Budete sa možno diviť, no bez obalovo sa dá nakupovať aj na internete. Jednoducho, rýchlo a v pohodlí domova. Pre mňa to tiež bolo novinkou, ktorú som však chcela vyskúšať. Zaujímalo ma, či sa skutočne dá nakúpiť bez obalu online. A veruže, dá. Nie je to žiadna veda. Ušetrí vám to mnoho času, no je to aj praktické, ak nebývate poblíž žiadneho bez obalového obchodu, ktorý ponúka aj kozmetiku a drogériu.

Bez obalový nákup

Iste budú teraz mnohí namietať, že nakupovanie online je neekologické a tvorí množstvo odpadu. Nie vždy je tomu však tak. Áno, niekto vám balík doručiť musí, avšak ten „niekto“ by vašu trasu zrejme absolvoval s vašou, či bez vašej objednávky, tak či onak. Ale čo krabica, ktorá príde spoločne s produktmi? Opýtali by sa ďalší. Je plne recyklovaná, opäť recyklovateľná a dokonca kompostovateľná. Stačí odlepiť nálepku s vašou adresou a menom, ktorá sa nachádza na krabici, rozstrihať krabicu na menšie časti a dať dážďovkám do kompostu, ako to robíme aj my. Odkedy máme kompostér, nevyhodili sme žiadnu recyklovanú kartónovú krabicu do odpadu. A čo výplň, ktorá príde v krabici z Mokoshopu? Opäť sa jedná o recyklovaný a opäť recyklovateľný papier, ktorý môže ísť smelo do kompostu. Tým pádom jediný „odpad“, ktorý vyprodukujete, bude lepka, ktorá sa nachádza na balíku a nemôže ísť dážďovkám do kompostu. Faktúra za nákup vám taktiež príde online na mail, to znamená, že planétu ušetríte aj ďalšieho odpadu v podobe faktúry, ktorá sa nedá recyklovať, ani kompostovať. Farby v tlačiarni zatiaľ nie sú na tom tak dobre, aby dážďovkám neublížili. A potom, keď narežete kartónovú krabicu na menšiu kúsky a papier rozrežete taktiež na menšie, môžete sa pustiť do samotného obsahu objednávky, ktorá vám príde.

Bez obalový nákup

Prvé, čo som v balíku vykutrala, boli kokosové mydlové vločky na pranie a tekuté mydlo na ruky. Pravdu povediac, na tieto dva výrobky som bola najviac zvedavá, ako prídu zabalené. Nevedela som si predstaviť, s čím asi príde bez obalový e-shop. Dumala som nad tým po celý čas, kým bol ku mne na ceste balík. Až nakoniec prišiel, a ja som mala radosť ako malé dieťa. Ak by sa dalo, skočila by som dva metre do výšky. Alebo aj vyššie. Kokosové mydlové vločky na pranie prišli v sklenenej nádobe, ktorá predtým slúžila na akúsi omáčku (súdim podľa etikety na vrchnáku). Sklenená nádoba samozrejme bola poriadne umytá, to sa nemusíte báť. Prišlo mi to ako skvelý nápad, využívať staré sklenené nádoby na výrobky, ktoré si zákazníci objednajú z e-shopu Mokoshop. Majiteľka online obchodu mi prezradila, že pre nich sú zbytočné obaly zlo, a tak sa snažia recyklovať všetko, čo ku ním príde a dať obalom druhú šancu. Poradila mi dokonca, že ak by som obaly nepotrebovala, môžem ich odniesť do bez obalových obchodov, kde sa im potešia. Obaly sa mi však zídu, a tak si ich skromne ponechám. Nachádzajú v našej domácnosti vždy pestré využitie nielen na skladovanie trvanlivých potravín, ale aj na skladovanie domácej aviváže, či iných prostriedkov vyrábaných doma. Aby som ale prišla ku samotným výrobkom, začnem kokosovými mydlovými vločkami, ktoré ocenia aj vegáni. Dlhšie som pokukovala po alternatíve pracích gélov. Používame síce prírodné značky, ktoré netestujú na zvieratách, no i tak som chcela niečo, čo nebude tvoriť žiaden odpad. Dospela som ku záveru, že jednoznačne chcem vyskúšať kokosové mydlové vločky.

Kokosové mydlové vločky boli pre mňa ekologickou novinkou a vychytávkou. Predtým, než som sa rozhodla ich vyskúšať, som si o nich mnoho čítala. Podľa referencií na internete som usúdila, že nebudú krokom vedľa. Sú vyrobené len z dvoch ingrediencií, a to zo zmydelneného kokosového oleja a vody. Sú vegánske, čisto prírodné a ekologické viac, než akýkoľvek iný prostriedok podobného typu. Kokosové mydlové vločky navyše neobsahujú žiadne esenciálne oleje, ktoré by vám mohli podráždiť pokožku. Poslednú dobu mám pokožku veľmi citlivú, a preto sme potrebovali prostriedok na pranie, ktorý bude svojim zložením prírodný, minimalistický, hypoalergénny a nebude obsahovať žiadne farbivá ani chemické látky. Môžete sa tešiť na jemnú kokosovú vôňu, ktorú ale ucíti len skutočne bystrý nos. Použitie je jednoduché, stačí rozpustiť 2-4 polievkové lyžice kokosových mydlových vločiek v teplej vode a vzniknutý gél naliať do bubna práčky. Priznám sa, tento krok som úplne vynechala. Používala som na jedno pranie cca 2 polievkové lyžice kokosových mydlových vločiek, ktoré som nasypala priamo do bubna práčky. Prať môžete s vločkami medzi teplotou 30-90°C, biele aj farebné prádlo. Narozdiel od klasických, chemicky vyrábaných, pracích gélov a prostriedkov sa prírodné mydlá v odpadových vodách, pôsobením baktérií sa prítomnosti kyslíka, rozložia za relatívne krátku dobu bez zbytkov na vodu, oxid uhličitý a soli. Taký stav sa nazýva úplnou biologickou rozložiteľnosťou.  

Tekuté mydlo na ruky sa u nás doma spočiatku tešilo obľube len mojej maličkosti. Priateľovi sa vôňa zdala silná. Mne vyhovovala, a tak priateľovi neostalo nič iné, než sa prispôsobiť. Ako som spomínala o pár riadkov vyššie, momentálne mám citlivú pokožku po celom tele. Nedávno ma dokonca potrápil na rukách ekzém, a tak si skutočne nemôžem dovoliť príliš experimentovať. Viem, že prírodná kozmetika je dobrou voľbou. Možno je to šťastím, no zväčša sa ku mne dostanú výrobky, ktoré mi sadnú ako riť na šerbeľ. Tekuté mydlo na ruky značky Sonett prišlo v sklenenej fľaši s obsahom 750ml. Neviem vám zaručiť, ako dlho mydlo vo vašej domácnosti vydrží, no my ho máme už takmer mesiac a ešte stále nám ostalo minimálne 300ml. Spočiatku som sa bála, či mi nebude vysušovať ruky, nakoľko obsahuje esenciálne oleje a alkohol, no nestalo sa. Tekuté mydlo je jemné, ruky nevysušuje, umyje všetku špinu a dokonca je vhodné aj na umývanie celého tela. My ho však využívame len na ruky. Jeho krásna vôňa mi zakaždým prenikne do nosa. Intenzívna a čistá vôňa rozmarínu. Jedná sa o vôňu, ktorá je svieža a na aktuálne obdobie ako stvorená. Mimochodom, výrobca Sonett má dokonca zásady ekologickej drogérie, ktoré neporušuje. Tekuté mydlo je 100% biologicky rozložiteľné, v priebehu hodín až dní sa vo vode úplne rozloží na bežné prírodné zložky. Sonett totiž odmieta používať prísady škodlivé pre životné prostredie a pre zdravie človeka. Taktiež suroviny použité pri výrobe pochádzajú z bio-dynamického alebo ekologického hospodárstva, prípadne z volného zberu.

Zloženie tekutého mydla: voda, olivový olej, kokosový olej, alkylpolyglukozid, alkohol, glycerín, citrát, parfum

Kokosové mydlové vločky na pranie a tekuté mydlo na ruky

Ďalšími v balíku boli výrobky na osobnú starostlivosť. Začnem najmenšími položkami, a to prvotne vzorkou tuhého šampónu s hennou. Zväčša o vzorkách nepíšem, no tentokrát som sa rozhodla spraviť výnimku. I keď je to vzorka, tuhý šampón mi vydržal dva týždne, z čoho som ostala veľmi milo prekvapená. Ďalej na fotografií môžete vidieť bavlnené kozmetické tampóny vyrobené z biobavlneného zamatu, vhodné aj pre tú najjemnejšiu pleť. Biobavlnené kozmetické tampóny sú hebké na dotyk, vyčistia pleť bez poškodení a sú výbornou náhradou ku jednorazových bavlneným kozmetickým tampónom. Vďaka používanie znovu – použiteľných biobavlnených tampónom môžete ušetriť až 3-4kg odpadu ročne. Kozmetické tampóny, ktoré vidíte na fotografií, nie sú chemicky bielené, ani farbené, a vďaka tomu nespôsobujú na pleti žiadne alergické prejavy počas používania. Najideálnejšie je prať biobavlnené tampóny pri teplote 40-60°C, bez aviváže, len s kokosovými vločkami, či iným ekologickým pracím prostriedkom. Okrem už spomenutých bio bavlnených kozmetických tampónov a vzorke tuhého šampónu s hennou, sa v balíku nachádzalo aj šľahané telové maslo pre citlivú pokožku. Odporúčam ho ľuďom, ktorí majú skutočne problém s citlivou, prípadne až atopickou pokožkou. Šľahané telové maslo je najlepšie používať na vlhkú pokožku, aby sa mohlo dokonalo vstrebať. Konzistenciou je skutočne ako šľahačka, mastnejšia šľahačka. Stačí si naniesť málo, inak sa minie účinku a nebude sa vedieť celé vstrebať. Mne osobne vďaka obsahu koloidného ovsa a extraktu z nechtíka lekárskeho veľmi uľavil od pálenia a bolestivých vyrážok, ktoré sa mi začali objavovať na pokožke. Poklad, ako ho momentálne nazývam, je zabalený v obale z čierneho skla, čím sa predchádza zbytočným plastovým obalom. Po spotrebovaní výrobku môžete obal recyklovať medzi sklom, prípadne si obal nechať a opäť ho používať.

Zloženie šľahaného telového masla: bambucké maslo, brutnákový olej, konopný olej, avokádový olej, ovsený lipidový olej, koloidný ovos, rastlinný glycerín, prírodný vitamín E, slnečnicový olej, extrakt z nechtíka lekárskeho

Biobavlnené kozmetické tampóny, vzorka tuhého šampónu s hennou, šľahané telové maslo

Poslednými dvomi výrobkami, ktorým sa v dnešnom článku budem venovať, sú tuhý bylinkový šampón a hustá sieťovka. Začnem výrobkom na vlasy, tuhým bylinkovým šampónom, ktorý vydrží neuveriteľne dlho. Pri jeho používaní budete mať pocit, že sa vám azda ani neminie. Váži síce len 110g, no táto gramáž vám bohato vystačí minimálne na dva mesiace, pokiaľ si vlasy umývate každý druhý až tretí deň. Najviac bude vďaka obsahu žihľavy vyhovovať bylinkový šampón suchým a poškodeným vlasom, ktoré dokáže zoceliť a zregenerovať. Ak ste tuhé šampóny nikdy predtým nepoužívali, spočiatku sa vám môže máliť, že to bol krok vedľa. Nenechajte sa ale oklamať. Tuhé šampóny používam už niekoľko rokov a nedám na ne dopustiť. Navyše, tuhý bylinkový šampón, ktorý som testovala, nijak nezamotával vlasy, ako to niektoré tuhé šampóny zvyknú robiť. Naopak, tento vám vytvorí hustú penu, ktorú môžete jednoducho opláchnuť a vlasy dostanú nový nádych. Doslova. Žihľava navyše pomáha aj s lupinami, no rovnako pomôže aj popraskanej vlasovej pokožke, kde sa zvyknú robiť šupinky. Tuhý šampón je ručne vyrábaný z tých najlepších a len prírodných ingrediencií. Žiadna ingrediencia nie je testovaná na zvieratách a smelo po ňom môžu siahnuť aj vegáni.

Zloženie tuhého bylinkového šampónu: voda, olivový olej, kokosový olej, palmový olej, slnečnicový olej, mandľový olej, citrónový extrakt, kyselina askorbová, glycerín, žihľavový extrakt, propylén glykol

A aby ste si mali v čom odnášať svoje bez obalové nákupy, šetriť prírodu aj svoju peňaženku a v neposlednom rade dokonca oživiť svoj outfit, pridávam vám odkaz aj na hustú sieťovku, ktorá vydrží aj väčšiu záťaž, akou môžu byť napríklad sklenené fľaše. Sieťovka je šetrne vyrobená zo 100% bio bavlny, ktorá je obnoviteľnou surovinou. Nahradí mnoho neekologických, plastových a tuctových tašiek. Hurá nakupovať so sieťovkou, ktorá je nielen eko, ale aj štýlová.

Tuhý bylinkový šampón, sieťovka na nákup

Nakupujete vo svojom meste bez obalovo? Skúsili by ste bez obalový nákup aj online? 🙂