Ahojte!
 Po látkových vložkách, plátených taškách, nerezových slamkách a x ďalších vymoženostiach som sa rozhodla pre látkové tampóny. Nie, nemyslím tie menštruačné. Mám na mysli látkové odličovacie tampóny, ktoré ocení každá žena. Sú praktické, neškodné, kompostovateľné, šetrné k pleti a ku životnému prostrediu a vlastne majú toľko plusov, že by som ich písala do rána.

Predstavte si, koľko odličovacích tampónov ste už za svoj život spotrebovali. Jedno balenie má približne 60 kusov, to vám môže vydržať mesiac. Za rok je to však celých 720 kusov tampónov, prípadne aj viac. Všetky putujú do koša, pričom takéto vysoké množstvo vyprodukuje len jedna žena. Myslím si, že skutočne mnoho žien používa odličovacie tampóny a používajú ich aj viac ako 720 ročne. Je čas sa zamyslieť. Jednak plýtvate svojim časom, nakoľko musíte ísť do drogérie a čakať pri pokladni. Na druhú stranu vás to stojí aj nejaké tie peniažky samozrejme. A čo je najdôležitejšie, ničíte si zdravie očí.
Približne rok – dva dozadu som mala veľký problém s mojím ľavým okom. Urobili sa mi pod ním malé vyrážky, ktoré sa však nedali vytlačiť. Nedalo sa s nimi robiť nič, boli malinké a tesne pri sebe. Pred okom sa mi často zahmlievalo a praskala mi na ňom permanentne tá istá žilka. Začalo to byť tak vážne, že som vyhľadala očnú lekárku, ktorá mi z oka vytiahla kus vaty. Viete, odkiaľ sa tam vzala? Z odličovacieho tampónu, ktorý bol navyše napustený takou chémiou, ktorá mi úplne dráždilo po celý čas oko. Zdravie je skutočne najcennejšie a preto, ak by ste to už neurobili kvôli planéte, rozhodne to urobte sami pre svoje zdravie, aby sa vám nestalo to, čo sa stalo mne.
Odvtedy som sa snažila vatovým tampónom úplne vyhýbať, až som raz prišla na vegánske hody, kde som si kúpila svoje prvé látkové odličovacie tampóny. Kúpila som si spočiatku dva, neskôr som si dokúpila ďalších sedem. A nakoniec mi milá pani z Ekonetky poslala ďalšie tri za ktoré som veľmi vďačná. Látkové odličovacie tampóny vôbec nie sú drahá záležitosť a myslite na to, že si môžete zachrániť zdravie.
Vymenili by ste svoje klasické tampóny na odličovanie za látkové? 😊