Ahojte!

Dlhšie som mala v pláne pripraviť si článok, v ktorom by som vám predstavila nejaké zdravé a chutné alternatívy. Ako ste sa už v názve mohli dozvedieť, dnes pôjde o alternatívy klasického masla. Verím, že alternatív je skutočne mnoho, no dnes vám predstavím tri z nich. Navyše jedna alternatíva je úplne vegánska a skladá sa len z jednej suroviny.

 

ARAŠIDOVÉ MASLO
 V úvode som načrtla, že jedna alternatíva ku klasickému maslu je úplne vegánska a zložená len z jednej suroviny. Ktorej suroviny? No predsa arašidov. Ľudia sa pri arašidovom masle delia na dva tábory. Jedny ho milujú, iní ho nenávidia. Vždy som chcela vyskúšať arašidové maslo, avšak pravdepodobne som narazila vždy len na druhú skupinku ľudí, a to tých, ktorí ho v láske nemajú. Trochu ma to odradilo, nakoniec som však aj tak dala na svoje presvedčenie a na svoj rozum a ochutnala som ho. Musím povedať, že je to skutočná maškrta. Výborne slúži ako dip ku ovociu ako sú napríklad jablká alebo banány. Pokiaľ si na desiatu alebo len tak na cesty zvyknete brávať so sebou ovocie, potom si ku nemu jednoznačne pribaľte aj lyžicu arašidového masla. Nielenže vás poriadne zasýti, no dodá vám aj energiu. Dávajte však pozor pri konzumovaní arašidového masla, pretože arašidy sú silným alergénom!
Kvalitné arašidové maslo (t.j. len z arašidov, žiadne iné prídavky) má pre telo skutočne pozitívny vplyv. Samozrejme v rozumnom množstve. Mne sa na arašidovom masle páči najviac to, že je výborným zdrojom živín. Okrem toho bojuje proti chorobám, napomáha vášmu srdiečku, ba čo viac, je skvelým zdrojom proteínu – 2 lyžice obsahujú až 7 gramov bielkovín. Myslím si, že ak ste ho ešte neochutnali, určite nemáte čo stratiť. Navyše má lahodnú vôňu.
NUTTY GHÍ
Druhou alternatívou ku klasickému maslu je nutty ghí – arašidová nátierka s kakaom. Áno, znovu sme pri arašidoch, no uznajme, že majú skutočne široké spektrum využitia. Pokiaľ si chcete zamaškrtiť, siahnite po niečom zdravšom ako je nutella. Maslo alebo skôr nátierka, nutty ghí, neobsahuje žiaden palmový olej, cukor, lepok, ba dokonca neobsahuje ani mlieko, čiže je úplne bezlaktózová. Môžu ju konzumovať ľudia, ktorí majú problém s toleranciou laktózy (ako napríklad ja), avšak je vhodná aj pre celiatikov. Navyše sa po nej nepriberá a vaše telo dostane niečo skutočne chutné a výživné. Myslím si, že pokiaľ si chcete zamaškrtiť, určite to bude pre vás správna voľba.
Zloženie: arašidy, topené maslo Ghí, kakaový prášok, med, vanilkový lusk
GHÍ
Čerešničkou na torte je zdravé, chutné, voňavé a rovnako bezlaktózové maslo. Maslo síce je vyrobené z maslového tuku (kravský!), avšak je prepustený, a tým pádom zbavený laktózy. Maslo ghí má nádhernú jemne orieškovú, sladkastú vôňu. Klasické kravské maslo som nejedla skutočne veľmi dlho, keďže ho konzumovať nemôžem, no myslím si, že maslo ghí je tisíc krát lepšie, a to nielen vďaka skvelej vôni a chuti. Viete, prečo by u vás nemalo chýbať? Odpovedí je hneď niekoľko. Najlepšie, čo môžem spomenúť je fakt, že na ňom absolútne nemusíte kontrolovať dátum spotreby. Neotvorené vám vydrží aj niekoľko rokov, otvorené minimálne 6 mesiacov, čo je skutočne slušná doba. Maslo ghí je bohaté na vitamíny, a to najmä na vitamíny A, D, C a K. Okrem toho znižuje hladinu cholesterolu v krvi, zlepšuje trávenie, pomáha pri chudnutí a mnoho ďalšieho. Tak čo, vyskúšali by ste? Moja mamina sa ho nevie nabažiť, vraj už ani nebude kupovať klasické maslo. Čo sa mi však páči najviac, maslo ghí je v sklenom pohári, ktorý sa dá následne využívať. Kúpou podporíte nielen svoje zdravie, ale prispejete aj ku ekologickej forme balenia masla.
Skúšali ste už niekedy iné maslo, než kupujete zvyčajne? 😇