Vraví sa, že každá bolesť hlavy je iná. Má inú intenzitu, vyžarovanie, či časový horizont v ktorom sa maximálne prejaví. Prekonávať každú bolesť hlavy ružovými tabletkami v domnení, že vám to pomôže, je omyl. Možno vás na istú chvíľu odbremení od bolesti, no problém tým určite nie je vyriešený. Niekedy stačí možno pohár vody a pomôže vám spoľahlivejšie ako tabletka od bolesti hlavy. Telo v prvom rade potrebuje dostatočný prísun vody. Navyše, ak dlhodobo zaslepujete bolesť hlavy liekmi, zahmlíte jej pôvodnú príčinu. Možno je vám na chvíľu lepšie, ale nie je to riešenie. Základný problém sa bude ďalej rozvíjať a prehlbovať. Aj preto som si pre vás dnes pripravila článok na tému ako si poradiť s bolesťou hlavy. Lieky sa budem snažiť v tomto článku vynechať. Tie sú až poslednou voľbou, ak nič z nižšie spomenutého nezaberie.

Bolesť hlavy

Masáž

Môžete si masírovať mnoho bodov na tele, no prioritne je najlepšie masírovať si hlavu špičkami prstov podobne, ako pri umývaní vlasov. Pokiaľ máte vlasy krátke, môže sa pomaly v malých kruhoch masírovať oblasť spánkov a čelo kefou z prírodných štetín. Rovnako účinná by mala byť masáž rúk, masírovanie akupresúrneho bodu San Yin Jiao, masírovanie pri koreni nosa. Spoľahlivá je aj masáž ramien a spánkovej oblasti. Najdôležitejšie pri akejkoľvek masáží, ktorá by vás mala zbaviť bolesti hlavy, je byť v správnej polohe a uvoľniť sa. Masáž vám zaberie od tridsať sekúnd do jednej minúty. Masírujte jemne a pomaly. Bolesť by mala zmiznúť do piatich až desiatich minút.

Odložiť telefón, vypnúť televíziu

Jedna z najlepších vecí, čo môžete urobiť (nielen, keď vás bolí hlava), je odložiť mobilný telefón a vypnúť televíziu. Užívať si prítomný moment a nekontrolovať nonstop sociálne siete. Až tak veľa sa toho za tých pár hodín nezmení, to mi môžete veriť. Tento tip a zároveň odporúčanie píšem z vlastnej skúsenosti. Občas mám dni, kedy ráno vstanem a prvé, čo urobím je, že chytím do rúk telefón. Okrem toho, že sa ráno dá stráviť produktívnejšie a sociálne média používané zväčša na mobilných zariadeniach sú veľkým zabijakom času, táto aktivita vám zaručene skôr, či neskôr privodí bolesť hlavy. Zvykla som si našťastie vstať na budík, odložiť telefón, urobiť si rannú rutinu, a až tak chytiť do ruky telefón. Ako som však spomínala, pokiaľ mám nabitý deň od rána a prvé, čoho sa chytám je telefón, večer sa dostaví bolesť hlavy. To isté platí o televízií. Všetkého treba s mierou, nakoľko všetkého veľa škodí, ako sa vraví.

Prírodné oleje na natieranie spánkovej oblasti

Mnohí odborníci sa zhodujú, že potieranie spánkov levanduľovým olejom môže mať rovnako dobrý účinok ako tabletka proti bolesti. Rozvoňajte si obydlie olejom, ktorý na vás príjemne pôsobí. Pri bolestiach hlavy vám urobí dobre eukalyptový olej, no vhodný je aj klinčekový olej. Klinčekový olej sa extrahuje (získava) zo sušených púčikov klinčekov. Farba klinčekového oleja sa pohybuje od svetložltej až po zlatohnedú. Má korenistú vôňu podobnú klinčekom. Klinček bol hojne využívaný starovekými indickými a čínskymi civilizáciami a do ostatných častí sveta vrátane Európy sa rozšíril počas 7. a 8. storočia. Dodnes sa klinček užíva v niektorých indických a čínskych pokrmoch. Je bohatý na fenylpropanoidy odvodené z rastlín, pričom hlavnou zlúčeninou je eugenol. Ďalšie bioaktívne zlúčeniny zahŕňajú tymol, karvarol a cinnamaldehyd.

Klinčekový & levanduľový olej

Skontrolujte si výrobky v domácnosti

A tým myslím najmä čistiace prostriedky, sviečky, kozmetiku, či voňavky. Čistiace prostriedky obsahujú veľa škodlivých látok, ktoré vám pri neopatrnom narábaní s nimi môžu poškodiť nielen pokožku a čuchové zmysly, ale i narušiť kvalitu spánku, či spôsobiť bolesť hlavy. Rovnako sú na tom sviečky, kozmetika, či voňavky. Takmer v každej domácnosti sa nájde milovník, či milovníčka sviečok, kozmetiky a voňaviek. Vždy si však prečítajte pozorne, čo sa píše na obale a rovnako to, aké je zloženie. Namiesto parafínových sviečok dajte prednosť sviečkam zo sójového vosku z ekologického zdroja. Kozmetiku kupujte rozumne, najlepšie s prírodným zložením. Voňavky sú kapitola sama o sebe, no navrhujem vyskúšať na týždeň – dva prestať používať voňavku, aby ste mohli spoľahlivo vylúčiť túto variantu z ktorej by vás mohla bolieť hlava.

Dbajte na dostatočný prísun pitnej vody

Znie to ako klišé, ale spomedzi všetkých rád je táto jednoznačne najdôležitejšia. Pomôže vám už ako prevencia. Pokiaľ človek vypije denne dostatok pitnej, najlepšie čistej vody, má menšiu šancu, že ho prepadne bolesť hlavy. Samozrejme, ak sa jedná o neurologické problémy, voda bude na to prikrátka. Ak sa však jedná o klasickú bolesť hlavy, ktorú z času na čas pociťujeme všetci, voda je tým prvým, po čom obvykle siahneme. Do pitného režimu sa nerátajú sladené, či bublinkové nápoje, ani smoothies, či káva. Pitný režim je najlepšie dodržiavať čistou vodou, napríklad s citrónom a s mätou, pokiaľ vám samotná čistá voda nechutí. Okrem čistej vody môžete pitný režim počas dňa dopĺňať nesladenými bylinnými čajmi alebo neperlivými minerálnymi vodami.

Džbán s vodou

Máte problémy s bolesťou hlavy? Ako ich riešite vy?