Prírodnej kozmetike sa venujem už nejaký ten piatok. Vždy ma však prekvapí, ak príde na trh niečo nové. Niečo unikátnejšie, lepšie, zaujímavejšie, účinnejšie. Mnohokrát mám pocit, že v kozmetike už je vymyslené a prebádané takmer všetko. Následne však nájdem stránky, značky a produkty, ktoré ma presvedčia o opaku. Ako napríklad Ave Natura, ktorá mi posledné týždne, odkedy ju testujem, príde fenomenálna. Používajú jedinečný a revolučný spôsob extrakcie, pri ktorom získavajú z rastlín niekoľkonásobne viac účinných látok, ako pri doteraz známych postupoch (lúhovanie alkoholom, či vriacou vodou). Tento inovatívny postup prebieha pri izbovej teplote, čím sa zachovávajú zdraviu prospešné látky v pôvodnej forme. Ich vstrebávanie a účinnosť umocňujú častice molekulárnych rozmerov. Ide o unikátne testovaný postup, využívajúci poznatky kvantovej fyziky na molekulárnej úrovni. Práve tieto aspekty charakterizujú výnimočnosť produktov Ave Natura. Je pre nich dôležité zdravie, pokoj a krása. Vďaka tomu sú jednotlivé podkapitoly v článku pomenované podľa pilierov Ave Natura.

Výrobky Ave Natura

Zdravie – Hygienický sprej

Začnem hygienickým sprejom, ktorého vôňu som si tak obľúbila, že by som sa s ním najradšej striekala pravidelne. Pre mňa a pre priateľa je však najväčším pomocníkov, ak ideme na výlet alebo do prírody. Striekam sa ním už pred cestou, ale aj počas pobytu v prírode. Prevencia je totiž vždy účinnejšou možnosťou ako následná liečba štípancov od hmyzu. Klasické repelenty, ktoré by odpudzovali hmyz a v zložení majú všelijaký chemický mix, už dlhšie nepoužívame. Zvykneme kupovať repelent od jednej slovenskej značky, no mať repelent a hygienický sprej ako prvú pomoc v jednom je počas výletov jednoznačne praktickejšie. Vďaka esenciálnym olejom je skvelým odpudzovačom otravného hmyzu a vďaka glycerínu a olejom, ktoré obsahuje, pokožku nevysušuje. Vhodný je aj na malé poranenia, ktoré sa môžu v prírode naskytnúť. Malé povrchové poranenia šikovne ošetrí a vďaka protizápalovým účinkom aj vydezinfikuje. Pre mňa, ženu s opakujúcim sa ekzémom na rukách, je veľmi dôležité mať dezinfekčný sprej, či repelent, ktorý pokožku nevysušuje. Zložka glycerínu hneď na tretej priečke v zložení ma preto potešila. Glycerín totiž funguje ako naša „druhá koža“ a v mnohých prípadoch nevykazuje žiadne vedľajšie účinky. Glycerín pokožku chráni ako štít a oceňujem jeho prítomnosť v zložení na prvých priečkach.

Zloženie:

voda, alkohol, glycerín, sorbitol, kokosový olej, glukóza, manitol, borovicový olej, olivový olej, mandľový olej, mätový olej, rozmarínový olej, eukalyptový olej

Hygienický sprej

Pokoj – Penové mydlo Favour

Po nie tak dávnom incidente s čistiacou penou od Alciny, ktorú som vychválila do nebies a po zverejnení článku sa mi to stokrát vrátilo, som si povedala, že som s čistiacimi penami nadobro skončila. Stalo sa to, čo by som nečakala ani v zlom sne. Pena mi vošla do očí, čo sa mi už párkrát stalo, no vždy som to vymyla a pokračovala som ďalej v čistení pleti. V jeden večer, aj po dôkladnom premytí oka vodou, som však pokračovať nemohla. Oko sa mi doslova prilepilo, nevedela som ho otvoriť a myslela som, že oslepnem. Asi po troch hodinách, keď som oko začala konečne otvárať, mala som v ňom popraskané asi všetky žilky, ktoré len mohli byť popraskané. Bolo spuchnuté, bolelo a slzy tiekli takmer stále. Tento stav trval tri dni a napriek tomu, že tá konkrétna čistiaca pena mojej pleti vyhovovala, ďalej som ju používať nechcela a skončila v koši. Po tomto incidente som si povedala, že stačilo. Ostanem len pri čistiacich géloch, pre istotu. Vraví sa, že človek do tej istej rieky dvakrát nevstúpi. Ale ja áno, aj trikrát. Nakoniec som skúsila s veľkými obavami a s malou dušičkou ďalšiu čistiacu penu.

Pokiaľ testujete produkty, akékoľvek, treba rátať s tým, že nie všetko vám sadne. Zatiaľ som na väčšinu produktov mala šťastie, no takéto hobby v podobe testovania kozmetiky nie vždy končí najšťastnejšie. Zlepené oko nebola prvá vec, ktorá ma postretla. Približne pred rokom som testovala marocký íl, ktorý mi spôsobil alergickú reakciu na pleti. Ako na to spomínam, skutočne je občas potrebná odvaha premôcť sa a skúšať, písať a deliť sa o postrehy, či zážitky s daným produktom.

Späť však ku čistiacej pene na ktorú ste určite viac zvedaví ako na moje nelichotivé príhody z testovania produktov. Ako som spomínala, čistiacu penu som sa použiť bála a prvý týždeň som na ňu ani nesiahla. Ovoniavala som ju, skúmala som obal a premáhala som sa. Otestovať som ju však musela a rozhodne aj chcela. Zaujímalo ma, ako bude sedieť mojej pleti. Navyše, aj zloženie je tisíckrát lepšie ako od spomínanej čistiacej peny. Bola som si istá, že ak by sa aj čokoľvek stalo, nedopadlo by to fatálne. A tak som ju po týždni, čo som ju mala vystavenú v kúpeľni, predsa len vyskúšala. Nemohla som urobiť lepšie. Spoločne s denným pleťovým krémom, ktorý som taktiež mala možnosť otestovať, mi sadla čistiaca pena, resp. penové mydlo Ave Natura výborne. Pleť dokonalo vyčistila. Po pravidelnom používaní ráno a večer som po dvoch týždňoch zaznamenala menej vyrážok na čele, ktoré je mojou vyrážkovou zónou. Po umytí som nemala pocit suchej, ani napnutej pokožky. Bola jemná, tip – top vyčistená a v zrkadle som sa obzerala minimálne päť minút. Táto čistiaca pena je však vhodná aj na ruky, pokiaľ by ste ju nechceli skúšať priamo na tvár. Potvrdiť môžem, že nie je škodlivá pre pleť s dermatitídou, či pre citlivú pleť. Výrobca uvádza, že je vhodná aj pre problematickú, či detskú pokožku.

Zloženie:

voda, kokosový olej, olivový olej, bikarbonát draselný, borovicový olej, glycerín, borát sodný, mandľový olej, levanduľový olej, kyselina glukónová, glukonát sodný, alkohol

Penové mydlo Favour

Krása – Pleťový krém Spectrum

Spoločne s penovým mydlom tvorí pleťový krém Spectrum dokonalú dvojicu. V poslednej dobe sa mi skutočne osvedčilo, že je lepšie používať aspoň dve až tri produkty od rovnakej značky, najlepšie z rovnakej rady, aby bol efekt čo najúčinnejší. Pleťový krém Spectrum je síce drahšia investícia, no pokiaľ chcete mať pleť zdravú, stojí to za to. I keď trpím chronickou dermatitídou, ktorá ma tendenciu vrátiť sa vždy v najhoršom čase, aktuálne mám nádhernú pleť bez najmenšej známky po dermatitíde. Penové mydlo pleť dôkladne, no jemne vyčistí a pleťový krém následne pleť ošetrí a zanechá ju hodvábne hebkú. Je mimoriadne vhodný nielen na pleť postihnutú dermatitídou, ale aj na pleť, ktorá trpí ekzematickými prejavmi, či začervenaním. Po jeho použití som skutočne nezaznamenala ani štípanie, ani začervenanie. Vďaka technológii AVE ACTIVE® prenikajú zložky obsiahnuté v pleťovom kréme aj do hlbších vrstiev pokožky, čím ju ošetrujú. Súčasťou zloženia sú aktívne ingrediencie ako napríklad kyselina hyalurónová, pantenol, allantoin, laktát sodný, vitamín E a iné. Základom je bambucké maslo, ktoré majú ľudia v obľube najmä vďaka jeho protizápalovým vlastnostiam a dokonalému zvláčneniu pleti.

Jedinú nevýhodu, ktorú som zaregistrovala, bola mastnejšia T – zóna najmä v oblasti čela. S touto partiou však mám problém už od puberty, a tak je malá pravdepodobnosť, že by ste rovnaké negatívum zaznamenali aj vy. Pleťový krém Spectrum sa zvyčajne vstrebáva do dvoch minút, na pleti zanecháva jemný a takmer neviditeľný ochranný film. V mojom prípade okrem čela, kde je ochranný film viditeľný. Napriek tomu tento výrobok odporúčam všetkými desiatimi.

Zloženie:

voda, bambucké maslo, cetyl alkohol, pantenol, laktát sodný, alantoín, dimetyl sulfón, kokosový olej, borovicový olej, glycerín, olivový olej, mandľový olej, cukrová trstina, glukóza, glukonát sodný, kyselina citrónová, hyaluronát sodný, pomarančový olej, škorica, limetkový olej, vanilkový olej

Pleťový krém Spectrum

Máte skúsenosti s výrobkami od značky Ave Natura?