S teplými dňami sa nám vynárajú otázky, kam vyraziť skôr. Počas teplých dní chodievam najradšej na hrady a zámky, kde sa príjemne schladím. Nepohŕdam ani výletmi do prírody, či do hôr, kde sa pred slniečkom skryjem pod stromy, či inde do tieňa. S letom však prichádza aj opekanie, pikniky, chodenie na kúpaliská, plávanie v prírodných vodách, výlety kdekoľvek. Aktuálne asi však najviac vrámci Slovenska, ktoré má toho veľa čo ponúknuť. Pre mňa, ako stelesnený príklad minimalizmu v šatníku, je nepredstaviteľné nosiť na každú z týchto letných udalostí iný typ kabelky, vaku, či rôznej malej batožiny. Potrebujem niečo, čo je ľahké, zmestí sa mi tam všetko, čo potrebujem a najlepšie, aby sa to ku všetkému hodilo. Nemusím predsa vyzerať ako z cirkusu. Pre mňa sú najvhodnejšie vaky. Dám si ich na chrbát, vyrážam a nestarám sa. Nikde mi nezavadzajú a zmestí sa do nich všetko, čo potrebujem. Toto leto, a pravdepodobne aj tie ďalšie, mi bude robiť spoločnosť Vak Nut od slovenskej ekologickej značky WAKIVAKY.

Waki - vaky

Príbeh ekologickej značky WAKIVAKY sa začal v roku 2014 na vysokej škole ako študentský projekt. Vďaka veľkému záujmu a podpore okolia sa tento projekt uchytil aj po škole a vznikol tak start up s pridanou hodnotou, postavený na princípoch cirkulárnej ekonomiky. WAKIVAKY sa nevenujú len predaju krásnych a ekologických kúskov, ale aj edukatívnej činnosti. Robia prednášky a workshopy na ekologické témy, organizujú swapy a učia ľudí, ako kreatívne a udržateľne využiť ich odpad.Špecializujú sa na upcykláciu textilného odpadu. Z neho následne vznikajú vaky, tašky, ľadvinky, vaky na sedenie, či darčekové a reklamné predmety pre firmy. Každý produkt značky WAKIVAKY má svoj vlastný príbeh a vytvára novú hodnotu namiesto odpadu. V živote však nie je dôležitý len environmentálny rozmer, ale aj ten sociálny. Práve preto na značke WAKIVAKY pracujú ľudia v medzigeneračnom tíme. Sú to napríklad aj dôchodcovia, či ľudia zo znevýhodnených skupín. Každý člen tímu má možnosť na sebarealizáciu a tvorbu. A práve to je pridanou hodnotou ich produktov, ktoré sú šité s láskou a dôrazom na funkčnosť a kvalitu

Logo Waki - vaky

Rada by som vám predstavila aj jeden produkt z dielne WAKIVAKY. Jeden ste už mohli vidieť na Instagrame v reels, jednalo sa o nádhernú žltú ľadvinku, ktorá je maximálne využiteľná, hodí sa ku všetkému a veľmi som si ju obľúbila. Dnes vám ale predstavím Vak Nut, do ktorého sa zmestí všetko, čo potrebujete na bežný výlet. Nosnosť má do 5kg, odporúčam nepreťažovať ho. V lete však nikto nemá záujem nosiť na chrbte väčšiu záťaž, no nie? V princípe to znamená, že Vak Nut unesie fľašu s vodou, peňaženku, mobil, kľúče, menšiu desiatu a ku tomu keksík alebo inú sladkosť, čiapku, obväzy, leukoplasty, malú dezinfekciu na ruky a pokožku. Je toho naozaj veľa, čo si do Vak Nut vaku viete vložiť a v pohodlí vycestovať na celodenný výlet. Má dve praktické kapsičky, jednu vonkajšiu a jednu vnútornú. Do vonkajšej je najlepšie schovávať a odkladať niečo ploché alebo úzke. Mne sa osvedčila vonkajšia kapsička na vreckovky a slúchadlá. Dve veci, ktoré mám rada, keď sú po ruke. Do vnútornej kapsičky dávam leukoplasty, aby som ich v prípade núdze nemusela hľadať medzi všetkými vecami a obväzy. Priznám sa, že takmer nikdy neodchádzam z domu na celodenný výlet bez obväzov, leukoplastov a dezinfekcie. Vraví sa, že náhoda je blbec, a preto som vďačná, že do Vak Nut vaku sa zmestí naozaj všetko, čo využívam a reálne na výletoch potrebujem.

Vnútro Vak Nut vaku

Počuli ste už o slovenskej značke WAKIVAKY?