Odkedy si pamätám, odvtedy milujem sladké. Na sladké ma od mala naučili babky, ako inak. Vždy po obede, ak som zjedla všetko, ma čakal keksík, cukrík, či iná pochutina. Odvtedy mi to ostalo, vždy po obede mám chuť na sladké. Najlepšie niečo poriadne sladké, lokálne a z poctivých surovín. Žiadne čokolády, ktoré sú vyrábané deťmi v dehonestujúcich podmienkach, či cukríky, ktoré obsahujú mix farbív a konzervantov. Kedysi, kým som žila v centre mesta, som si chodila pre chutné sladkosti do Košickej Špajze. Bezobalový obchod u nás v Košiciach blízko centra. Práve tam som prvýkrát zbadala a ochutnala aj medové lízanky a cukríky beeLOL. Ak máte chuť na niečo poriadne sladké, tieto pochutinky vás vynesú od slasti do nebies. Sú to medové výrobky vyrábané ručne v Trnave už od roku 2010.

Sladké medové výrobky

Jahodové lízanky

Ako som spomínala v úvode, najradšej mám a dávam prednosť kvalite a lokálnosti. Preto ma produkty od beeLOL zaujali. Ich cukríky aj lízanky sú vyrobené výlučne z prírodných surovín. Včelí med, ktorý je základnou zložkou medových výrobkov, pochádza od slovenského výrobcu a trstinový cukor je nerafinovaný. Medzi kľúčové ingrediencie patrí citrónová šťava, ktorá je získavaná priamo z čerstvých citrónov. Sušené bylinky, ovocie, koreniny a prírodné silice dodávajú výrobkom lahodnú chuť, príjemnú vôňu a prirodzené zafarbenie. Ako majú napríklad jahodové lízanky. Nenájdete v nich žiaden karmín, ako je u pochutín s červenou farbou zvykom. Nie, že by bol karmín vyslovene zlý, je to jedno z mála prírodných farbív, no farbivo karmín je extrahované zo samičiek červca nopálového. A neviem, či práve to je niečo, na čo by ste mali chuť. Preto dávam prednosť medovým jahodovým lízankám, ktoré namiesto karmínu obsahujú mleté sušené jahody. Vďaka ním lízanky nie sú neprirodzene červené, ale majú peknú medovú farbu s jemným ružovkastým nádychom. Najmä, keď na ne zasvieti trochu slniečka.

Zloženie:

trstinový cukor, včelí med, citrónová šťava, mleté sušené jahody, citrónová silica

Jahodové lízanky

Ovocný mix medových lízaniek

Myslím si, že by malo odzvoniť časom, kedy sme na návštevy chodili s bonboniérami, ktoré aj tak nikto nechcel a nikomu nechutili. Môj kamarát označuje bonboniéry, ktoré nosia návštevy, ako putovné. Nikdy ich nerozbalíme, no dávame ich ďalej tým, ku ktorým ideme na návštevu. Až sa raz stane, že im prejde záruka a končia v koši. Načo to vôbec robiť, kupovať, či nosiť. Omnoho lepšie a výhodnejšie by bolo doniesť na návštevu niečo, čo dobre chutí a je tam väčšia šanca, že sa to zje skôr, ako by to muselo byť vyhodené. Osobne by som sa vôbec nepohnevala, keby mi niekto priniesol napríklad ovocný box medových lízaniek. Jeho krásne balenie viem dať na stôl, odstrániť vrchnák a nechať návštevu, aby sa ponúkla. Môžeme sa dokonca zahrať tipovačku, kto vytiahne akú príchuť. Určite lepšia a zábavnejšia varianta ako poľské bonboniéry, no nie?

Zloženie:

trstinový cukor, včelí med, citrónová šťava, mleté sušené jahody, mleté sušené maliny, mletá sušená citrónová kôra, citrónová silica, pomarančová silica, limetková silica

Ovocný mix medových lízaniek v boxe

Medové cukríky so šalviou

Šalviové cukríky pozná takmer každý. Sú akousi prvou pomocou, keď nás bolí hrdlo. No poznali ste medové cukríky so šalviou? Iste viete, aký je med zdravý. Už tisíce rokov sa používa ako potravina a zároveň užitočný liek proti mnohým zdravotným ťažkostiam. Vďaka medu si dokážete znížiť hladinu krvného tlaku, LDL cholesterolu („ten zlý“), či znížiť hladinu triglyceridov. Na druhú stranu šalvia, tá vám pomôže podporiť zdravé fungovanie dýchacích ciest, prirodzenú obranyschopnosť, ba aj trávenie. Je pre nás pomocníkom z bylinnej špajze pri rôznych respiračných ochoreniach, a to je dôvod, prečo nám šalviové cukríky z lekárne a šalviový čaj robia tak dobre, keď sa cítime chorí, či slabí.

Zloženie:

trstinový cukor, včelí med, citrónová šťava, mletá sušená šalvia, šalviová silica

Medové cukríky so šalviou

Medové cukríky s mätou

Záverom by som rada spomenula, ako záleží firme beeLOL na životnom prostredí. A nie je to len o ich pekných a udržateľných obaloch. Snažia sa nakupovať suroviny od domácich výrobcov a eliminujú vznik odpadu v celom procese výroby. Aj obalové riešenia produktov navrhujú tak, aby nezaťažovali prírodu. Všetky cukríky a lízanky ponúkajú dokonca aj v bezobalovom riešení. Dôkazom ďalšieho krásneho a ekologického obalu je aj tuba, v ktorej sa nachádzajú medové cukríky s mätou. Napriek tomu, aké sú sladké, sú zároveň osviežujúce a vždy je dobré mať aspoň jeden, či dva po ruke. Napríklad v kabelke. O to, že by sa vám v nej stratili nemusíte mať núdzu. Zjedia sa ešte skôr, než by sa stihli zapatrošiť v útrobách našich ženských kabeliek.

Zloženie:

trstinový cukor, včelí med, citrónová šťava, mletá sušená mäta, mätová silica

Medové cukríky s mätou

Máte radi med?