Ahojte!
Mnoho žien túži zmeniť farbu svojich vlasov za krajší, živší a žiarivejší odtieň. Nebudem vám klamať, veď aj ja som chcela svojim vlasom dopriať odtieň, ktorý nebude fádny a budem sa v ňom cítiť dobre. Nechcela som však moje vlasy zaťažovať chemickými farbami, a tak som sa rozhodla pre hennu na vlasy. Mnohí z vás možno o tom ani nepočuli. Ale ak si farbíte vlasy, tak rozhodne by ste si ich mali farbiť výlučne prírodným farbivom, a na to je najlepšia henna.

Hneď na úvod vám vysvetlím, čo to vlastne tá henna je. Henna je 100% prírodné farbivo, ktoré neobsahuje žiadne chemické prísady. Spôsob zafarbenia vlasov je tým pádom iný – na rozdiel od chemickej farby vlas len obalí pigmentom, rastlinný proteín henny prenikne iba do vonkajšej štruktúry vlasu a tak sa na vlase vytvorí ochranný obal. Henna však vlasy nielen nafarbí, ale predovšetkým vyživí a zregeneruje. Vlasy budú posilnené a lesklé.
(Na obrázku nižšie môžete vidieť zloženie. Jedná sa naozaj o čisto prírodný produkt.)
Dobre, už sme si prešli, čo je henna a aké má účinky na vlasy. Ale ešte stále som vám nepovedala, akým spôsob si môžeme vlasy nafarbiť. Nečakajte však, že to pôjde ľahko. Musíte do toho predsa len niečo dať, aby sa vám to vrátilo. V tomto prípade to je čas a pevné nervy pri upratovaní kúpeľne, kedže celá vaša vaňa/ sprchový kút bude vyzerať ako po výbuchu. 😃
Na to, aby ste si vlasy mohli zafarbiť potrebujete teplomer. Príde vám to teraz možno zvláštne, avšak ten je naozaj veľmi dôležitý. Môj odtieň vyžadoval vodu o teplote 90 stupňov (odtieň Orange). Ďalej budete potrebovať misku, v ktorej zmiešate prášok henny s vodou o danej teplote. Výsledná hmota by nemala byť ani príliš riedka, avšak ani príliš hustá. Nezaobídeme sa taktiež bez štetcu na nanášanie (ešte teplej) henny, čiapky a rukavíc (súčasť balenia) a samozrejme staršieho uteráku. Pokiaľ máte citlivú pokožku, rozhodne nechajte zmes trošku vychladiť a až potom si ju nanášajte. Ak nemáte problém s citlivou pokožkou, môžete si nanášať zmes ešte teplú (resp. horúcu). Vlasy vám odporúčam farbiť s niekym. Nikdy predtým som si vlasy nefarbila, a tak som rada, že mi ich nafarbila moja kamarátka. Bez nej by to asi nevyzeralo tak, ako to vyzerá. Proces farbenia je dlhší, kedže treba použiť farbu naozaj na každý vlások. Tým nechcem povedať, že máte preberať vlas po vlase, ako preberala popoluška hrášok.
Posledný bod farbenia je, aby ostala henna v teple. Teraz prichádza tým pádom na rad čiapka, ktorá je súčasťou balenia. Vlasy si dáte do čiapky (najlepšie ak by sa vám podarilo všetky) a ešte ich obalíte uterákom. Doba pôsobenia sa pohybuje od 45 minút až po dve hodiny. Záleží na tom, či ste si pred tým farbili vlasy chemickou farbou, aký ste mali predtým odtieň, ale aj na tom, aké prípravky používate. Aj keď používam prírodné prípravky na vlasy, nechala som si farbu pôsobiť hodinu a pol. Môj pôvodný odtieň bol hnedý a tak som chcela docieliť najlepšieho výsledku.
A nakoniec samotný výsledok. Čerešnička na torte. 😇
Farbíte si vlasy? Pokiaľ áno, ide o chemickú alebo prírodnú farbu? 😊