Každý z nás vyrazí čas od času do supermarketu na nákup. Niekto každý deň, niekto raz za týždeň.. Avšak v čom si váš nákup odnášate domov? Máte vlastnú nákupnú tašku (najlepšie tzv. plátenku) alebo dookola nakupujete igelitové tašky, ktoré vás niekedy vyjdu za jeden nákup aj 50 centov? Áno, čo je 50 centov? Dosť málo, avšak keď si to vezmeme na mesiac, na rok, o tom by sa už dalo rozprávať, že je to zbytočné plytvanie peniazmi. Nie sme takí bohatí, aby sme si kupovali lacné veci. A práve to je jeden z dôvodov, prečo nepoužívam igelitky, ale plátenú tašku.
Okrem toho, že používam plátenku na nákupy, používam ju aj na bežné nosenie, napríklad do školy. Myslím si, že čo sa týka nákupov, je to celkom ekologické riešenie. Málo ľudí vie, že len 1-2% igelitových tašiek je recyklovatelných. Obháňajte sa kludne tým, že je na igelitke napísané: „100% rozložiteľná“. Všetky totiž končia na skládke, okrem tých maximálne dvoch percent, ktoré naozaj sú recyklovatelné.

5 dôvodov, prečo nenosiť igelitové tašky.
  • To, že nie sú šetrné k prírode nie je žiadna novinka, avšak stojí za pouvažovanie to, že ich rozklad trvá stovky rokov. Prečo by sme si mali znečisťovať prostredie, v ktorom žijeme?
  • Ako som už spomínala, igelitové tašky naozaj vyjdú draho. Aj keď sa vám to nezdá, skúste si to spočítať. Keby sme si každý týždeň kupovali jednu igelitovú tašku, stálo by nás to ročne cca 15-20€.
  • Igelitová taška nikdy nemôže byť vašim módnym doplnkom, za to plátenka áno.
  • Igelitové tašky občas nevydržia nákup a určite sa vám už viac krát stalo, že ste museli chodiť s igelitovou taškou ako idiot, pretože sa vám roztrhali ušká.
  • Pokiaľ si kúpite plátené tašky, ukážete tým, že myslíte ekologicky a možno k tomu nakopnete aj ľudí z vášho okolia. Keby takto uvažoval každý, možno by o pár desiatok rokov boli igelitové tašky úplne tabu. 😊
Nosíte vlastné tašky na nákupy alebo podporujete konzum? Inšpiroval vás článok? 😇