Dnes som si pre vás pripravila článok z trochu iného súdku a rada by som vám ukázala to, že nie je všetko zlato, čo sa blyští. Ako už môžete vychádzať z názvu, rada by som vám ukázala blogovanie aj z inej stránky a nie len z tej, z akej to vidí takmer každý čitateľ. Za blogovaním sa skrýva aj mnoho nepekných vecí s ktorými však blogeri/blogerky musia rátať a vyrovnať sa s tým.
Blogovanie nie je len o tom nasilu „zbúchať“ nejaký článok, porobiť pár záberov a prijať všetky spolupráce, ktoré vám prídu do e-mailovej schránky. A prosím vás, taktiež to nie je ani o tom, zarobiť si peniaze..
Bloger je človek, ktorý musí rátať so všetkými možnými aj nemožnými situáciami.
Je to niekto, kto neustále hľadá miesta, kde môže urobiť krásne fotky, avšak aj tie krásne fotky sa musia mnohokrát upravovať a to zaberie mnoho času.
Je to niekto, kto musí mať v hlave veľa nápadov. Musí si všímať, pre väčšinu, zrejme nepodstatné detaily.
Je to niekto, kto musí obetovať každý deň kúsok svojho času. aby nesklamal svojich čitateľov.
A ovšem je toho ešte omnoho viac. Chcela by som vám však dnes poukázať na niektoré nevýhody blogovania, pretože nie vždy to je prechádzka ružovou záhradou ako si väčšina myslí.

  • Všade okolo vás budete cítiť závisť. Zrejme je to už také písané pravidlo, že jeden druhému závidí, aj keď v mnoho prípadoch ani nie je čo. 
  • Musíte mať pevné nervy. Stávajú sa aj také veci, že dostanete mnoho nezmyselných komentárov, poprípade správ od ľudí, ktorí sa vám budú snažiť ublížiť. 
  • Pocítite nedostatok času, pretože čas, ktorý venujete tomu, kým si niečo doštudujete, kým nafotíte a upravíte fotky, kým všetko hodíte na blog, pripíšete text trvá naozaj dlho. U mňa sú to niekedy aj dni, kým som úplne spokojná so svojim článkom. A okrajovo do toho musíte započítať aj čas, ktorý Vám zaberú veci ako je neustále premazávanie kvánt fotografií vo vašom notebooku, fotoaparáte a telefónu. 
  • Ľudia si budú myslieť, že o vás vedia úplne všetko, aj keď to tak absolútne nie je. Ovšem ani nehovorím o takých ľuďoch, ktorí za každú cenu budú chcieť o vás zistiť mnoho vecí a potom to používať proti vám. 
  • K predchádzajúcemu bodu nadväzuje aj strata súkromia. V tomto prípade je jedno, či ste známy alebo menej známy bloger. Jednoducho sa bude deliť o váš život na internete a už aj táto časť odhaľuje vaše súkromie.
  • Neustále budete porovnávaní s inými blogermi alebo inými známymi osobnosťami. 
  • Aj keď na blogu naozaj pracujete a snažíte sa zdokonaľovať, ľudia budú chcieť od vás stále viac a viac. Napríklad kvalitnejšie fotky, dlhšie články, väčšiu aktivitu na sociálnych sieťach, častejšie odpisovanie.. Majú na vás jednoducho stále čím viac požiadaviek a nárokov. 
  • A mnoho ďalšieho.. 

Aby som však neostala len pri nevýhodách, blogovanie so sebou prináša samozrejme aj množstvo výhod.

  • Môžete zdieľať svoje záľuby. Je skvelé, ak máte niečo, čo vás baví alebo v čom sa skutočne vyžívate a môžete to zdieľať s neobmedzeným počtom ľudí. 
  • Skúsenosti. Ak píšete blog, tak je veľmi pravdepodobné, že vám na neho zavítajú väčšinou ľudia, ktorí majú spoločné záujmy ako vy a tak si môžete pomôcť, poprípade predávať si skúsenosti ohľadom blogu. 
  • Môžete sa presadiť v niečom, čo vás baví, pretože nikdy neviete, kto si vás všimne. 
  • Zaujímavé kontakty. Zo začiatku ich určite nebudete mať veľa, poprípade nebudete mať vôbec žiadne kontakty. Avšak netreba to hneď zahadzovať, pretože nikdy neviete čo vás čaká. 
  • Noví kamaráti. Cez blog sa môžete naozaj dopracovať ku všelijakým ľuďom a nie je vylúčené, že niektorí budú vašimi kamaráti. 
  • Ak máte slušnú návštevnosť, môžete si trošku privyrobiť. Toto ide zatiaľ mimo mňa, ale určite ste zaregistrovali na poniektorých blogoch bannery. Cez tie ak sa prekliknete a niečo si kúpite, blogerovi z toho ide nejaká provízia. 
  • Zdokonaľujete sa v tom, čo vás baví. Myslím si, že je viac ako jasné, že ten, kto to berie vážne na sebe neustále pracuje, stále sa snaží zdokonaľovať, prinášať lepšie a lepšie články, poprípade fotky a pod. 
  • Viete dať dobrú radu. Hocikedy sa na vás niekto môže obrátiť ohľadom rady a vy mu ju radi poskytnete. 
  • A teraz príde na rad niečo, na čo asi mnoho z vás čakalo. Samozrejme veľmi príjemným plusom ku blogovanie sú aj rôzne formy spolupráce. 



Neodsudzujete hneď všetkých a nesnažte sa ich zhodiť. Neviete si ani predstaviť, koľko času človek obetuje do toho, aby bol v niečom naozaj dobrý. Miesto toho, aby ste napísali nejaký škaredý komentár alebo napísali do správy niečo, čo nemá ani hlavu ani pätu, tak si uvedomte, že sa naozaj snažíme. A snažíme sa každým dňom byť lepší a lepší. To, že to neprináša zmeny hneď na druhý deň neznamená, že o rok nebudeme úspešnejší než sme dnes. Kto si počká, ten sa dočká.