Snáď každá z nás už zažila nepríjemný pocit, keď menštruácia meškala a vy ste sa báli, či s vašim telom niečo nie je. Nakoniec sa však krvácanie dostavilo, perióda sa dostala do bežných koľají a zase všetko fungovalo tak, ako predtým.
Čím to je, že z času na čas nás telo takto vystraší? Jednoducho nás upozorňuje na to, že je oveľa citlivejšie na okolité podnety, ako si niekedy pripúšťame. Môže to byť stresom, radosťou, smútkom, ale aj chorobou. Existuje veľmi veľa faktorov, pre ktoré nám môže menštruácia meškať.


Cestovná horúčka
Cestovanie ako také je kapitolou samou o sebe. Na mysli však mám väčšie vzdialenosti a prechod cez časové pásma, ktoré sú dôvodom, že naša perióda môže štrajkovať. Netreba brať cestovnú horúčku na ľahkú váhu.

Choroba
Ako som už spomínala medzi faktormi na začiatku, tak samozrejme aj choroba zohráva podstatne veľkú rolu. Dlhodobé ochorenie výrazne zasahuje do fungovania nášho tela. Aj kratšie choroby však vedia narobiť problémy, a to aj v ženských veciach. Stáva sa to najmä vtedy, ak sa napadnutie tela bacilmi či vírusmi zhodne s časom, kedy by mala prísť ovulácia. Choroba môže spôsobiť oddialenie tohto vnútorného procesu a tým pádom bude meškať aj menštruácia. Ide o pomerne bežný jav, s akým sa ženy stretávajú, čiže nie je dôvod na paniku.

Zmena váhy
Väčšina žien si myslí, že len ak schudneme naozaj priveľa, tak len vtedy strácame menštruáciu, ale nie je tomu celkom tak. Nielen ženské telo je veľmi citlivé na to, ako narábame so svojou váhou. Ak je kíl priveľa, telo reaguje, rovnako je to aj v prípade, že sme priveľmi chudí. Jednou z týchto reakcií môže byť aj dočasná strata menštruácie. Nedržte sa teda žiadneho extrému a jedzte pravidelne, vyvážene a zdravo. Tým si udržíte aj zdravý menštruačný cyklus.

Stres
Podobne ako choroba, tak aj stres ovplyvňuje náš menštruačný cyklus. Útočí na nás celkom nenápadne, no na psychike sa vie podpísať takou silou, že spôsobuje trápenie, úzkosť až psychické problémy. Dôsledkom môže byť aj narušenie bežného ženského cyklu. Ak telo začnete uspokojovať, nebudete myslieť na hlúposti a budete sa snažiť užívať si život, krvácanie sa opäť dostaví.