Z nedele na pondelok ráno mi napadlo vyskúšať si tri dni bez mobilného telefónu, internetu a sociálnych sietí. Už dlhšie som uvažovala nad tým, aký prínos má pre človeka digitálny detox. Všade sa spomína v tom najlepšom svetle, a tak som si povedala: „prečo to neskúsiť?“. Posledné týždne, ba ak nie dokonca mesiaca, som bola celkom podráždená. Výbušná, náladová, v strese, mimo balans. Potrebovala som si dobiť baterky, reštartovať svoje vnútorné nastavenie a na chvíľu sa odpojiť od okolitého sveta. Najmä toho online sveta. Mohla som si zvoliť menej radikálne riešenie – 3 dni bez internetu – uznávam. Zaumienila som si ale, že ak mám vydržať bez niečoho tri dni, tak poriadne. Vypustila som na celé tri dni zo svojho života sociálne siete, internet, mobilný telefón. V nedeľu v noci som ho vypla a odložila do nočného stolíka, kde ostal až do štvrtka rána.

Digitálny detox

Prvý deň

Na konci prvého dňa som si uvedomila, koľko času máme, ak odložíme mobilné telefóny. Dá sa toho stihnúť omnoho viac, než sa domnievame. Už v priebehu doobeda som stihla odoslať všetky zásielky z Vinted a priania k Vianociam. Dočítala som konečne knihu, ktorú som odkladala niekoľko dní. Poupratovala a poumývala som celú chladničku. Pustila a vyvesila som práčku. Vyniesla komunálne a separované smetie. A takto by som mohla pokračovať. Keď som sa pozrela na hodiny, nebol ani obed. Vskutku, takáto rýchla nie som. Nemala ma však čo vyrušovať, a tak som sa v pokoji mohla všetkému venovať naplno bez toho, aby som niekomu odpisovala, či pomimo robila stories, a pod. Večer som išla spať s veľmi dobrým pocitom a musím sa priznať, že mi mobil až tak nechýbal. Svoj čas som kvalitne využila na upratovanie.

Druhý deň

Druhý deň som sa začala nudiť. Chýbal mi kontakt s ľuďmi. Pre mňa, ktorá som v kontakte so svojimi blízkymi dennodenne, sú celé dva dni bez kontaktu s nimi .. zvláštne? Nedokážem nájsť vhodnejšie slovo. Naozaj mi to príde zvláštne, jednoducho iné. Teším sa, keď dokončím tieto tri dni bez mobilného telefónu, sociálnych sietí a internetu, a budem opäť robiť to, čo ma baví. Pridám ďalšie kúsky na Vinted, vytvorím nový kontent na sociálne siete, odpíšem na správy, a podobne. Mimochodom, dnešný deň mi priniesol čosi, o čo sa musím podeliť. Po naozaj veľmi dlhom čase som varila z kuchárskej knihy. Kto ma pozná, vie, že varenie a ja nie sme príliš veľkí kamaráti. Dupľom varenie z kuchárskych kníh. Načo aj, keď máme všetky recepty na dosah ruky – na internete. Priznám sa ale, že varenie priamo z kuchárskych kníh má svoje čaro a dokonca, i keď to nie je moja obľúbená činnosť, som si ho užila.

Tretí deň

Posledný deň svojej výzvy, digitálneho detoxu, som začínala uvažovať nad svojim životným smerovaním, snami, cieľmi a cestou za nimi. Podvečer som premýšľala nad vecami, ktoré som neurobila a nad cestami, ktorými som sa nevydala. I keď som dospelá, občas by som chcela byť tým malým bezstarostným dieťaťom. My, dospelí, sa svojich snov rýchlo vzdáme, keď „vyrastieme“. Deti si svoje sny a ciele držia. A tak mi napadla maličkosť, ale pre mňa dôležitá cesta za snom, naučiť sa slovom i písmom plynulo po taliansky. Málo o tom hovorím a ešte menej píšem, ale mojím najväčším snom už niekoľko rokov je skúsiť si život v zahraničí, konkrétne v Taliansku. Ich nátura mi je sympatická.

3 dni a deň „po“

Celé tri dni som bola v akomsi „úspornom“ režime. Nikam som sa nemusela ponáhľať, mnohokrát som presne nevedela koľko je hodín a cítila som sa viac v súlade sama so sebou. Prvý deň mi telefón vôbec nechýbal, druhý deň som sa však začínala bez neho nudiť a tretí deň som začala premýšľať nad „nesmrteľnosťou chrústa“, ako sa zvykne hovoriť. Tri dni bez mobilného telefónu, sociálnych sietí a internetu mi priniesli do života pokoj a aktuálne som aj menej podráždená a vypätá. Na druhú stranu som rada, že sa tie tri dni už skončili. Posilnilo mi to sebavedomie, prinieslo nové nápady a už teraz premýšľam nad tým, akú ďalšiu výzvu by som absolvovala.

Digitálny detox

Vyskúšali by ste si 3 dni bez telefónu aj vy?