Vraví sa, že v šatníku žiadnej ženy by nemali chýbať „malé čierne“. Nemožno mi nesúhlasiť. I keď nie som fanúšičkou čiernou farby, malé čierne šaty mám rovno dvoje. Pre istotu. Sú elegantné a vhodné takmer na všetky udalosti a príležitosti. Oceníte, že sa ľahko kombinujú, nikdy nevyjdu z módy a pri správnej voľbe doplnkov budete žiariť. Malé čierne šaty totiž vôbec nie sú nudné! Vedela to už samotná Coco Chanel, ktorá nám trend malých čiernych šiat priniesla. Od čias Coco Chanel sa tešili veľkej popularite aj vo filmovom priemysle a stali sa slávnymi. Spomínate si na kultový film „Raňajky u Tiffaniho“? Aký módny kúsok vystihoval Audrey Hepburn? Malé čierne šaty. Ba dokonca, mám pre vás aj malú zaujímavosť zo sveta čiernych šiat. V osemnástom storočí si nevesty dávali šiť čierne šaty, čo malo značiť smútok za dievčenským slobodným životom. Dnešný článok ale nebude patriť smútku. Bude patriť šperkom, ktorými osviežite a pozdvihnete vaše čierne šaty na vyššiu úroveň.

Šperky ku malým čiernym šatám

Perly

Azda najpoužívanejším šperkom ladeným ku malým čiernym šatám sú bezpochyby perly. Nestrácajú na svojej kráse ani po desiatkach rokoch. Dôvodom je ich elegancia i nežné farby. Perly patria medzi najdrahšie klenotnícke „kamene“, napriek tomu, že nejde o kameň, ale o organicko-minerálny útvar. A ako vlastne perla vzniká? Perla sa začne tvoriť vo vnútri lastúr alebo ulít na cudzorodom teliesku, napríklad na zrnku piesku. Mäkkýš, ktorý sa nachádza v lastúre sa usiluje zbaviť „votrelca“ a pokrýva ho perleťou, čím prichádza na svet nádherná perla. Poznáme rôznorodé tvary – oválne, kvapôčkové, hruškovité či nepravidelné. V minulosti bola pri Panamských brehoch vylovená perla o hmotnosti 134 karátov. Najväčšia perla (450 karátov) sa nachádza v Geologickom múzeu v Londýne. Pridaním perál do vášho outfitu vytvoríte štýl à la romantická Audrey Hepburn. Je to decentný retro štýl, a tak ku nemu neladia špicaté lodičky. Inšpirujte sa radšej lodičkami so zaoblenou špicou. Pridať môžete aj biele rukavičky, ktoré sa nosia počas dňa, či čierne – na večer. Voľte rukavičky, ktoré sú čipkované a tenké.

Šperky ku malým čiernym šatám

Choker

Sú pre vás perly veľmi výrazné, či dokonca gýčové? Nič sa nedeje. Ako sa vraví, sto ľudí, sto chutí. Možno vám bude viac po chuti choker – náhrdelník v štýle „obojku“. Teší sa obrovskej popularite, no zároveň kontroverzií. Niektoré ženy ho zbožňujú, pre iné je neslušný. Ak by ste si mysleli, že je výmyslom modernej doby, mýlili by ste sa. V histórií bol šperkom kráľovien, ale i symbolom ľahkých žien. Jeho história však siaha ešte ďalej. Prvé záznamy o ňom pochádzajú z obdobia tretieho tisícročia pred našim letopočtom, kedy bol vyrábaný starými Sumermi. Tí používali na jeho výrobu zlato, ale aj drahé kamene. Choker nosili aj starí Egypťania. Dnes je náhrdelník choker považovaný za čisto módny doplnok bez hlbšieho významu, či symboliky. Ku čiernym šatám odporúčam choker, ktorý nie je zamatový, kožený, či príliš tenký. Naopak, najviac sa ku ním bude hodiť elegantný choker, aký môžete vidieť na fotografii nižšie.

Šperky ku malým čiernym šatám

Prstene

Výrazným a zaujímavým doplnkom ku čiernym šatám nemusia byť len náhrdelníky. Veľkú parádu urobia aj prstene s rôznymi kameňmi. Poslúžia pri šatách s dlhým, ale i krátkym rukávom. Jednoduché malé čierne šaty si zaslúžia a priam žiadajú šperk v podobe dominantného prsteňa s kameňom. Čo sa ich nosenia týka, v zásade platí, že prstene, ktoré nemajú špeciálnu symboliku, sa môžu nosiť na ktoromkoľvek prste. V prípade, že ste natrafili na energetický prsteň, je pri ňom zvyčajne uvedené, na ktorý prst sa má umiestniť. Výhodou prsteňov je, najmä v letnom počasí, že vás nikde netlačia a nie sú ťažké. Mne sa najlepšie nosia prstene na prostredníku, kde najviac vyniknú. Výber ich miesta (prsta) ale nechám na vás.

Šperky ku malým čiernym šatám

Koľko čiernych šiat máte v šatníku?