Od mala nás učia, aký je pre zvieratá dôležitý čuch. Dôležitý je však aj pre nás ľudí, nakoľko nás dokáže varovať pri život ohrozujúcich situáciach – únik plynu, požiar, či pokazené jedlo. Nepríjemné a zlé zápachy vysielajú do mozgu varovné signály, aby upozornili na potenciálnu hrozbu. Čuch je tiež ako jediný zmysel priamo prepojený s tou časťou mozgu, v ktorej sa spracúvajú aj naše emócie a určité druhy pamäte. Preto si dokážeme zapamätať niekoľkonásobne viac toho, čo cítime, ako toho, čo vidíme. Často berieme náš čuchový zmysel v každodennom živote za samozrejmosť, a myslíme si, že sme závislí iba od očí a uší. Vôňa sa stala integrálnou súčasťou evolúcie a prežitia najzdatnejších jedincov v minulosti. Hoci ľudia v súčasnosti nie sú kvôli prežitiu závislí na čuchu, stále je veľmi dôležitý pre význam chuti počas pôžitku z jedla, či prilákanie partnera prostredníctvom parfumov. Cítiť skrátka potrebujeme. A prečo si teda neprevoňať svoj domov príjemnými vôňami?

Aromaterapeutické produkty Altevita

Repelentná sviečka & sviečka Harmony

S prvými jarnými dňami sa začína prebúdzať aj otravný hmyz. Jeho prítomnosť v byte sa dá vyriešiť sieťkami na okná, no menší hmyz sa dostane aj cezeň. Navyše, sieťky na okná je mať potrebné na každom okne, vrátané balkónových dverí, cez ktoré vetráte. Môže to byť finančne náročné. Ani my nemáme ešte stále sieťku na balkónové dvere, pretože tá čo to stoja. A tak mi neostáva nič iné, ako sa zbavovať a odháňať hmyz zo spálne svojpomocne. Väčšinou na hmyz využívam pomaranč do ktorého zapichujem klinčeky a nechávam ho schnúť na radiátore. Spoľahlivo to odpudí niektoré druhy hmyzu. Celkovo hmyz nemá rád príliš intenzívne vône, nešmakuje mu ani tea tree, či levanduľa. Riešim to aj aróma difuzérom a esenciálnymi olejmi, ktoré sú silnejšie. Mať však celú noc zapnutý aróma difúzer je nákladné, a tak som premýšľala nad inou alternatívou. Dostala sa ku mne repelentná sviečka z ekologického sójového vosku a esenciálnych olejov, ktoré hmyz odpudia. Sviečka je silná, musí ju byť predsa cítiť. Najintenzívnejšie je v nej cítiť citrónovú trávu, celá je ladená do citrusového tónu. Veľmi príjemná, ako stvorená na večerné chvíle na balkóne s čajom v ruke bez otravného hmyzu. Ešte lepšia, stvorená na harmonické prečistenie mysle, vám poslúži sviečka Harmony. Očarujúca zmes štyroch esenciálnych olejov sa postará o chvíle pohody a vydrží až štrnásť hodín horenia.

Zloženie sviečka Harmony: eko sójový vosk, esenciálne oleje (pomaranč, ružové drevo, bergamot, ylang ylang)

Zloženie Repelentná sviečka: eko sójový vosk, esenciálne oleje (citronela, citrónová tráva, mäta prieporná, tea tree, levanduľa)

Vonné aróma terapeutické sviečky

Roll – on Antistress & Hapinness

Roll – on vône pre mňa nie sú žiadnou novinkou. Som milovníčkou kozmetických adventných kalendárov a tie obsahujú roll – on vône rok, čo rok. Sú to vône zväčša intenzívne a v menších, najčastejšie 10-15ml sklenených nádobkách s aplikátorom. Ich aplikácia je, aspoň pre mňa, omnoho jednoduchšia ako aplikácia voňavky. Nanášam ich vždy na pulzné body, kedykoľvek v priebehu dňa. Naproti voňavke sa vám nikdy nestane, že s roll – on vôňou netrafíte pulzný bod. Tieto nádobky sú navyše malinké a skladné, vhodné aj do kabelky. Mala som možnosť otestovať roll – on Šťastie a Antistress. Osobne mi viac vonia roll – on šťastie, ktorý ma nielen upokojí, no prenesie ma na iné myšlienky a naozaj sa cítim lepšie. Pre mňa sú vône v živote veľmi dôležité, ku všetkému si vždy privoniavam. Vôňa antistresového roll – onu je o niečo vtieravejšia, obsahuje levanduľu a rozmarín, čo sú veľmi prenikavé bylinky. Je to skôr roll – on, ktorý je vhodné používať najmä pred spaním. Levanduľa vám pomôže so spánkom, pomaranč vás pohladí a rozmarín so šalviou od vás odoženie zlé myšlienky.

Všetky roll – ony, ktoré nájdete v ponuke Altevita je vhodné aplikovať najmä na pulzné body, aby sa rýchlejšie a lepšie uvoľňovala vôňa. Pulzné body sú zväčša za uchom, na predlaktí, zápästí, na spodnej časti krku, či reflexných bodov tela. Nezabudnite si urobiť pred prvým použitím test znášanlivosti.

Zloženie Roll – on Antistress: mandľový olej, esenciálne oleje (levanduľa, pomaranč, rozmarín, šalvia)

Zloženie Roll – on Hapinness: mandľový olej, esenciálne oleje (pomaranč, ružové drevo, bergamot, ylang ylang)

Roll - on produkty

Nosný inhalátor spánok & pohoda

Nosné inhalátory poznáme všetci. Počas nádchy, či alergie, nás neraz zachráni práve nosný roztok v podobe spreju, kvapiek, či inhalátora. Vždy som si nosné kvapky a nosný sprej dávala len v sebaobrane, boli mi nepríjemné. Dokonca som kdesi čítala, že pri pravidelnom používaní nosných kvapiek sa na ne môže vytvoriť závislosť. Pravdupovediac, neviem, čo je na tom pravdy, no odradilo ma to. Naopak, dva – tri roky dozadu som videla spolužiaka ako si do školy doniesol nosný inhalátor. Začalo obdobie alergií, pre mňa des a hrôza. A on si vždy spokojne vykračoval, sem – tam použil inhalátor a bolo mu hej. I keď som sa na ten konkrétny inhalátor nikdy nezmohla, do rúk sa mi dostal iný, ba lepší inhalátor. Taký, ktorý vám pomáha zrelaxovať, ale i zaspať. Obsahuje len esenciálne oleje a vďaka jeho sile mi pomáha aj teraz, počas začínajúcich alergických prejavov. Použitie je jednoduché, po otvorení vložte inhalátor do nosnej dierky, druhu si zapchajte a silno sa nadýchnite. Následne opakujte do druhej nosnej dierky. Nakoľko sa jedná o zmes esenciálnych olejov, môžete inhalátor používať aj trikrát denne.

Zloženie nosného inhalátora: esenciálne oleje (levanduľa, mandarínka, ružové drevo, majorán, bazalka)

Nosný inhalátor

Poznáte internetový obchod Altevita? 🙂