Asi najviac nepríjemnou spomienkou na kúpaliská môžu byť všelijaké infekcie a načastejšie sú to tie mykotické, čiže infekcie, ktoré sú spôsobené hubami. Toto ochorenie sa najčastejšie vyskytuje na nohách, na chodidlách, po bočných stranách nôh, na nechtoch, na hrudníku, prípadne medzi lopatkami. Pretože zväčša ide o dlhotrvajúce a nepríjemné ochorenie, stojí za to pripomenúť si, aké opatrenia môžeme urobiť, aby sme riziko takéhoto ochorenia znížili na minimum.

1. Dodržiavajte dôkladnú hygienu. Po návšteve kúpaliska či plavárne si umyte končatiny i telo. Dôkladne si utryte priestory medzi prstami a prípadne použite aj dezinfekčný prostriedok. Na plavárni či kúpalisku noste vždy šľapky.


2. Nikdy nenoste cudzie ponožky, bielizeň a nevymieňajte si uteráky a to dokonca ani v rodine. 
3. Uprednostňujte vzdušné, bavlnené ponožky i bielizeň a to najmä v horúcich letných mesiacoch. Nič neprospieva hubám tak dobre ako vlhko a teplo.  
4. Nikdy si telom neľahnite na miesto, kde predtým ležali iní ľudia (napr. lavice, ležadlá, múriky a pod.), ale vždy použite uterák či podložku, ktoré po návrate domov vyperiete. 
5. Ak máte niekde na tele mykotické ochorenie, hygienu ešte zvýšte. Na postihnuté miesta si vyčleňte samostatný uterák, aby ste si nákazu nepreniesli na iné časti telo alebo dokonca na celé telo. 
6. Ak sa vám potia nohy, topánky a tenisky dajte vysušiť a vyvetrať predtým, ako si ich znova obujete. 
7. Pri príznakoch mykotického ochorenia (začervenanie, praskanie pokožky, bolestivé pľuzgieriky, trhliny a pod.) navštívte včas odborného kožného lekára a dodržiavajte dôsledne prepísanú liečbu. Jej súčasťou je aj dezinfekcia ponožiek a bielizne. 
8. Ak sa vám zdá, že na kúpalisku, plavárni, v saune, či dokonca v pedikúre to s hygienou nemyslia vážne, radšej sa týmto miestam oblúkom vyhnite. Zbytočne by ste si pokazili leto. 
Pevne verím, že vám moje rady aspoň trochu pomôžu a spríjemnia leto. Enjoy☺