Veľa ľudí na svete má citlivú pleť a tak isto veľa z nich ani len netuší, čo to pre nich môže znamenať. Starostlivosť o ňu je časovo, ale i finančne náročná. Strpčiť to môže aj dermatitída, ktorá nedávno postihla aj mňa. Akýkoľvek problém na koži totiž dokáže znepríjemniť život v pomerne veľkom rozsahu. Naša tvár a jej pokožka je prvé, čo si na nás ľudia všimnú, keď sa im predstavujeme, prípadne keď si prezerajú naše fotografie. Prvotne je dôležité spoznať vlastnú kožu. Koža človeka je najväčším orgánom v ľudskom tele s plochou 1,5 až 2 m2 a hmotnosťou od 3,5 až do 10 kg. Koža funguje ako mechanická a chemická ochranná bariéra proti vonkajším vplyvom. Zo všetkých senzorických orgánov má koža najviac nervov, ktoré nám umožňujú vnímať vonkajšie podnety a dotýkať sa okolitého prostredia. A prečo o tom píšem? Citlivá pleť, inak nazývaná tiež reaktívna pleť, má znížený prah tolerancie na okolité prostredie, vďaka čomu prehnane reaguje ako na faktory vonkajšieho, tak aj vnútorného prostredia. Jej prejavy sú hlavne subjektívne a radia sa medzi ne pnutie, pálenie, horúčavosť, brnenie, bolestivosť a niekedy aj svrbenie. Zvoliť vhodnú kozmetiku pre citlivú pleť je preto viac než dôležité.

DVA ZÁKLADNÉ VÝROBKY PRE CITLIVÚ PLEŤ

LEVANDUĽOVÁ VODA RENOVALITY ORIGINAL SERIES

Dlho som nevedela prísť na chuť kvetovaným vodám. Myslela som si, že je to opäť akýsi výstrelok v starostlivosti o pleť, ktorý, tak ako prišiel, tak aj odíde. No paradoxne, na trhu sa držia celkom dobre, dokonca aj ich predaj je viac ako dobrý. Zrejme na nich predsa len niečo bude, pomyslela som si. A tak som sa dostala ku svojím prvým testovaniam kvetovaných vôd. Najskôr som otestovala ružovú vodu, no zistila som, že existuje aj levanduľová. Levanduľové vône mám všeobecne radšej, vôňa ruží je pre mňa príliš ťažká a „starecká“. Levanduľovú vodu som si vybrala na testovanie ku mojej citlivej pleti z dôvodu, že má protizápalové účinky a môže sa použiť na upokojenie kožných zápalov. Upokojuje podráždenú pokožku, zmierňuje jej začervenanie a jej antiseptické vlastnosti pomáhajú pri prevencii a liečbe akné. Levanduľová voda dokonca pomáha aj vlasom, ktorým dodáva zdravý lesk, pomáha odstraňovať lupiny a tiež zabraňuje bakteriálnym infekciám na pokožke hlavy. Obsahuje silné antioxidanty, ktoré dokážu bojovať proti škodlivým účinkom znečisťujúcich látok na pokožku. Pravidelné používanie levanduľovej vody na tvári udržuje pleť mladú a rozžiarenú. Vhodná je pre všetky typy pleti všetkých vekových kategórií. Najviac ju však ocení detská a citlivá pokožka, nakoľko má čisté zloženie bez alkoholu, či pridanej parfumácie. Levanduľovú vodu môžete použiť aj ako tonikum vďaka jej čistiacim účinkom, no rovnako ju môžete použiť v priebehu dňa pre osvieženie pleti. A ako iste viete, levanduľa je odpradávna využívaná vďaka svojej príjemnej vôni aj na relaxovanie. A ak by ste chceli, môžete si levanduľovou vodou prevoňať prádlo, použiť ju pri bolestiach hlavy, ba dokonca aj ako repelent.

Zloženie: levanduľová voda, linalool, limonene

LEVANDUĽOVÁ VODA RENOVALITY ORIGINAL SERIES

PLEŤOVÝ KRÉM WELEDA BABY DERMA

Mnohé mamičky ma možno odsúdia, no som toho názoru, že našu pleť by sme mali chrániť hneď „od začiatku“. Nakoľko si malé deti chrániť pleť nevedia a mnohé vidia pleťové krémy len u maminy, treba im ukázať a motivovať ich, aby si aj ony natierali tváričku. Mňa ku tomu mamina učila od mala, za čo jej teraz, neskôr, veľmi ďakujem. Ako malej sa mi to veľmi nepáčilo, nechápala som význam krémov. Žiadnych krémov. Dnes už viem, že pleťové krémy sú dôležité, a to pre každú vekovú kategóriu. Kým som mala pubertu, moja pleť bola mastná, lesknúca sa, všelijaká. Vyrážky samozrejme boli tiež, no našťastie som netrpela poriadnym akné, akým trpeli napríklad moji vtedajší rovesníci. Stále som si priala nemať mastnú pleť, hanbila som sa za ňu. Darmo som sa o ňu starala najlepšie ako som vedela, pleť bola naďalej mastná. Dokonca som už ako 16 – ročná skúsila ošetrenie Skin Scrubberom. Asi nemusím písať, že ani to nemalo veľký efekt. Postupne sa moja pleť menila, už nebola mastná, bola zmiešaná. Až napokon, pred pár mesiacmi ma postihla akútna dermatitída pokožky, ktorá prerástla do chronickej formy. Mám citlivú pleť ako sušienka, nemôžem si na ňu dať nič, čo by ju mohlo zaťažiť alebo jej ublížiť. Práve preto som siahla po kréme určenom na detskú a citlivú pleť. Weledu som používala aj v čase mojej zmiešanej pleti, kedy mi vskutku pomáhala. Rovnako mi pomáha aj teraz, moju citlivú a podráždenú pleť upokojuje. Pleťový krém Weleda Baby derma obsahuje cenné oleje, ako napríklad kokosový, sezamový, či mandľový. Naopak, v pleťovom kréme nenájdete žiadne syntetické konzervanty, farbivá, parfumy ani látky na báze minerálnych olejov vyrábaných z ropy. Upokojujúci pleťový krém kombinuje jemný dotyk utišujúcich extraktov z fialky trojfarebnej s vyživujúcimi organickými olejmi. Organický včelí vosk vytvára na koži odolnú vrstvu, ktorá ju chráni pred vonkajšími vplyvmi, vytvára na pokožke ochranný film a súčasne vytvára jemnú prírodnú vôňu. Pleť je vláčna, hydratovaná, nezaťažená. Pleťový krém má vodnatejšiu konzistenciu, nemusíte sa báť hustých nánosov pleťového krému. Používanie je odporúčané denne, ráno aj večer na suchú a vyčistenú pokožku.

Zloženie: voda, kokosový olej, sezamový olej, glycerín, alkohol, mandľový olej, včelí vosk, cetearyl glukozid, glyceryl stearát SE, borákový olej, svetlicový olej, slnečnicový olej, extrakt koreňa proskurníka lekárskeho, extrakt fialky trojfarebnej, xantanová guma, kyselina mliečna, glyceryl kaprylát

PLEŤOVÝ KRÉM WELEDA BABY DERMA

Na ktoré výrobky z oblasti starostlivosti o pleť nedáte dopustiť vy? 🙂