Zamysleli ste sa niekedy nad tým, aký príbeh v sebe ukrývajú naše módne vychytávky, ktoré väčšinou po prvej sezóne skončia na dne našej skrine? Väčšinou asi vôbec nie, však?
Mnohokrát podliehame bláznivým módnym trendom, len aby sme boli „in“. Ašak pravda je niekde úplne inde. Módne trendy z nás robia otrokov a masových konzumentov veľkých módnych značiek. Toto je obraz dnešnej konzumnej spoločnosti- fast fashion. Nakoľko je módny a textilný priemysel poháňaný požiadavkami modernej spoločnosti, najnovšie módne vychytávky kúpime už za pár eur a šikovné marketingové ťahy silných značiek nás neustále presviedčajú o nutnosti nakúpiť viac než v skutočnosti potrebujeme.

Z dôvodu urýchlenia celého procesu musia veľké spoločnosti znížiť cenu a tu prichádzajú na rad rôzne chemikálie a samozrejme, lacná pracovná sila z krajín 3. sveta. V týchto krajinách sú predpisy na životné prostredie menej náročne a preto často porušované, čo ma samozrejme globálny dopad. Aj veľké renomované značky ako Louis Vuitton nechávajú väčšinu špinavej roboty na menej vyspelé krajiny a až finálne práce urobia v Paríži, kde vám našijú nášivku „made in France“. Hnusné čo? Žiaľ tak to vo svete chodí.


Šaty robia človeka a čím je prostredie náročnejšie, tým viac narastajú nároky na naše oblečenie, preto je čas sa zamyslieť, spomaliť a dať zelenú novej vlne.

Slow fashion nie je len na jednu sezónu. Je to nadčasová trvalo udržateľná, ekologicky zmýšľajúca móda, ktorá podporuje tradičnú poctivú prácu módnych dizajnérov.
V dnešnom svete vládne sila informácie a my by sme si mali byť vedomí toho, čo kupujeme, aký príbeh módna vychytávka ukrýva a za akú cenu! Buďme zodpovední nakupujúci a snažme zvážiť ako investujeme do svojho šatníka, nie je rozumné utratiť peniaze za vec, ktorá po prvom praní skončí v koši.

Treba sa niekedy zamyslieť nad tým, či ten alebo onen kúsok naozaj potrebujete. Hodí sa vám vôbec do vášho šatníku? Vyberiete ho aj viac krát ako len raz? Stojí vám tento kúsok za to, aby ste za neho utratili veľkú sumu aj napriek tomu, že je to kúsok vyrobený z ropy (polyamid, polyster..)?
Škodíme nie len svojmu zdraviu, ale celej planéte. Zamyslite sa nad vašim šatníkom a nad vašimi prioritami. Dokedy bude vašou prioritou nakupovať v masových množstvách a podporovať tým prácu detí z tretieho sveta? Na to, aby ste si vy kúpili tričko za 5€ museli ony pracovať v neznesiteľným podmienkach za mzdu, ktorú si bežný Slovák naozaj ani nevie predstaviť. Investujte radšej do niečoho, čo vám vydrží dlhšie, čo bude v móde určite aj o 5-10 rokov (nadčasové kúsky) a predovšetkým do niečoho, čo je kvalitné.

Počuli ste už o slow fashion? Inšpiroval vás tento článok? ☺