Máj je pre mňa symbolickým mesiacom kvetov, zároveň je prvým teplejším mesiacom. Ľudia sa viac situujú v parkoch, chodia na prechádzky, usporiadavajú si piknik, vôkol kvitnú jarné kvety všemožnými farbami a vôňou nám príjemne šteklia čuch. Ovšem, len v prípade, ak nemáte alergiu. Ja ju síce mám, no nezastaví ma užívať si máj – prvý teplý mesiac venovaný kvetom. Ak by sme sa mali rozprávať o klasike, ktorá sa mi spája s májom a kvetmi, boli by to kvetinové vône parfumov. Ľudia obdivujú vône kvetov už po tisícročia a neprestávajú ani dnes. Mnohé ženy, medzi ktoré rovnako patrím, si máj nedokážu predstaviť bez nákupu dokonale namiešaného kvetinového parfumu. Niet sa čomu čudovať. Kvetinové parfumy sú osladením a spríjemnením májových dní pre nejednu z nás. Kvety sú vo všeobecnosti nádherným darom prírody zabaleným do zelených listov, a kto by nemal rád voňavé darčeky? Rôzne kvety vyžarujú rôzne vibrácie, prevedú nás rôznymi spomienkami. Máj je charakteristický pre čerešňový kvet, sladké a kvetinové vône. Vybrala som pre vás dve vône, jednu s čerešňovým kvetom a druhú s čerešňou. Ponorte sa do sladkých dní spoločne so mnou.

Kvetinové vône na máj

ESCADA – Cherry In Japan

Vône s čerešňovým kvetom v zložení sú nevyhnutnosťou každej jari, mája nehovoriac. Toaletnú vôňu Escada z limitovanej edície by som opísala ako sladko – ovocnú šťavnatú zmes inšpirovanú sviežou až sladkastou vôňou rozkvitnutých čerešňových kvetov. Zachytáva skutočnú čerešňovú esenciu, je jedinečná. Cherry in Japan je podmanivá vôňa, ktorá vás môže sprevádzať nielen celú jar, ale aj každý letný deň. Pozostáva z tónov čerešňového akordu, okvetných lístkov jazmínu a fazule tonky. Na prvý strek je toaletná vôňa Cherry in Japan sladká, ovocná a šťavnatá. Cítiť v nej poriadnu dávku čerešňových kvetov, ktoré po čase ustupujú teplu tonky. Stále je Escada sviežou čerešňovou vôňou, ale postupne s nádychom teplých tónov. Nakoľko ide o toaletnú vôňu a nie o parfum, treba počítať so slabšou výdržou. Avšak, ak ste zástankyne poriadne sladkých, kvetinových a gurmánskych vôní, Cherry in Japan je pre vás ideálna voľba. Ženská a zábavná toaletná vôňa Cherry in Japan vás na okamih prenesie do moderného Tokia s jeho hernými pasážami. Ako som už spomínala vyššie, vôňa sa otvára iskrivým čerešňovým akordom, ktorý vedie do kvetinového srdca z prírodných okvetných lístkov jazmínu. Teplý základ fazule tonka dodáva zmyselný nádych už tak návykovej vôni. Perlička na záver, ktorá ma potešila, je záväzok Escada k trvalej udržateľnosti v parfumérii, ktorý je evidentný aj v zložení Cherry in Japan, kde 86 % zložiek je prírodného pôvodu. Vôňu vytvorila hviezdna parfumérka Honorine Blanc, vášnivá milovníčka vôní so skutočným umeleckým duchom.

Základ: fazuľa tonka

Srdce: jazmín

Hlava: čerešňový kvet

ESCADA -  Cherry In Japan

Lolita Lempicka – Mon Premier

Od toaletnej vody sa presuniem ku parfumu s obsahom sladkej čerešne. Lolita Lempicka – Mon Premier je kvetinovo – ovocná gurmánska vôňa pre ženy vhodná na nosenie počas jari, ale i jesene a zimy. Počas leta ju neodporúčam, je ťažšia. Parádu urobí vo dne i v noci. Parfum bol uvedený na trh v roku 2017, čo ho robí mládencom. Značka Lolita Lempicka ale nie je vo svojom fachu nováčikom. Prvý parfum uviedla na trh v roku 1997 a svojim zložením a rozprávkovým dizajnom flakónu si okamžite získal pozornosť a náklonnosť mnohých milovníkov vôní. Po 20 rokoch od prvého vydania parfumu a o niekoľko miliónov fliaš neskôr dostáva Lolita Lempicka nový flakón a novú promo tvár. Mladučkú francúzsku modelku, herečku a televíznu propagátorku Thylane Blondeau. Čo sa týka zloženie vône, je rozpoznateľné podľa intenzívneho akordu sladkého drievka obklopeného šťavnatými čerešňami, jemnou vanilkou, pralinkou a kosatcom. Gurmánsky charakter vône je pretkaný sviežimi, korenistými, bylinnými a drevitými arómami, ktoré vytvárajú jemnú rovnováhu. Parfumérom vône Lolita Lempicka – Mon Premier je Annick Menardo.

Základ: vetiver, fazuľa tonka, vanilka, pižmo, pralinka

Srdce: fialka, sladké drievko, kosatec, amarylis

Hlava: badián, čerešňa, brečtan

Lolita Lempicka - Mon Premier

Páčia sa vám vône, ktoré cítiť po čerešniach, či čerešňových kvetoch?