Téma intímneho ženského zdravia je mnohokrát tabuizovaná a zanedbávaná. Nielen spoločnosťou, ale čo je horšie, aj nami ženami. Viaceré ignorujú pravidelné preventívne prehliadky u gynekológa, ktoré môžu odhaliť menej závažné až príliš závažné ochorenia. Na preventívnu prehliadku u gynekológa má nárok každá žena po dovŕšení 18. roku veku života. Počas prehliadky sa zbiera rodinná a osobná anamnéza a vyšetruje sa pošva, kŕčok maternice, maternica, vaječníky a prsia. Ku tomu má každá žena nárok na (bezplatné) konvenčné cytologické vyšetrenie. Okrem pravidelných preventívnych prehliadok u gynekológa môže žena podporiť svoje intímne zdravie zmenou životosprávy – obmedzením alkoholu a fajčenia, či znížením obsahu sacharidov v strave. Zvýšený príjem sacharidov, najmä rafinovaných cukrov, môže v oblasti pošvy viesť ku infekciám a kvasinkám. Intímne zdravie môžete podporiť nielen zvnútra, ale aj zvonka. Umývanie genitálií aspoň raz do dňa alebo pred a po každom sexuálnom styku čistiacimi gélmi, či penami. V prípade núdze využívaním intímnych vlhčených utierok a koniec koncov aj obmenením klasických intímnych vložiek a tampónov za menštruačné nohavičky od značky Saforelle, ktoré vám nebudú dráždiť citlivú pokožku „tam dole“.

SAFORELLE PRE INTÍMNE ZDRAVIE ŽENY

Čistiace gély & čistiaca pena

Používanie čistiacich gélov a pien na umývanie lona je pre mňa nevyhnutnosťou. Na umývanie a ošetrenie lona je potrebné používať špeciálnu intímnu kozmetiku, ktorá je vhodná pre najcitlivejšie oblasti nášho tela. Bežné mydlá alebo tekuté sprchovacie gély určené na telo môžu spôsobiť pálenie a v konečnom dôsledku menia prirodzené pH, čo podporuje osídlenie patogénnych mikroorganizmov a vznik zápalu. Starostlivosť o prirodzenie si preto vyžaduje produkty bez parfumácie určené priamo na umývanie prirodzenia. Čistiace gély Saforelle sú pre mňa v oblasti intímneho zdravia jednotkou na trhu. Ich čistiace gély sa od klasických produktov odlišujú predovšetkým kyslým pH. Kyslé pH je je prirodzené našim intímnym oblastiam. Pri výbere produktov na intímnu hygienu sa ale vždy rozhodujte podľa vlastných preferencií, resp. potrieb. V prípade, ak je vaša pokožka jemná a veľmi citlivá, odporúčam zvoliť ultra jemnú čistiacu penu, ktorú je možné používať aj v popôrodnom období, po nástrihu či počas obdobia dojčenia. Má jemný čistiaci účinok, ale zároveň dokáže zmierniť podráždenie a pocit nepohodlia v intímnej oblasti. Penová štruktúra navyše znižuje možnosť trenia, čím pri čistení vytvára väčšiu pohodu. Ženy so suchou a podráždenou pokožkou v intímnej oblasti počas gravidity alebo v menopauze ocenia intenzívne zvlhčujúcu čistiacu staroslivosť, ktorá sa postará o upokojenie svrbenia, či podráždenia a hydratáciu už od prvej aplikácie. Ako bonus je obohatená o aloe vera pôsobiace antibakteriálne a antimykoticky. A pokiaľ máte to šťastie a vaša intímna oblasť nie je ani suchá, ani citlivá, chráňte sa každý deň šetrnou čistiacou starostlivosťou. Rešpektuje vonkajšiu intímnu flóru a pomáha znižovať rast a množenie kvasiniek i baktérií.

Saforelle - Čistiace gély & čistiaca pena

Doplnková starostlivosť od Saforelle

Doplnkovú staroslivosť o intímne zdravie môžete, ale nemusíte používať. Vybrala som ju zámene do článku ako doplnkovú, aby ste sa zoznámili aj s ďalšími (možno menej bežnými) výrobkami v oblasti ženského intímneho zdravia. Určite sa vám už neraz stalo, že ste sa popri holení porezali a pokožka ostala podráždená ešte pár dní. Mne sa to stávalo celkom často, kým som si nenašla penu na holenie, ktorá mi vyhovuje. Niektoré ženy sa rozhodujú aj pre depiláciu vďaka ktorej im pokožka v oblasti intímnych partií ostane hladká až niekoľko dní. Úprimne, ja sa na to zatiaľ necítim, a tak využívam holiaci strojček, penu na holenie a intímny upokojujúci krém po každom holení. Po holení je moja pokožka citlivejšia, občas má tendenciu svrbieť alebo začervenať. S týmito nepríjemnosťami mi veľmi pomáha krém obohatený o alantoín a bambucké maslo. Intímny upokojujúci krém od Saforelle je jemný, nelepivý, upokojuje podráždenie po holení a rýchlo sa vstrebáva. Z času na čas využívam aj nehormonálny intímny gél, i keď opäť to pre niektorých môže znamenať tabuizovanú tému. Každá žena vekom, menopauzou alebo aj zlými skúsenosťami, môže začať pociťovať vaginálnu suchosť. Prejaví sa najmä počas sexuálneho styku – bolesťou a nedostatočnou lubrikáciou. V takom prípade je na mieste, bez hanby, siahnuť po nehormonálnom intímnom géli. Ako názov napovedá, je bez obsahu hormónov. Avšak, maximálne sa odporúča používať 1-3x týždenne, nie každý deň. Poslednou doplnkovou starostlivosťou, ktorá sa zmestí aj do kabelky, sú intímne obrúsky. Predávajú sa v balení po 10ks, pričom každý intímny obrúsok je zvlášť zabalený. V kabelke nezaberie veľa miesta a bude veľkým pomocníkom. Prispievajú k lepšej hydratácií a sú vhodné na každodenné použitie. Ako bonus sú 100% odbúrateľné.

Doplnková starostlivosť od Saforelle

Môj tip: Menštruačné nohavičky

Záverom článku by som rada doporučila všetkým ženám, ktoré menštruujú, aby dali šancu menštruačným nohavičkám. Dlho som ich chcela vyskúšať a urobiť si na ne vlastný názor. Videla a čítala som mnoho pozitívnych ohlasov, ale vlastná skúsenosť je na nezaplatenie. Preto aj vás pozývam, aby ste si ich kúpili aspoň na skúšku. Pre mňa sú revolúciou v oblasti menštruačných pomôcok. Počas prvého dňa menštruácie, kedy mám najsilnejšie krvácanie, som sa netrúfla nohavičky použiť, avšak od druhého dňa to „fičalo“. Spočiatku som mala zvláštny pocit, či som nepretiekla a kontrolovala som si nohavice, aby som sa uistila. Našťastie, počas celej menštruácie som nepretiekla ani raz. Staroslivosť o ne bola taktiež jednoduchá. Večer som ich najskôr ručne umyla a prepláchla v studenej vode a dala prať na rýchly program. Do rána boli suché. Vďaka nim som ušetrila minimálne 10ks menštruačných vložiek. Teším sa na ďalšiu úsporu, ktorú pocíti nielen moja peňaženka, ale aj životné prostredie.

Saforelle - Menštruačné nohavičky

Poznáte značku Saforelle?