Skúsite uhádnuť, koľko času počas svojho života človek prespí? V mnohých štúdiách sa uvádza, že ľudia prespia až tretinu svojho života. Pokiaľ spíte priemerne 8 hodín denne, vychádza to presne. V princípe, ak sa človek dožije 90 rokov, tridsať prespí. Je to dosť, a preto by sme mali dbať na dôkladnú spánkovú hygienu a zariadiť si pre kvalitný spánok všetko nevyhnutné. Pojem spánková hygiena nabral za posledný čas na obrátkach a mnoho sa o ňom píše. Základom spánkovej hygieny, a teda kvalitného spánku, sú správne spánkové návyky. V bežnom živote to znamená, že tri hodiny pred spánkom nebudete vykonávať ťažkú fyzickú aktivitu, či piť alkohol alebo kofeínové nápoje. V spálni by ste mali mať vyvetrané, teplota by mala byť ideálne v rozmedzí od 18 – 20°C. Pred spánkom sa taktiež nenechajte rušiť mobilným telefónom, či televíziou. A čo je najdôležitejšie, na posteli musíte mať kvalitný matrac, ísť spať a vstávať približne v rovnaký čas a na noc mať oblečené buď žiadne alebo pohodlné bavlnené pyžamo. Žiadne umelé materiály, ktoré by vám rušili spánok a otláčali vašu pokožku.

Kvalitné pyžamo

Nočná košeľa

Medzi základy šatníka istotne patrí kvalitné pyžamo a nočná košeľa. Počas letných dní spím najradšej v Adamovom rúchu, no akonáhle sa ochladí, nočná košeľa sa stáva mojou vernou kamarátkou. Preferujem nočné košele nad dvojdielne pyžamá, avšak nie vždy tomu bolo tak. Kedysi mi pripadali nočné košele príliš staromódne a nepraktické. Našťastie, vekom pribúda rozum. Dobre, nie vo všetkých prípadoch, ale v mojom prípade kúsok pribudol. Ak by mi bol niekto pred desiatimi rokmi povedal, že budem nosiť nočné košele, vysmiala by som ho. Vždy som si ich predstavovala ako odev pre babičky, či druhý extrém – sexi prádlo pre ľahšie ženy. Teraz sa môžem hanbiť, ale tak to bolo. Hádajte, aký nočný odev prevláda v mojom šatníku dnes? Samozrejme, nočné košele. Nie staromódne, nie babičkovské a nie sexi (nepríjemné na tele). Nočné košele, ktoré sú nanajvýš pohodlné, bavlnené a najmä kvalitné. Najlepšie sú tie, ktoré sú čisto bavlnené, prípadne kombinácia bavlny a viskózy. Do chladnejších dní sú ideálne modely s dlhým rukávom. Ako základný kúsok šatníka, čo sa nočnej košele týka, odporúčam nočnú košeľu značky DKNY. Táto americká značka patrí k symbolom moderného umenia v oblasti módy a obliekania, ako aj nadčasovými kúskami a zmyslami pre detail.

Nočná košeľa

Dvojdielne pyžamo

Počas chladnejších dní urobí výbornú službu aj dvojdielne pyžamo. Napriek tomu, že mojím favoritom sú nočné košele, nedám dopustiť ani na dvojdielne pyžamo. Ako prvú voľbu ho vyberám počas chladnej zimy. S krátkym, či s dlhým rukávom, oboje varianty poslúžia rovnako dobre. Počas septembra a októbra, skorej jesene, striedam nočnú košeľu s dvojdielnym pyžamom. Opäť volím bavlnené pyžamá, prípadne zmes bavlny a viskózy. Pyžamo by malo byť savé, a preto je najlepšou voľbou bavlna. Mnohé ženy totiž zažívajú vplyvom hormónov nočné potenie (PMS). Dámske pyžamo by nemalo byť príliš tesné, malo by byť voľnejšie, aby mohla pokožka tela a intímnych partií dýchať. Zakaždým si pri nákupe dvojdielneho pyžama zvoľte správnu veľkosť. Vyskúšajte si ho predtým, ako si ho kúpite alebo v prípade online nákupov sa dobre premerajte. Pyžamo vám musí sedieť, nemá byť ani príliš voľné ani príliš úzke. Ako to už býva pri všetkom, každý typ pyžama má svoje pre aj proti. Niekomu je komfortnejšie v nočnej košeli, inému v dvojdielnom pyžame. Pamätajte ale na jednu vec: pyžamo nie je niečo, čo by sa malo kupovať z rozmaru. Je dôležitou súčasťou spánkovej hygieny (rutiny pred spaním) a môže ovplyvniť kvalitu spánku.

Dvojdielne pyžamo

Preferujete nočnú košeľu alebo klasické pyžamá?