Vstanete a stojíte ráno pred šatníkom s myšlienkou, čo si dnes doparoma oblečiete? Viem, aké to je. Prežívala som to niekoľko rokov, pritom mi skriňa praskala vo švíkoch. Mala som kvantum vecí. Na každý jeden deň v mesiaci som mohla nosiť iný sveter. Šatstvo ma nestálo len peniaze, stálo ma aj čas strávený pri jeho nakupovaní, praní, žehlení a následnom rozhodovaní sa, čo na seba. Približne v pätnástich rokoch som sa prvýkrát dopočula o myšlienke minimalizmu. Na Slovensku sa toho o ňom veľa nepísalo, a tak som pozerala videá na Youtube a vytvárala si virtuálne nástenky na Pintereste. Očarilo ma, koľko málo oblečenia skutočne potrebujeme. Obdobie, kedy som objavila pojem minimalizmus, by som mohla smelo nazvať svojím osobným prerodom. Len škoda, že som ho v tých pätnástich príliš nepochopila a vzala som to z opačnej strany. Zo svojej skrine som vypratala dve veľké vrecia šatstva (cca 35kg) a zrazu som skutočne nemala čo na seba. Vrecia už boli darované charite, a tak mi bolo zbytočné nad svojím rýchlym konaním plakať. Odvtedy, a že už ubehlo veľa rokov, si stále skladám svoj kapsulový a zároveň minimalistický šatník. Rada by som vám sériou nových článkov s názvom „Základy šatníka“ ukázala kúsky, ktoré sú ľahko kombinovateľné, využiteľné takmer celoročne a hlavne kúsky, ktoré sú základom. Garantujem vám, že vám už nebude hroziť prázdne a zamyslené státie pred skriňou s myšlienkou, čo dnes na seba.

Základy šatníka: trička & košele

Tričká

Biele, čierne a farebné tričko s krátkym rukávom. Základné farby, ktoré by vám nemali chýbať. Svoje tri základné farby si môžete zvoliť podľa seba, vo všeobecnosti to je biela, čierna a farebná podľa vašich preferencií. Biele tričko viete nahradiť sivým tričkom a čierne tmavomodrým. Vyskladajte si také trio farieb, ktoré bude pre vás praktické. Základné tričká by mali byť bez potlače, aby sa ľahšie kombinovali.

Pásikavé tričko. Typický francúzsky štýl. Pásikavé tričká prišli na scénu pred viac ako dvesto rokmi. Začali sa šiť pre francúzskych námorníkov v bielo – čiernom prevedení. Farebné prevedenie si opäť vyberajte podľa svojho gusta. Mne sa aktuálne kombinácia bielej a čiernej príliš nepozdáva, a tak mám v šatníku pásikavé tričko rebarborovej farby s perfektným ľanovým zložením.

Béžové tielko. Vhodné na leto, či na zimu. Využiteľné celoročne. V lete ho môžete využiť samostatne, v zime pod sveter, ku saku, či pod šaty.

Tričko s dlhým rukávom. Vyberajte si štýl trička, ktorý má úzke rukávy. Tričko s dlhým rukávom oceníte od jesene do jari. Odporúčam neutrálne farby, bez potlače. Mne pasujú sýte farby, a tak mám tričko s dlhým rukávom v tmavomodrej farbe s detailom ozdobných gombíkov.

Základy šatníka: trička

Košele

Biela košeľa. Alfa – omega každého šatníka, to už určite viete. Vďaka svojej jednoduchosti a kombinovateľnosti sa dá využiť na rôzne príležitosti a hodí sa nielen ku elegantným či formálnym kúskom, ale aj ku moderným vychytávkam.Biela košeľa je kúsok, ktorý je ideálny na vyskladanie si kapsulového šatníka. Biela košeľa je jednoduchá a neutrálna, ideálna v prípade, keď si „nemáte čo obliecť“.

Džínsová košeľa. Pôvodne rýdzo pánsky kúsok, odev kovbojov z amerických prérií, no časy sa menia. Nie je potrebné automaticky si ju spájať s westernovým štýlom. Viete ju vynosiť akokoľvek vďaka trendu vzájomného miešania štýlov. Mimochodom, obrovským trendom je momentálne denim od hlavy po päty. Vyskúšate ho? Denim nikdy nevyjde z módy.

Károvaná košeľa. Nadčasový kúsok, ktorý využijete po celý rok. Dlho som sa károvaným vzorom vyhýbala, no dnes by som na ne nedala dopustiť. Károvaná košeľa oživí akýkoľvek outfit, hodí sa do mnohých štýlov, je kombinovateľná ľahšie ako si myslíte a v neposlednom rade je to klasika.

Základy šatníka: košele

Aké farby tričiek sú pre vás základom šatníka?