Každý z nás si potrebuje čas od času oddýchnuť. Počas jesene a zimy sa nám, zimomravým, ponúka skvelá možnosť oddychovať aj v pohodlí domova. Oddychovať pred Netflixom je už pasé. Toho sme sa hádam počas lockdownov napozerali až – až. Oddychovať sa dá aj luxusnejšie. V prípade, ak máte doma vaňu, váš oddych bude jednoznačne povýšený na nový level. Keď sme začiatkom tohto roka s partnerom kúpili byt s vaňou a presťahovali sa tak z podnájmu, kde vaňa nebola, hneď v prvý deň som zo seba urobila morskú pannu a uvelebila sa do vane. Nič lepšie som počas januárových chladných dní urobiť nemohla. A teraz, keď nám na dvere klope november, moje kúpeľné rituály mám v pláne obnoviť. So všetkým, čo ku tomu patrí. O mojom kúpeľnom rituáli a o tom, ako si pripraviť dokonalý luxusný kúpeľ doma, vás prevediem v troch krokoch.

Príprava dokonalého kúpeľa

1. Krok

Ešte pred tým, než si prichystáte vaňu a všetky potrebné veci na kúpeľ, nezabudnite sa osprchovať a zmyť zo seba všetky nečistoty. Odporúčam sprchovací gél, ktorý príjemne pohladí vaše zmysly vôňou, akú máte radi. U mňa to je poslednú dobu čokoláda, a tak som pred kúpeľom siahla po sprchovacom géli s vôňou belgickej čokolády. Tejto sladkej vône sa neviem nabažiť. Pripomína mi malé čokoládové pralinky s pomarančovým želé vo vnútri. A i keď želé nemám rada, čokoládovo – pomarančová vôňa je doslova lahodná.

Po osprchovaní, prípadne ešte pred tým, si nezabudnite zapáliť vonné sviečky. Najlepšie malé čajové, ktoré si môžete dať na okraj vane. Pokiaľ plánujete kúpeľ vo dvojici, vaša polovička snáď ocení nádych romantiky, ktorý ste prichystali. Čo sa sviečok týka, na prípravu tohto článku som si vybrala čajové sviečky od ikonickej značky Yankee Candle. Vo svete je značka Yankee Candle pomerne známa a známou sa stáva čoraz viac aj u nás na Slovensku. Vybrala som sviečky s názvom „Sweet nothings“ – trefný názov pre čajové sviečky zapálené pri oddychu vo vani. So sviečkami však musíte narábať opatrne tak, aby ste neohrozili seba, ani ostatných.

1. krok - sprchovací gél, sviečky

2. Krok

Po osprchovaní sa a zapálení čajových sviečok môžeme prejsť na druhý krok, a to samotný kúpeľ. Voda by zo zdravotného hľadiska mala mať 36 – 38°C a kúpeľ by nemal trvať dlhšie ako 15 – 20 minút. Kúpeľ si môžete oživiť všeličím, no najčastejšie sa používajú kúpeľové soli, oleje, peny a bomby do kúpeľa. Za mňa popredným predajcom a výrobcom solí a olejov do kúpeľa je u nás značka Kneipp, ktorá netestuje na zvieratách a ponúka výrobky vhodné pre vegánov. Na fotografii nižšie môžete vidieť kúpeľovú soľ, ktorá vďaka éterickým olejom z medovky a citrónovej trávy príjemne upokojí telo, prehreje boľavé svaly a pomôže vám načerpať silu do nového dňa. Od značky Kneipp môžete nižšie vidieť aj kúpeľový olej, ktorý pomáha uvoľniť chrbát a šiju po náročnom dni. Odporúča sa na jeden kúpeľ naliať do vody približne 10ml oleja.

Milovníci čokolády si môžu kúpeľ spestriť šumivou bombou do kúpeľa s vôňou čokolády, ktorá má dokonalý tvar mini čokolády, či penou do kúpeľa s vôňou čokoládovej kávy. Zatiaľčo bomba do kúpeľa je len na jedno využitie, pena do kúpeľa vám so svojím objemom 500ml vydrží skutočne dlho. Navyše, vôňa kávy a horkej čokolády vyvoláva pozitívne emócie.

2. krok - pena do kúpeľa, olej do kúpeľa, bomba do kúpeľa. soľ do kúpeľa

3. Krok

Po kúpeli bude pokožka celého tela pripravená na záverečnú starostlivosť v podobe masky na tvár a telového mlieka. Pleťovú masku by sme podľa stavu a typu našej pleti mali aplikovať približne jedenkrát týždenne. Poslednú dobu som si obľúbila tkanivové – textilné masky, ktoré skutočne zanechávajú moju pleť ako znovuzrodenú. Moja pleť sa pod vplyvom hormónov búri, raz ja taká, raz onaká. Tkanivové masky sú však aktuálne jediné, pri ktorých vidím na mojej pleti výsledok. Maska na pleť, ktorú môžete vidieť na fotografii, je nabitá hydratačným zložením obohateným o kyselinu hyalurónovú a granátové jablko pre svieži, revitalizačný účinok.

Po kúpeli nesmieme zabúdať ani na našu pokožku, koža je predsa náš najväčší orgán. Je potrebné patrične sa o ňu postarať. Telové mlieko s vôňou čokolády a pomaranču od Dermacol pokožku zjemní a zanechá jemne prevoňanú. Pomarančový olej obsiahnutý v telovom mlieku osvieži a rozveselí myseľ.

3. krok - telové mlieko, pleťová maska

Dávate prednosť rýchlej sprche alebo dlhému kúpeľu?