Existuje niekoľko superpotravín, ktoré majú mimoriadne priaznivý vplyv na náš organizmus. Chia semienka, accai, čučoriedky, goji, granátové jablká, a mnoho ďalších. Tie sú však dostatočne známe a píše sa o nich čoraz viac aj v médiách. O menej známych superpotravinách sa už toľko nepíše, čo je škoda. Ak by ste šli napríklad do Amazónie, našli by ste tam mnoho supepotravín, ktoré na Slovensku práve len zažívajú svoj rozkvet. Koľko ste toho už počuli o Camu Camu, či Vilcacore? Ak nič, nevadí. Dnes vám o nich, a nielen o nich, čo to napíšem, aby sa aj tieto superpotraviny dostali do podvedomia. Pretože to, čo jeme, enormne podporuje naše blaho, imunitný systém, ale i zdravie. Ako sa vraví: „Sme to, čo jeme.“

Camu Camu

Camu Camu sú červenofialové bobule zo stromu Myrciaria dubia, ktorý rastie v Amazónii v blízkosti vody a prirodzene obsahuje veľa živín, vitamínu C a fytonutrientov. Prášok z týchto bobúľ má zreteľnú, ostro kyslú citrónová chuť, skôr suchú, drevitú, s trochou exotického pozadia. Je ideálny pre zintenzívnenie inej príchuti a ako prísada do smoothie. U nás doma ho používame do limonád. Jedna veľká polievková lyžica na dvojlitrový džbán, šťava z troch citrónov, prevarená voda, štipka škorice/ kurkumy a zdravá limonáda je na svete.

Camu Camu je dokonca ovocie s najväčším obsahom vitamínu C na svete. Obsahuje až 60x viac vitamínu C ako pomaranče. Okrem toho obsahuje zinok, vitamín B3, bielkoviny, aminokyseliny a flavonoidy, čím prispieva k normálnej činnosti imunitného systému. A vďaka vysokému obsahu vitamínu C pomáha prášok z Camu Camu redukovať vyčerpanie a únavu, podporuje tvorbu kolagénu, chráni bunky pred oxidačným stresom, zvyšuje vstrebateľnosť železa. Výborne pôsobí na našu psychiku, no rovnako dobre posilňuje našu nervovú sústavu.

Zloženie

100% mletý sušený plod Camu Camu

Kakaové maslo

V potravinách i v kozmetike hojne využívaná surovina – kakaové maslo. Jeho všestranné použitie je výhodou nielen pre obchodníkov, ale i pre nás, spotrebiteľov. Neexistuje veľa surovín, ktoré sa môžu používať v kozmetike a zároveň sa bezpečne konzumovať. Kakaové maslo je však jedným z nich. Je bohaté na antioxidanty a má intenzívne hydratačné účinky, preto je vhodnou ingredienciou na výrobu kozmetiky. Kakaové maslo má vynikajúce hojivé a regeneračné schopnosti, podporuje elasticitu pokožky a pomáha predchádzať tvorbe strií. Používa sa na zjemnenie suchej pokožky, na upokojenie podráždenej pleti a na ošetrenie zrohovatenej pokožky na lakťoch a pätách.

V kuchyni môžete kakaové maslo využiť ako zdravší tuk pri pečení koláčov, tort, zákuskov, či dokonca pri výrobe krémov. Jeho veľkou výhodou je to, že neprebíja chute ostatných ingrediencií. Dokonca im pomáha vyniknúť. Nemenej dôležitý je fakt, že neobsahuje žiadny cholesterol. Jeho obsah tuku a kalórií je omnoho nižší než pri bežných kuchynských tukoch. Takto nám kakaové maslo môže pomáhať aj zvnútra.

Zloženie

100% Criollo kakaové maslo

Shayary Wayusa

Rastlina Wayusa je cenná nie len pre obsah prírodného kofeínu, ale tiež antioxidantov, vitamínov aminokyselín. Narozdiel od kávy uvoľňuje kofeín pozvoľne a jej účinky sú tak podobné ako má aj Yerba maté. Indiáni ju nazývajú „nočná stráž“, keďže im pomáha zostať čulými do neskorých nočných hodín. Wayusa tiež pozitívne pôsobí na snívanie a je vhodná pre sústredenú, niekoľkohodinovú psychickú alebo aj fyzickú prácu. Naviac vám pomôže posilniť vašu imunitu. Vďaka pozvoľnému uvoľňovaniu energie je možné Wayusu popíjať po celý deň a je tak ideálnym pomocníkom napríklad šoférov.

Amazonský povzbudzujúci nápoj Shayary Wayusa počas varenia nadobúda tmavú čiernu farbu pripomínajúcu horkú čiernu kávu. Chuťovo je horký a výrazný. I keď mne trochu jeho chuť rezonovala, priateľ sa doň zamiloval po prvom dúšku. Pripravujeme si liter nápoja dvakrát do týždňa z dvoch kopcovitých polievkových lyžíc drvenej Shayary Wayusy. Varíme vždy približne desať, niekedy pätnásť minút. Čím dlhšie necháme nápoj variť, tým silnejší je. Zamilovala som si, že drvené listy po prevarení nemusíme vyhadzovať. Stačí pridať ďalšiu, menšiu lyžicu drvených listov a opäť variť minimálne desať minút. Wayusu si najviac vychutnáte po fyzickej záťaži, doobeda, či pri psychickej nepohode.

Zloženie

100% ručne drvená Cezmína Guayusa

Vilcacora

Vilcacora, nazývaná aj Mačací pazúr, pochádza z dažďového pralesa v Amazónií a ďalších tropických oblastí strednej a južnej Ameriky. Zvesti o Vilcacore, svätej rastline Inkov, uctievanej ako zázračný antioxidant a imunostimulant, dorazili do Európy pomerne nedávno. Vďaka nim ale vieme, že má výrazný protirakovinový a detoxikačný potenciál. Užíva sa najčastejšie vo forme čaju, ktorý je chuťovo nevýrazný. Po vychladení do čaju preto pridávam málinko šťavy z citrónu a polovicu čajovej lyžičky medu. Nálev má po uvarení červenkastú farbu a popíjať sa dá aj vtedy, keď už je vlažný.

A v čom je Vilcacora tak výnimočná? Vilcacora obsahuje alkaloid izopteropodín, ktorý má obrovskú účinnosť v aktivizácii imunitného systému. Má pozitívne výsledky pri liečbe rôznych infekčných ochorení. Ide o bakteriálne infekcie, ochorenia vyvolané plesňami (napr. kandidozy), parazitmi a hlavne rôznymi vírusmi. Ďalej Vilcacora obsahuje aj alkaloid rynkofin, ktorý má schopnosť pôsobiť proti kumulácii krvných doštičiek a trombóz. Raz darmo, Vilcacora nie je len tak, pre nič za nič, jednou z najznámejších liečivých rastlín pochádzajúcich z peruánskych Ánd.

Zloženie

100% Vilcacora (Mačací pazúr) – jemne mletý prášok

Užívate aj vy superpotraviny?