Terajšia situácia nás prinútila viac si vážiť to, čo sme kedysi brali ako samozrejmosť. Počas pandémie sme sa naučili, aká dôležitá je rodina, aké je potrebné byť na čerstvom vzduchu, no naučili sme sa aj pomáhať si a prejaviť svoju ľudskú stránku. Stránku, ktorá v každom z nás drieme a robí nás láskavými. Pandémia nám možno vzala veľa, ale je to neporovnateľné s tým, čo všetko nám dala. Predovšetkým iný pohľad na svet. Začíname si uvedomovať, že my nie sme viac ako príroda. Uvedomujeme si aj dôležitosť trávenia času s blízkymi. A napokon, aj to, a nielen to, aké máme na Slovensku kvalitné výrobky. Momentálne je veľmi dôležité podporiť slovenský trh, aby sa ekonomika mohla zotaviť. Každý malý slovenský obchodík Vám bude vďačný, ak sa rozhodnete akoukoľvek formou ich podporiť. Do pozornosti by som chcela dať nádherné a ekologické kúsky z dielne Mateja Rabadu a jeho manželky, ktorá ich šije. Potešme seba, ale i obchodníkov, počas tejto situácie. Čo chvíľa tu máme leto, a ja verím, že dovtedy sa situácia upokojí. No ak by aj nie, na horúce letné dni, ktoré strávim zrejme pri rieke neďaleko nášho bytu, som vybavená. Ručne šitou sukňou a rúškom z dielne Mateja Rabadu, ktorá sa venuje Modrotlači.

Faktom ostáva, že mnohí sa zrejme s Modrotlačou ešte nestretli. A možno aj stretli, ale nevedeli presne, o čo sa jedná. A tak vám to priblížim a objasním. Modrotlač je tradičný spôsob farbenia plátna, za ktorým stojí časovo a technologicky náročný proces. Jej výnimočnosť potvrdzuje aj zápis do zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO. Kúpou výrobku z Modrotlače si môžete byť istí, že sa vám do rúk dostane kvalitný produkt, ktorý neobsahuje žiaden polyester, polyamid, akryl, či iné materiály vyrábané z ropy spôsobujúce alergie. V dielni Mateja Rabadu a jeho šikovnej manželky sa vyrába ručne a poctivo v indigu farbená modrotlač. Výrobky sa cenovo pohybujú od 12€ (vreckovka) po 90€ (ramienkové šaty). Na svoje si v e-shope prídu nielen ženy, ale i muži. Váš kúsok bude unikátnym, a to hneď z niekoľkých dôvodov. Okrem toho, že je modrotlač vyrábaná ručne a poctivo, máte na výber až z dvadsiatich dvoch vzorov, ktoré si môžete zvoliť pre váš vysnívaný kúsok. Ja som si vybrala sukňu so vzorom číslo 16. Bola vyrábaná na mieru, presne podľa obvodu pásu a bokov, dokonca aj dĺžkovo bola prepracovaná do posledného detailu, nakoľko som nízka a potrebovala som sukňu, v ktorej sa neutopím. Určite bude mnohých zaujímať aj cena, ktorá je viac než priaznivá za produkt, ktorý je lokálny, ručne vyrábaný, šitý na mieru a dokonca jeho proces výroby je zapísaný do kultúrneho dedičstva UNESCO. Elastickú sukňu, ktorú mám na fotke, si môžete kúpiť za 45€ a podporiť tým slovenskú tvorbu, ale i svoj šatník, ktorý obohatíte o kvalitný kúsok, ktorý vám pri správnej údržbe vydrží roky.

Keď sme pri údržbe, Modrotlač je vždy potrebné pred prvým použitím vyprať, rovnako ako všetky ostatné výrobky, ktoré si kupujete. Vhodné je prať ručne pod prúdom vlažnej vody, pokiaľ neprestane púšťať modré farbivo. Nakoľko sa mi nechcelo pláchať ručne, použila som práčku, zvolila som program bavlna a prala som pri 30°C. Je veľmi dôležité, aby ste pri praní nepoužívali žiadne agresívne prostriedky. Najlepšie je použiť prírodné pracie prostriedky, napríklad kokosové mydlové vločky alebo mydlové orechy. Aviváž nie je nutnosťou. Môže sa vám zdať, najmä pri praní ručne, že materiál modrotlače púšťa mnoho farby. Nezľaknite sa. Vyplavené farbivo nemá vplyv na sýtosť modrotlače. Jediné, čo má vplyv na sýtosť farbiva, je sušička prádla. Za žiadnych okolností výrobky Modrotlače nedávajte do sušičky prádla.

A teraz, keď už takmer všetko viete, rada by som na záver dodala pár slov nielen ku výrobe modrotlače, ale aj ku výrobe „bežného“ oblečenia z fast – fashion. Uvážite, kam sa chcete ako kupujúci zaradiť vy. Výroba Modrotlače je súčasťou slow – fashion, tzv. pomalej módy. Proces výroby začína vzorovaním bieleho plátna pomocou špeciálnej kaše zvanej pap, ktorého zloženie si každý farbiar dôkladne stráži. Potlačené plátno sa po niekoľkých dňoch ponára do roztoku indiga, nazývaného kypa, kde plátno získava typické tmavomodré zafarbenie. V miestach, kde je natlačený pap, sa farbivo nedostane ku plátnu a to zostáva nezafarbené, teda biele. Biely vzor sa však objaví až po vypraní papu v kyslej vode. N záver sa plátno prepiera v čistej vode. Teraz už viete, že celý proces je skutočne zdĺhavý a poctivo sa na ňom pracuje. To je slow – fashion. Ručne, poctivo vyrábaná móda z najkvalitnejších materiálov. Naproti tomu fast – fashion, je rýchla móda. Medzinárodné reťazce non – stop obmieňajú svoje kolekcie, vždy ponúkajú niečo nové, modernejšie, „lepšie“. Ale za akú cenu? Nadprodukcia oblečenia a nekúpené oblečenie často končí na skládkach alebo v spaľovniach, pritom by mohlo pomôcť ľuďom v núdzi. Nedeje sa tak. Hovoríme o oblečení, ktoré tvorí minimálne tony odpadu. Šičky, ktoré oblečenia do fast – fashion reťazcov šijú, robia za malý peniaz, ktorým by ste si u nás nemohli dovoliť ani jeden obed v reštaurácií. Fast – fashion je najmä o nevyhovujúcich podmienkach v ktorých šijú ženy, ale aj o životnom prostredí, ktoré je týmito továrňami zaťažované. Na akú stranu sa chcete pridať?

Podporujete lokálne značky? Ak áno, ktorú lokálnu značku odevov máte najradšej? 🙂