V dňoch  od 20. mája do 30. júna sa koná v Botanickej záhrade v Košiciach krásna výstava motýľov, ktorú som si nemohla nechať ujsť. Určite sa tam oplatí ísť pozrieť.

Vstupné je pre dospelých 3€ a pre deti, žiakov a pod. sú to 2€ a otvorená je od 9:00 – 18:00. Ako vravím, určite sa oplatí ísť sa pozrieť. Tie motýle sú ozaj nádherné.☺
Motýle delíme na 2 základné skupiny – nočné a denné. Rozlišujú sa najmä farbou a tvarom. Denné motýle sú pestrejšie ako nočné. Život motýľov je plný premien. Samičky kladú vajíčka na rastliny. Niektoré druhy vždy iba na istú rastlinu.


Pri odpočinku majú denné motýle krídla zložené rovno nad telom. Motýle majú rozličnú veľkosť rozpätia krídel. Najmenším denným motýľom je trpasličí juhoafrický modráčik, ktorý dorastá do veľkosti 1,4 cm. Najmenší nočný motýľ má rozpätie krídel iba 2 mm. Tropický motýľ kráľovná Alexandra má rozpätie krídel až 30 cm.

Motýle majú 6 nôh. Ich telo sa skladá z hlavy, hrude a zadočku. Zaujímavé sú aj oči motýľov. Sú zložené z malých jednoduchých očiek.

Až na pár výnimiek sú takmer všetky motýle vegetariáni. Ich ústnym orgánom je cuciak, ktorý nosia skrútený. Niektoré motýle ho majú dlhší ako vlastné telo. Cuciak zasúvajú do kvetov a odtiaľ vycuciavajú nektár, alebo sa živia šťavou z ovocia.

Medzi najznámejšie denné druhy motýľov patria: babôčka admirálska, babočka pávooká, očkáň, perlovec, vidlochvost feniklový, mlynárik kapustový. Všetky sú pestro sfarbené.

Medzi naše najkrajšie motýle patrí vidlochvost feniklový. Je rozšírený po celom svete. Nočné motýle lietajú za súmraku alebo v noci. Vo dne odpočívajú na kmeňoch stromov alebo v listoch. Vďaka splývavému sfarbeniu ich len ťažko rozoznať.

Aby mohli vzlietnuť, musia najskôr potriasať krídlami, aby si ich rozohriali. K nočným motýľom patria mníška, spriadač, lišaj.